Nejste přihlášen/a.
Nedávno mi zde jeden z rádců poradil, abych si ke kotli vytvořil varovnou sirénu, která mě upozorní na blížící se přetopení. Chápu, že termostat bude plnit funkci vypínače a místo světla bude siréna nebo zvonek. Zapojit světlo nebo zásuvku mi nečiní problém, ale chtěl bych se zeptat, jak toto realizovat. Nabízené příložné termostaty jsou na 230V, ale varovné sirény/zvonky jsou na 12V.
Termostat např.: elektro-trutnov.cz/...
Siréna např.: gme.cz/...
Neporadil by mi prosím někdo, jak to celé propojit? Termostat - dle přiloženého odkazu co na body 1, 2, C a čtvrtý je nejspíš zem (ZŽ?). Siréna na 12 V - zde pouze dva dráty (černý, červený) - který kam?. K dispozici mám 230 V a záložní baterii ke kotli 12 V. Ideální by byl jednoduchý náčrt, jak to celé zapojit. Potřebuji trochu nakopnout. Děkuji moc za rady.
Obávám se, že ten prastarý zvonek, co myslíte, je na střídavý proud a to by nechodilo.
Dejte tam jakýkoliv zdroj akustického signálu na 12 V stejnosměrný autoalarmy.heureka.cz/... od 140 Kč
taky tam můžete dát klakson z jakéhokoliv auta na 12 V
Mám ještě prosbu. Snažím se najít radši nějaký zvonek než sirénu a narazil jsem na tyto (vybral jsem kategorii 12V a 3-24 V) (narozdíl od mnou vybrané sirény s 2 vodiči je zvonky nutné otevřít a zapojit uvnitř - problém je, že nevím, co mě uvnitř čeká)):
Pokud bych vybral např. tento, netušíte, jak se bude zapojovat (nikde jsem nenašel obrázek, jak vypadá uvnitř) - kolik pólů uvnitř může být a případně, kam moje 2 dráty od baterky (nebo je to opět jedno...)? : kvelektro.cz/...
V příslušenství k uvedenému zvonku jsem našel toto trafo, tak jestli je tam místo na 5 přívodů...:
A termostat lze tedy využít např. tento (proč je všech těch termostatů uvedeno, že jsou na 230V?): kvelektro.cz/...
Děkuji.
K vašim dotazům...
vámi vybrané zvonky, gongy (jeden z nich gongne až 3x)...zazvoní jednou a pokud to neuslyšíte, kotel nezachráníte...snad jen Domovní zvonek TESLA 4FN 605 19.01 5-15V bude "hrát" trvale, tedy po dobu sepnutí termostatu; pokud ho připojíte na vaši baterii 12V, na polaritě drátů ve zvonku tady nezáleží...
Kromě toho gongy a melodické zvonky (z odkazu) mají napájení z vestavěných tužkových baterií...tam vaši 12V baterii nevyužijete...a kromě toho "zvoní" jen jednou, trvale sepnutí termostatu to "asi" neovlivní. Alespoň ty, co jsem montoval, bylo třeba pro další zazvonění znova stisknout tlačítko. Bývá to z důvodu, aby nešlo pomocí zatlačeného tlačítka trvale sepnout zvonění...
a o trafu ani nepřemýšlejte, při výpadku sítě 230V bude doma klid, žádné zvonění...máte tam přece baterii 12V DC, tu využijte
Většina zvonků, pokud to nejsou melodické nebo gongy (které zvoní jednou na sepnutí tlačítka, kontaktu), jsou na krátkodobé zvonění
" Zvonek není určený pro trvalé zvonění, ale jenom pro krátkodobé zazvonení (max. 1 minuta s přestávkou 5 minut)."A to je ještě na 8V; je s přerušovačem, lze tedy použít i DC napětí...ale většina je na střídavé...
Takže, dle mé úvahy, zůstaňte u sirény, ztlumte ji, pokud se vám zdá hlasitá, třeba rezistorem v sérii, ucpáním zvukovodu, v krabici...
Jeden z mála na 12V DC. Z baterky připojite dva dráty přímo na zvonek,
červená +12V
černá GND (tedy -12V)
a dva dráty z termostatu na
žlutá SWITCH (svorka "C")
modrá(zelená) SWITCH (svorka 2)
a budete zvonit; akorát se tady nedozvíme, jak dlouho vydrží trvale zvonit
Chce hlídat přetopení asi i kvůli situaci výpadku 230V sítě. Pak mu tedy termostat se sirénou na 230V moc nepomohou.
Zapojil bych to celé už na 12V okruh UPSky. Anebo použije pro zjednodušení nějakou klasickou UPS 230V? Na Baz. se dají jistě sehnat za pár stovek...
jo a to samé se řešilo před 10 lety tady poradte.cz/...
Neřešte zbytečně velkou přesnost, jedná se přece jen o upozornění, že teplota kotle stoupla nad nastavenou mez...nastavíte termostat, necháte "nahřát" kotel více, k bodu signalizace, dostavíte termostat a je to. ...případně vyjedete s teplotou výše ještě jednou, zda bod signalizace vyhovuje...a jestli to bude 78 nebo 83 stupňů je přece jedno...a dál s termostatem, tedy jeho nastavením, nic neděláte...
Pro případ použití sirény 230V: Nedávno jsem montoval sirénu na 230V k čerpací stanici a vyrábí se i různě zvukově "výkonné". Cena se pohybuje cca od 600,-Kč výše. Jedny ze sirén (i se světlem): Kombinovaná světe/... Houkačka Grothe H/...
vypínači který je v serii je jedno jestli je před nebo za spořebičem, siréně to stačí bohatě ta 1,5.
Odpovímmezi plus baterky a červený drát sirény vložím termostat, kde drát od baterky se napojí na "C" a následně drát od "2" propojit se sirénou a s vypínačemmezi plus baterky a červený drát sirény vložím termostat, kde drát od baterky se napojí na "C" a následně drát od "2" na vypínač, s kontaktu vypínače propojit se sirénou. Dráty stačí klidně i tenčí, teče tam proud 200mA při sepnutí... A je to...
Ještě doporučím zapojit obvod do serie přes pojistkové pouzdro (5x20) s pojistkou, stačí bohatě 1A...tedy z plus baterie na pojistku, atd.
Opravím výše uvedené
Odpovím
mezi plus baterky a červený drát sirény vložím termostat, kde drát od baterky se napojí na "C"a následně drát od "2"propojení se sirénou a s vypínačem
mezi plus baterky a červený drát sirény vložím termostat, kde drát od baterky se napojí na "C"a následně drát od "2"na vypínač, s kontaktu vypínače propojit se sirénou. Dráty stačí klidně i tenčí, teče tam proud 200mA při sepnutí...
A je to...
Hoši jedinej kdo zmínil pojistku je Nonek.. Zapojit autobaterku bez pojistky je moooc chytrej nápad, divim se že to borci elektrikáři nezmíní.. Ačkoliv, i tak časem někdo ukopne dekl a položí přes kontakty pohrabáč
Pánové, dále jste zapomněli, že pán chtěl v úvodu"jen nakopnout"! (Potřebuji trochu nakopnout. Děkuji moc za rady.)
haha nakopnout...)) to jsem už nějak púřehlédl - jakou pojistku a kam ji dát, resp. tedy mezi baterku a termostat... jak se ta pojistka používá-instaluje? koupím pouzdro, napojím z jedné strany na kabel od baterky a z druhé strany na kablík k termostatu, zašroubuji a toť vše nebo ještě něco? děkuji
Já právě z toho textu nepochopil, jestli stačí koupit pouze to trubičkové pouzdro nebo k němu ještě tu skleněnou pojistku. Chápu to tedy správně, že koupím pouzdro a do něho vložím tu skleněnou pojistku. Už jsem asi doma))
Pojistka musí být silnější než je odběr zařízení a slabší než snese kabeláž (resp. nejslabší článek řetězce), tj. pokud je 1,5mm2 a 12V tak může být klidně 20A.. Osobně bych tam dal klasickou autopojistku ca 5A (střeleno vod voka nevim kolik bude brát siréna)
A když bych už bastlil něco takovýho, tak spíš teploměr se signalizací max. teploty a displej v obýváku kde uvidíš aktuální teplotu kotle, a sirénu nějaký "kuňkátko" který třeba jednou za 10 vteřin krátce ale dostatečně hlasitě cinkne + i blikne.. Přidal bych tam i signalizaci výpadku proudu, že kotel jede na záložní zdroj. Taky signalizaci otevřený smyčky, resp. hlavně signalizace že nezavřela a protejká... Když už bastlit tak pořádně
Myslím, že kdyby se vytvořil takový komplet bastl servis, co navrhujete, lidi by vám utrhali ruce. Jak by se to dalo všechno provést, jaké nakoupit součástky atd. - zkuste něco navrhnout?)) Když jsem topenářovi říkal, že si připojím sirénu, úsměvně se uchechtával (asi si myslel svoje)... zřejmě mu došlo, že kdyby si to takto za tisícovku zbastlil každý, tak přijde o část kšeftu, protože nebude muset opravovat/měnit často protékající ventily k ochlazovací smyčce... a jakože je prý mění velmi často, protože reklamace se prakticky neuznávají. Prý co ventil, to 1800 + práce a doprava.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.