Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vápno hašené a nehašené

Od: voody odpovědí: 13 změna:

Zdravím, přestavuji starou chalupu a vápna spotřebuji velké množství. Sám si jej hasím a je s tím dost práce. Nemá někdo zkušenost, zda se nevyplatí spíš hydrát? Když bych namočil 20kg hydrátu, tak by z toho bylo více nebo méně vápna než z nehašeného?

Děkuji.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

8x

Pálené (nehašené) vápno je CaO,

Vápenný hydrát je Ca(OH)2, hašení vápna je CaO + H2O = CaOH2. Z 56kg nehašeného vápna vznikne přídavkem 18kg vody 74 kg hydrátu (hydroxidu vápenatého). Hašení vápna nesmí být příliš prudké, protože při teplotách nad 100°C vzniká krystalický hydroxid, který nemá vazebné vlastnosti. Pro vznik koloidních forem Ca(OH)2 je důležitý nadbytek vody a teplota 80-90°. Každopádně je potřeba vyjít od aktuálních cen (které neznám). Z hlediska užitných vlastností je nejlepší řízené hašení a následné odležení v jámě. Přes její stěny se odfiltruje nadbytečná voda a vyhasí se i pomalu reagující zrna tvrději páleného vápna (místně), která by u čerstvě vyhašeného vápna mohla způsobit "střílení" omítky.

hodnocení

2x
Syp do dostatečného množství vody po částech nehašené. Bacha, stříká, prská, když není větší množství dobře rozmíchané! Dolévej vodu, míchej! Brejle nebo štít!

Jak malý kluk jsem "pomáhal" otcovi hasit v plechovce od mazlavého mýdla. Skoro plná vápna, nalil vodu, pěkně bublalo, obláčky... Když se po chvíli "uklidnilo", dolil jsem já navrch vodu a chtěl promíchat. Jak jsem propíchl vrch, voda zatekla do vařícího se vápna uvnitř, jen to zahučelo a plechovka byla okamžitě prázdná! Trávník a stromy okolo byly omítnuty, můj ksicht popálený, šaty na odpis.
.
Na barák budeš potřebovat vápna podstatně více, nahas si do rezervy větší množství a nech dozrát.
Do malty ještě jakž-takž, ale do omítky musí jít zralé, uležené!

hodnocení

1x

Hydrát sa už nehasí, len sa rozmieša s vodou v miešačke a pridá piesok a trochu cementu.

axpert

No říká se, do omítek, že by se měl i hydrát nechat radši odležet... do malty je to asi jedno ...

zkušenost nemám.

Dobrý den! Malé poznámky: Pytlovaný vápenný hydrát je vlastně "vyhašené" vápno. Pokud se před použitím do malty rozmíchá ve vodě a nechá odležet tak ta malta bude taková mastnější, lepivější, bude se lépe zpracovávat při omítání a pod. a déle vydrží. Dříve, pokud se hasilo "kusové" vápno se nevyhašené zbytky /kameny/ vyhodily .. a bylo to. V těch mletých produktech, nyní prodávaných /nehašené vápno, hydrát/ jsou ty nevypálené a nevyhašené části vápence /kameny/ výrobcem rozemlety. Proto rozdíl kvality hašeného kusového vápna a mletého vápna /hydrátu/. Podrobnější vysvětlení se najde někde na stránkách o opravách památkových a historických staveb.

Na zdění rovnou do míchačky, ovšem na omítky nikoiliv-tam je lůepšé minimálně 24hodin namočit, když déle jen to zlepší kvalitu omítek a na práci to bude lepší, ovšem daleko lepší je omítání s maltou z hašeného vápna než z namočeného hydrátu!

hodnocení

1x

Nevím jak hasíte vápno, ale vždy bude lepší a "více" vápna hašeného, nežli hydrátu.

Poměr při prodeji je zhruba 70:30 pro nehašené...

axpert
hodnocení

0x

A není náhodou objemový poměr 1:2,5?

Opravte mne pokud se pletu

iabo
hodnocení

0x
Na co jako vápno? Stačí už hotová namíchaná malta
zaseja

Ta se vůbec s maltou z hašeného vápna nedá srovnávat, ani kvalitou a ani s lepší prací s ní.

Mám na mysli hašené přímo a ne sušené pytlované.

*palec* Zaseja. Zde se nedá než s Vámi souhlasit!

zaseja

Když si to sám vyhasíš doma v sudu, necháš odležet, tak je pak radost z toho míchat maltu a je až škoda, když už je práce s nahazováním u konce, jak hezky se s tím dělá.

iabo, tys nikdy s maltou nepracoval, viď? S žádnou. Jinak bys tohle nikdy nemohl napsat.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]