Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zapojení příložného termostatu - sirény

Od: tm odpovědí: 53 změna:

Nedávno mi zde jeden z rádců poradil, abych si ke kotli vytvořil varovnou sirénu, která mě upozorní na blížící se přetopení. Chápu, že termostat bude plnit funkci vypínače a místo světla bude siréna nebo zvonek. Zapojit světlo nebo zásuvku mi nečiní problém, ale chtěl bych se zeptat, jak toto realizovat. Nabízené příložné termostaty jsou na 230V, ale varovné sirény/zvonky jsou na 12V.

Termostat např.: elektro-trutnov.cz/...

Siréna např.: gme.cz/...

Neporadil by mi prosím někdo, jak to celé propojit? Termostat - dle přiloženého odkazu co na body 1, 2, C a čtvrtý je nejspíš zem (ZŽ?). Siréna na 12 V - zde pouze dva dráty (černý, červený) - který kam?. K dispozici mám 230 V a záložní baterii ke kotli 12 V. Ideální by byl jednoduchý náčrt, jak to celé zapojit. Potřebuji trochu nakopnout. Děkuji moc za rady.

53 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x
Termostat je jen kontakt, tedy sepne i 12 V. Vše zapojíte jednoduše do série, tedy za sebe. Mínus baterky propojíte s černým drátem sirény. Mezi plus baterky a červený drát sirény pak připojíte spínací kontakty termostatu. U tohoto typu použijete kontakty C a 2.
tm
Takže: 1) minus baterky propojit s černým drátem sirény. 2) mezi plus baterky a červený drát sirény vložit termostat, kde drát od baterky se napojí na "C" a následně drát od "2" propojit se sirénou (nebo obráceně - od baterky na 2 a z C do sirény?)? A co uzemneni na termostatu a položka "1"? Ty zůstávají úplně prázdné nebo mám aspon uzemnit zelenozlutym drátem někam do sítě? Děkuji za dobrou radu!
Takovéto zařízení není žádný důvod zemnit.
tm
To jsem si také myslel)) a ta větev přes termostat se zapojí tak, jak jsem napsal podle prvni varianty, tzn. z baterky na C a pak z 2 do sirény?
Ano, třeba takto, ale klidněi obráceně, u C a 2 nezáleží na polaritě. Doporučuji si s tím hrát, tedy napřed prsty připojit jen samotnou sirénu na baterku, ať otestujete, že funguje. Pak to zapojit s tím termostatem. Ten vypínač v sérii taky není špatný nápad, jen to pak zase nesmíte zapomenout zapnout. Napřed si to jen tak nadrátujte a otestujte, a pak třeba zvážit nějakou kulturní krabičku s vypínačem.
tm
A vypinac můžu dát klasicky na lustr nebo musí být nějaký obyč ve stylu lampičkového vypínače? Přemýšlím, jestli ta siréna nebude moc hlasitá. Třeba by byl lepší zvonek - nevíte o nějakém, všude mi to hledá jen ty bezdrátové na baterky
lojza

Obávám se, že ten prastarý zvonek, co myslíte, je na střídavý proud a to by nechodilo.

Dejte tam jakýkoliv zdroj akustického signálu na 12 V stejnosměrný autoalarmy.heureka.cz/... od 140 Kč

taky tam můžete dát klakson z jakéhokoliv auta na 12 V :)

tm
Nj, sehnat zvonek do sítě je docela problém...
Sirénky se dají koupit různě hlasité. od malého pípáku, po sirénu alarmu. Ono to ze zavřené místnosti zase takový randál nebude, to se nebojte, důležité je, abyste ji spolehlivě slyšel. My nevíme, jak máte kotel odělený od obytné části a kde bude sirénka umístěna, tedy jak silnou potřebujete. Pokud ji budete chtít ztišit, dá se o ucpat, přelepit.. Vypínač můžete použít jakýkoli, který dá proud sirénky, tedy prakticky libovolný. Děláte z toho zbytečně vědu.
tm
Vědu... posledně, když jsem se ptal na obdobnou věc, tak mě dva radcove odpalkovali s tím, že když tomu nerozumím, tak ať se do toho vůbec nepoustim. O tomto poradna fakt podle mě není. Proto jsem rád, že se našel někdo, kdo vecne poradi, co a jak a člověk to podle toho udělá. Kdybych se na to necítil, někoho zavolám. Zásuvky udělám, vypínače udělám, světlo... ale sirény jsem fakt nikdy nedělal)) Ještě jednou dík
tm
hodnocení

Mám ještě prosbu. Snažím se najít radši nějaký zvonek než sirénu a narazil jsem na tyto (vybral jsem kategorii 12V a 3-24 V) (narozdíl od mnou vybrané sirény s 2 vodiči je zvonky nutné otevřít a zapojit uvnitř - problém je, že nevím, co mě uvnitř čeká)):

kvelektro.cz/...

Pokud bych vybral např. tento, netušíte, jak se bude zapojovat (nikde jsem nenašel obrázek, jak vypadá uvnitř) - kolik pólů uvnitř může být a případně, kam moje 2 dráty od baterky (nebo je to opět jedno...)? : kvelektro.cz/...

V příslušenství k uvedenému zvonku jsem našel toto trafo, tak jestli je tam místo na 5 přívodů...:

kvelektro.cz/...

A termostat lze tedy využít např. tento (proč je všech těch termostatů uvedeno, že jsou na 230V?): kvelektro.cz/...

Děkuji.

K vašim dotazům...

vámi vybrané zvonky, gongy (jeden z nich gongne až 3x)...zazvoní jednou a pokud to neuslyšíte, kotel nezachráníte...snad jen Domovní zvonek TESLA 4FN 605 19.01 5-15V bude "hrát" trvale, tedy po dobu sepnutí termostatu; pokud ho připojíte na vaši baterii 12V, na polaritě drátů ve zvonku tady nezáleží...

Kromě toho gongy a melodické zvonky (z odkazu) mají napájení z vestavěných tužkových baterií...tam vaši 12V baterii nevyužijete...a kromě toho "zvoní" jen jednou, trvale sepnutí termostatu to "asi" neovlivní. Alespoň ty, co jsem montoval, bylo třeba pro další zazvonění znova stisknout tlačítko. Bývá to z důvodu, aby nešlo pomocí zatlačeného tlačítka trvale sepnout zvonění...

a o trafu ani nepřemýšlejte, při výpadku sítě 230V bude doma klid, žádné zvonění...máte tam přece baterii 12V DC, tu využijte

Většina zvonků, pokud to nejsou melodické nebo gongy (které zvoní jednou na sepnutí tlačítka, kontaktu), jsou na krátkodobé zvonění

" Zvonek není určený pro trvalé zvonění, ale jenom pro krátkodobé zazvonení (max. 1 minuta s přestávkou 5 minut)."A to je ještě na 8V; je s přerušovačem, lze tedy použít i DC napětí...ale většina je na střídavé...

Takže, dle mé úvahy, zůstaňte u sirény, ztlumte ji, pokud se vám zdá hlasitá, třeba rezistorem v sérii, ucpáním zvukovodu, v krabici...

Jeden z mála na 12V DC. Z baterky připojite dva dráty přímo na zvonek,

červená +12V

černá GND (tedy -12V)

a dva dráty z termostatu na

žlutá SWITCH (svorka "C")

modrá(zelená) SWITCH (svorka 2)

a budete zvonit; akorát se tady nedozvíme, jak dlouho vydrží trvale zvonit

tm
Zůstanu tedy u té původní sirény. Děkuji
tm
hodnocení

Ještě dotaz - k propojení mohu použít tyto dvojlinky?:

tipa.eu/...

tipa.eu/...

Klidně použijte ten, který se vám víc líbí...oba vyhoví... akorát ten druhý je v balení po 50m...

hodnocení

3x
Pro napajení můžete použít adaptér 230/12V
stejnosměrných. Napájecí zdroj, spínací kontakt a bzučák jak radí kolega jednoduše propojite do série.
Ten příložný termostat je potencionální problém, je špatný přenos tepla a tím pádem je hodně nepřesný.
Já bych vám doporučoval použít digitální termostat, který má čidlo na kabelu a zobrazuje teplotu, můžete jej umístit třeba do kuchyně kde budete mít lepší přehled.
tm
A ten digitální termostat lze také přiložit na potrubí za kotlem? Je též na 12V - můžete mi prosím poslat nějaký odkaz? Zasahovat do systému se mi kvůli zabudování termostatu nechce. Beru to tak, ze lepší něco než nic. Když budu mimo dům, siréna mě stejně nespasí. Děkuji moc
xert

Chce hlídat přetopení asi i kvůli situaci výpadku 230V sítě. Pak mu tedy termostat se sirénou na 230V moc nepomohou.

Zapojil bych to celé už na 12V okruh UPSky. Anebo použije pro zjednodušení nějakou klasickou UPS 230V? Na Baz. se dají jistě sehnat za pár stovek...

jo a to samé se řešilo před 10 lety tady poradte.cz/...

tm
Ano, zapojit to rovnou na baterku, pač jak píšete... při výpadku el. jsem odkázán stejně na baterku. Ještě jedna drobnost - na baterku je zapojen záložní zdroj, tzn. na póly baterky ještě přidám další drát, směřující k termostatu/sirene? nebude se to nějak tlouct, ze na jednom pólu 2 dráty...? Chápu, jsou to hloupé dotazy, ale lepší se zeptat... a od baterky k termostatu/sirene mohu použít drát 1,5? Děkuji

hodnocení

3x

Neřešte zbytečně velkou přesnost, jedná se přece jen o upozornění, že teplota kotle stoupla nad nastavenou mez...nastavíte termostat, necháte "nahřát" kotel více, k bodu signalizace, dostavíte termostat a je to. ...případně vyjedete s teplotou výše ještě jednou, zda bod signalizace vyhovuje...a jestli to bude 78 nebo 83 stupňů je přece jedno...a dál s termostatem, tedy jeho nastavením, nic neděláte...

olinl
hodnocení

0x

Pro případ použití sirény 230V: Nedávno jsem montoval sirénu na 230V k čerpací stanici a vyrábí se i různě zvukově "výkonné". Cena se pohybuje cca od 600,-Kč výše. Jedny ze sirén (i se světlem): Kombinovaná světe/... Houkačka Grothe H/...

hodnocení

0x
Před časem jsem montoval přesně to, co chcete.
Termostat podle obrázku, nebo podobný typ, PŘEPÍNACÍ, (mnoho havarijních jen rozpíná kontakty při dosažení teploty), vy potřebujete SEPNOUT při vysoké teplotě.
.
Čidlo upevnit kovovou SK páskou na vhodné místo na výstupní trubku blízko kotle. Kovová je vhodnější než ty dnešní plastové, lépe přenáší teplotu na čidlo. Je také možnost trubku s čidlem zabalit do alobalu pro lepší přenos tepla a mech. ochranu.
Kapiláru od čidla opatrně rozvinout k místu upevnění termostatu, vložit do plastové krabičky.
.
Akumulátor 12 V máte.
Jeden pól připojíte na střední kontakt termostatu, jeden krajní výstup z termostatu vodičem propojíte se sirénou, (bzučákem, obyčejným zvonkem, co máte po ruce) umístěnou na vhodném místě, třeba i o poschodí výše. Od sirény zpět druhým vodičem na druhý pól akumulátoru.
Pokud to bude siréna, bzučák, třeba správně propojit + pól z aku (přes kontakty termostatu) na + pól sirény. U obyčejného zvonku většinou na polaritě nezáleží!
.
A doporučuji zařadit do obvodu i vypínač, nejlépe hned u zdroje zvuku, protože čekat při řvoucí siréně, než voda trochu ochladne, to je o nervy! Pozor, aby byl vypínač po poplachu a vychladnutí opět zapnut!
Kutil může pomocí přepínače místo řvoucí sirény přepnout na žárovku nebo LEDku. Potom má aspoň optickou signalizaci přehřátí kotle.
.
Před montáží bych vše nanečisto propojil a vyzkoušel zahřát čidlo plamenem svíčky, nebo jiným zdrojem tepla. Pokud by siréna hučela pri nízké teplotě, bude třeba prohodit odchod na druhý krajní výstup termostatu!
Signalizační teplotu vhodně nastavit podle teploměru výstupní vody z kotle.
Zapojení příložného termostatu - sirény
Zapojení příložného termostatu - sirény #2
tm
Udělám to, jak radí tomkk, akorát mi už neodpověděl na moji doplnujici otázku:
Takže shrnu postup pro termostat uvedeny v mém dotazu : 1) minus baterky propojit s černým drátem sirény. 2) mezi plus baterky a červený drát sirény vložím termostat, kde drát od baterky se napojí na "C" a následně drát od "2" propojit se sirénou (nebo obráceně - od baterky na 2 a z C do sirény?)? A co uzemneni na termostatu a položka "1"? Ty zůstávají tedy úplně prázdné předpokládám? Děkuji za dobrou radu s vypínačem před sirenu - vypínač se předpokládám dá na drát, co vede od termostatu nebo je to jedno, když je to série? A kabel na propojení mohu použít 1,5? Děkuji
111®

vypínači který je v serii je jedno jestli je před nebo za spořebičem, siréně to stačí bohatě ta 1,5.

Odpovímmezi plus baterky a červený drát sirény vložím termostat, kde drát od baterky se napojí na "C" a následně drát od "2" propojit se sirénou a s vypínačemmezi plus baterky a červený drát sirény vložím termostat, kde drát od baterky se napojí na "C" a následně drát od "2" na vypínač, s kontaktu vypínače propojit se sirénou. Dráty stačí klidně i tenčí, teče tam proud 200mA při sepnutí... A je to...

Ještě doporučím zapojit obvod do serie přes pojistkové pouzdro (5x20) s pojistkou, stačí bohatě 1A...tedy z plus baterie na pojistku, atd.

Opravím výše uvedené

Odpovím

mezi plus baterky a červený drát sirény vložím termostat, kde drát od baterky se napojí na "C"a následně drát od "2"propojení se sirénou a s vypínačem

mezi plus baterky a červený drát sirény vložím termostat, kde drát od baterky se napojí na "C"a následně drát od "2"na vypínač, s kontaktu vypínače propojit se sirénou. Dráty stačí klidně i tenčí, teče tam proud 200mA při sepnutí...

A je to...

tm
Drát 1,5 jsem uvedl proto, že ho mám. Zvkonkovy drát nemám. Ještě k té sirene - nevíte o nějaké sirene, která neřve jako blázen nebo zvonek, ten asi tak hlučný nebude... všude jsem narazil na ty bezdrátové. Přeci jen barak není tak velký, aby tu řvala siréna jako při leteckým poplachu... nedejbože kdyby to začalo řvát, kdybychom nebyli doma... to by sousedi mysleli, že hoří (bydlíme v radovce).
Jen ať to sousedé slyší a zakročí, než dojde k maléru...a ještě v řadovce...

asd1
hodnocení

0x

Hoši jedinej kdo zmínil pojistku je Nonek.. Zapojit autobaterku bez pojistky je moooc chytrej nápad, divim se že to borci elektrikáři nezmíní.. Ačkoliv, i tak časem někdo ukopne dekl a položí přes kontakty pohrabáč *smich*

sasa*

Pánové, dále jste zapomněli, že pán chtěl v úvodu"jen nakopnout"! (Potřebuji trochu nakopnout. Děkuji moc za rady.)

tm

haha nakopnout...)) to jsem už nějak púřehlédl - jakou pojistku a kam ji dát, resp. tedy mezi baterku a termostat... jak se ta pojistka používá-instaluje? koupím pouzdro, napojím z jedné strany na kabel od baterky a z druhé strany na kablík k termostatu, zašroubuji a toť vše nebo ještě něco? děkuji

Stačí číst i další odpovedi...
nonek®
25.03.23 17:58
a víte vše potřebné...
tm

pojistkové pouzdro - mohu vybrat něco z tohoto - asi tedy to 5x20?:

tipa.eu/...

tipa.eu/...

tipa.eu/...

?

Už jsem vám doporučil to z třetího odkazu, 5x20...s dráty, a pojistku taky tu doporučenou výše...pročtěte si to...Pojistka skleněná trubičková 5x20mm F 1A/250V Eska 520.617
tm
hodnocení

Já právě z toho textu nepochopil, jestli stačí koupit pouze to trubičkové pouzdro nebo k němu ještě tu skleněnou pojistku. Chápu to tedy správně, že koupím pouzdro a do něho vložím tu skleněnou pojistku. Už jsem asi doma))

asd1
Je to jedno,klidně klasicka autopojistka. Co nejblíž k baterií jako v autě,aby při zkratu shořela pojistka a ne celý obvod. Autobaterie ve zkratu dává stovky amper. Taky kryt přes baterku proti položení něčeho vodivyho přes kontakty, klasika je v autě zkrat klíčem :D
tm
Akorát nemají tu 1A, tak vezmu nejbliz tomu 800 mA
asd1

Pojistka musí být silnější než je odběr zařízení a slabší než snese kabeláž (resp. nejslabší článek řetězce), tj. pokud je 1,5mm2 a 12V tak může být klidně 20A.. Osobně bych tam dal klasickou autopojistku ca 5A (střeleno vod voka nevim kolik bude brát siréna)

A když bych už bastlil něco takovýho, tak spíš teploměr se signalizací max. teploty a displej v obýváku kde uvidíš aktuální teplotu kotle, a sirénu nějaký "kuňkátko" který třeba jednou za 10 vteřin krátce ale dostatečně hlasitě cinkne + i blikne.. Přidal bych tam i signalizaci výpadku proudu, že kotel jede na záložní zdroj. Taky signalizaci otevřený smyčky, resp. hlavně signalizace že nezavřela a protejká... Když už bastlit tak pořádně ;)

tm
hodnocení

Myslím, že kdyby se vytvořil takový komplet bastl servis, co navrhujete, lidi by vám utrhali ruce. Jak by se to dalo všechno provést, jaké nakoupit součástky atd. - zkuste něco navrhnout?)) Když jsem topenářovi říkal, že si připojím sirénu, úsměvně se uchechtával (asi si myslel svoje)... zřejmě mu došlo, že kdyby si to takto za tisícovku zbastlil každý, tak přijde o část kšeftu, protože nebude muset opravovat/měnit často protékající ventily k ochlazovací smyčce... a jakože je prý mění velmi často, protože reklamace se prakticky neuznávají. Prý co ventil, to 1800 + práce a doprava.

Odběr *sirény* 200mA... Stačí bohatě pojistka těch 800mA...
Taková bllbost a jak se nám to pěkně zvrhlo. :-D. Já bych ty pojistky dal raději dvě do série, co kdyby jedna byla vadná. ;) A taky nějakou kontrolu, že není spálená, nebo vyklepaná pojistka, protože jinak nikdo nepozná, že ochrana proti přetopení funguje. Tedy bych k obvodu za pojistkou připojil druhý hlídač s vlastní záložní baterií a sirénou, který bude hlídat ten první hlídač, jestli má napájení, a pokud ne, tak začne houkat, že chybí napájení. A ti zvlášť zodpovědní si to ještě pojistí třetím hlídačem hlídače přetopení, který bude hlídat, že hlídač napájení hlídače přetopení má napájení. A jednou týdně by se měl provést test sirén všech hlídačů. :)
Ale než se tohle vše zrealizuje, zakážou nám topit čímkoli, co produkuje vražedné CO2 a budeme moct hlídač hodit do koše. Tedy ne do koše, ale roztřídit a ekologicky zlikvidovat.
tm
Samozřejmě, že těch pojistek beru celé plato)) zkoušku siren samozřejmě plánuji pravidelně)) pánové, vy z toho máte prču, ale udělal jsem si zavcas zásoby uhli tak na 4 roky. Kdyby hrozilo konec těžby uhlí, nechám si k baráku dotáhnout vlečku a navozim několik vagónů. Štěstí přeje připraveným a každý mi může víte co...
Pokud máme být bezemisní, tak nás donutí zbourat kominy a máme po žížalkách.
A abyste s těma vagónama nedopadl jako já, když mi loni dovezli nehořlavé uhlí.
tm
Mne naštěstí hoří dobře. Bezemisni zdroj neexistuje. Vždy to něco vyprodukuje, byt by to třeba mělo být jen teplo nebo metan z prdu... už vidím to globální oteplování z toho, jak má každý doma vlastní zdroj energie)) ale třeba nám nařídí, ze se musíme přestěhovat do beden z polystyrenu... to bude ropy na výrobu plastu
V bednách z polystyrenu bydlet budem, už to schvalují. Povinně si oblepíte polystyrenem starý barák, i kdybyste v něm měl zplesnivět.

111®
hodnocení

0x

koukám že mu to asi furt nehouká...

tm
Dostanu se k tomu asi až o velikonocich. Zatím jsem vyzvedl materiál - ta sirénka je opravdu sirenka.. v pohodě se vejde do kapsy, tak to asi moc kravál dělat nebude

111®
Počítej ze jak metalovej koncert. 120dB neni problem. Vem si sluchátka.
Z odkazu tazatele
POPIS PRODUKTU
Signální sirénka, fo=1.5-4kHz, 12V DC, min. 105dB, 200mA. Rozměr 44.5x57.5mm
111®
Jo min 105dB tak jsem se moc nespletl
Prostě ji přidržte na té baterce červeným na plus a hned uslyšíte, jestli vyhovuje, nebo chcete slabší/silnější.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]