Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak lze roztavit cín?

Od: mirda odpovědí: 10 změna:
Ahoj,
dostal jsem se ke dvěma kilům cínu ve formě prachu.
Mám ještě po dědovi formy na vojáčky, že si nějaké odleju.
Mám hořák, pomocí kterého ale nejde tento cín roztavit.
Zkoušel jsem olovo, elektrikářský cín a vše normálně jde, tento prach ale zaboha nejde...
Poradíte prosím, co kde dělám špatně?
Děkuji
Mirďa

Jak lze roztavit cín?

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

111®
hodnocení

10x

no pak je tu možnost že cím je sežraný cínovým morem a to je ten prášek, ten už v cín nepromnění..

Prd o tom po praktickej stránke viem, akurát si pamätám čo to teórie. Šedý α-cín by nemal byť problém znovu pretaviť a mal by znovu vzniknúť biely β-cín. Podľa mňa sa buď o cín nejedná alebo je zoxidovaný, prípadne to bude zoxidovaná zliatina s cínom. Nemusí sa jednať len o degradovaný cínový prach. V závislosti na prímesiach môže mať rôznu farbu (od bielej cez šedú až do čierna) a používa sa oi. aj ako pigment do plastov.

111®
hodnocení

1x

zkusil bych na vzorku přidat borax

hodnocení

1x

Je to skutečně cín?

mirda
26.03.23 16:40
hodnocení

Ano

Nevím, nejsem v oboru tavení kovů odborníkem. Ale přijde mi divné, že je lžička rozpálená do červena a údajný cín, který se taví při nějakých 232°C nic nedělá.

hodnocení

1x
Pokud je to opravdu cín, tak problém může být v tom, že jednak jako prášek má menší teplotní vodivost, tedy se do něj teplo hůř přenáší, druhak má samotný cín vyšší teplotu tavení, než olovo, nebo elektrikářský PbSn. Zkusil bych ho postupně vmíchávat do toho roztaveného"elektrikářského" cínu.
Nebo by mohlo pomoct ho napřed slisovat.
ml1

Je to divné, občas dělám slitky z toho, co vysypu z odsávačky cínu a to se normálně taví (neni to jemný prášek, spíš takové šupinky). Při troše trpělivosti i trafopájkou (jinak mám 100W kopyto). Teda už jsem si s tím dlouho nehrál, jednak nemám čas na takové hrátky, jednak už toho tolik nerozebírám a navíc dneska se už tolik cínem na dps neplýtvá. Nedávno mě překvapilo, jak lehce to taví mikropájka, pak jsem si přečetl, že má výkon 120W teda o něco víc, než trafopájka (ta má 75W).

Tepelný přechod to podle mě nevysvětlí, to by se tavilo, i když mizerně. Nepřilnavost k povrchu lžičky taky ne, to by se dělaly kuličky, které by se spojovaly.

Mě napadá, jestli to neni zoxidované a jestli neni tavicí teplota toho oxidu vyšší. Pokud je lžička rozžhavená do červena a okraj do žluta (ono to z té fotky neni úplně jasné), k tomu se v tabulkách dohledají teploty, měl by cín být už dávno tekutý.

Možné to je, oxidy cínu mají bod tání nad 1000 °C.

makk
hodnocení

0x

Krom toho, co již bylo řečeno bych zkusil ten ohřátý cín zamíchat. On ten prach může být zoxidovaný, znečištěný a pod a pak je možné, že je roztavený, ale pořád vypadá jako prášek. Roztavit by to mělo jít v plechovce na plynovém sporáku.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]