Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
chtěl bych se poradit a trošku zjistit jiný názor.
1.5.2023 mi končí stará smlouva na elektřinu na 3 roky s fixovanou cenou.
Dodavatel ČEZ mi poslal e-mail, že mám několik možností.
Buď zafixovat cenu elektřiny na 2 a nebo 3 roky s postupným garantováním klesáním ceny elektrické energie a nebo mít elektřinu na neurčito a užívat si veškerých výhod zastropovaných cen a v dalších letech si užívat ceny dle ekonomického vývoje na trhu.
cez.cz/...
Jinými slovy. Zafixovat teď a doufat, že cena elektřiny v příštích letech neklesne, abych se nebyl do hlavy, že zatím co já budu platit ve 2. a 3. roce zafixovanou drahší elektřinu a mezitím cena el. energie klesne a ostatní si budou cenu fixovat za nižší cenu (pokud to umožní trh s vývojem ceny elektřiny.)
A nebo nefixovat, platit teď větší částku. A doufat, že v dalších letech klesne cena elektřiny a zafixovat ji později až se to vyplatí a až to umožní trh.
Mám sazbu D25D (Vysokí a nízký tarif)
Zvlastní zkušenosti vím, že jsem byl ve finále strašně rád, že jsem si cenu zafixoval a přešel jsem na sazbu D25D, protože jsem ušetřil dost penízků. Vzpomínám si, že tehdy jsem byl docela skeptický ke smlouvě na 3. roky, ale ve finále jsem byl za to rád.
Děkuji všem za odpovědi a rady. Nejvíce si cením vždy rád, které jsou podpořené vlastní zkušenosti.
S pozdravem
Lukáš
Nadpis
Co je lepší?
Smlouva elektřiny na 3 roky a nebo na neurčito?
letosni cena elektriny i na SPOTovem, tedy nejdrazsim trhu, je vyrazne pod urovni zastropovane ceny (okolo 2800 za MWh prumer za posledni mesic, 2600 za posledni tyden), tedy je uz davno VYRAZNE LEVNEJSI a zadny hype z 2022 se jiz nekona...
A az bude leto, tak se obavam ze solarni elektrina to jeste vyrazne zlevni. Proto platit 5000 za MWh zastropovanou cenu je pekny tunylek.
Bohuzel, na SPOT uz nejde naskocit, vlada to od ledna zakazala, jedine si poridit solary a pak sjednat spot jde. Ty jsi ani neuvedl cenu, kterou mas fixnutou a kterou dostanes jako novou.
S tou sazbou D25 asi mas relativne malou spotrebu (bojler) za rok, pokud ma nekdo 2-3 MWh za cely rok, tak skoro nema smysl se tim skoro zabyvat. Ja na misto, kde je 15 MWh za rok a stejna situace, prozirave predjednal spot posledniho prosince. Az skonci fixace, a to nevim kdy to bude, prejdu na spot. Uzavrena smlouva lze zrusit zmenit cokoliv, ale novou smlouvu uz ti udelat nesmi dovolit.
Máte pravdu. Neni jisté zda strop bude i v roce 2024. Zatím je slibovaný na celý rok 2023.
Viděl jsem i ceny nezastropovaných cen. A říkal jsem si, to je pálka. Těch garantovaných 6050,- Kč za silovou elektřinu je ještě super. Za Fixovanou cenu na 2 a 3. roky je to ještě veselejší. To je cena pod "zastropovanou cenou" Otázka je, abych si samozřejěm nezafixoval cenu teď na 2. 3. roky a v půlce zjistím, že elektřina jde na tolik dole, že moje zafixovaná cena bude už zase vysoká. A já na tom prodělám.
Ale jak říkal jeden můj známý u distributora elektrické energie (Nejedná se o ČEZ), na původní cenu se to už nikdy nedostane, že prej s tím nemám počítat.
A také souhlasím, že mi jako koncový zákaznící nevíme a nebudem vědět, jaká bude cena za půl roku, za rok 2 nebo 3.
Takže je to trošku vaření z vody. Pro mně to znamená jen hledat, ptát se, dohledávat, porovnávat a třídit informace a pak se rozhodnout.
To, že jste vydělal na fixované ceně byla náhoda, kterou nebylo možné před třemi lety předvídat. V současné době lze naopak s vysokou pravděpodobností předvídat snížení ceny, takže jakákoli fixace se teď nevyplatí.
Mohu se zeptat. Jak jste na tom Vy? Máte zafixovanou elektřinu a nebo na dobu neurčitu? A jedete ještě ve staré smlouvě a nebo už odebíráte el. energii za aktuální ceny?
Děkuji.
Od loňského podzimu mám nové smlouvy za aktuální ceny s tříměsíční výpovědí. Tenkrát mi všichni vnucovali fixaci. Asi věděli proč. Po předchozí špatné zkušenosti s dvouletou smlouvou bych už na něco takového nepřistoupil. Výsledný rozdíl v ceně je pro život bezvýznamný a případné handrkování nestojí za ztracený čas.
Půl roku před začátkem energetické krize a masivním zdražováním, jsem si zřizoval fix na 2 roky. Tato smlouva s nízkými cenami mi končila hned na začátku tohoto roku. Proto když začal ČEZ minulý rok na jaře vydávat ceníky o dalším zdražování s jejich absurdními cenami (to ještě nebyl žádný strop), tak jsem ihned začal zřizovat přechod k jinému dodavateli a s fixem na další 2 roky. Tahle nová smlouva mi tedy běží od začátku tohoto roku a potrvá další dva roky. Protože jsem to ale stihnul před zdražováním, tak sice mám vyšší ceny než ještě minulý rok, ale i tak jsem stále pod stropem. Platím tedy méně než co můžete nasmlouvat teď. Pokud tedy sledujete ceny energií a vývoj na trhu, tak lze mít relativně nízké ceny za elektřinu a fix se vyplatí.
Nyní lze ale očekávat snižování cen za elektřinu. Jenže jsme v česku kde ceny letí vzůru raketovým tempem, ale dolů jen po krůčcích aby to nebyl pro lidi velký šok. I tak ale neočekávejte že se ceny dostanou na úroveň která byla před třemi lety. V dlouhodobém horizontu spíše očekávejte opět růst cen. Důvodem je přechod na elektromobilitu a do budoucna energeticky náročná výroba vodíku. Co jsem ale dnes četl, tak pokud EU zachová spalovací motory a bude je chtít živit syntetickými palivy, pak bude ještě obrovská spotřeba elektřiny pro výrobu těch syntetických paliv. To vše jsou velké tlaky na zvyšování ceny za elektřinu.
Má rada je tedy nyní chvíli vyčkat s fixací a nechat padat cenu dolů. Ve správnou chvíli potom udělat fix na co nejdelší dobu.
Abych se nebavil jen na obecné rovině. Tady je aktuální ceník od ČEZu.
Do konce dubna využívám sazbu D25D a ceny jsou?
VT - 4.95 kč/kwh
NT - 2,95 Kč/kwh Cena se skláda ceny silové elektřiny včetně distributorského poplatku daně a ostatních položek.
Tj. tohle je konečna cena
Nové nabízené smlouvy jsou.
Vše uvedu včetně distribuce, daně a ostatních položek. Tj. Cena za 1 kwh bude konečná
1.) Smlouva bez závazku na dobu neurčitou
VT - 8,35 kč/kwh
NT - 6,25 kč/kwh
2.) Smlouva na jeden rok na dobu určitou
VT - 8,16 Kč/kwh
NT - 6.25 kč/kwh
3.) Smlouva na 2 roky na dobu určitou
1. rok
VT - 8,16 kč/kwh
NT - 6,25 kč/kwh
2.rok
VT - 7.98 kč/kwh
NT - 6,06 kč/kwh
4.) Smlova na 3 roky na dobu určitou
1. rok
VT - 8,16 kč/kwh
NT - 6,25 kč/kwh
2.rok
VT - 7.98 kč/kwh
NT - 6,06 kč/kwh
3. rok
VT - 7,55 kč/kwh
NT - 5,63 kč/kw
5.) Poslední položka je aktuální cena silové elektřiny na bez regulace a vládního stropu.
U smlouv fixovaných na dobu určitou je cena včetně distribuce na ostatních daní. Tj. cena je kompletní.
VT - 11,25 kč/kwh
NT - 9,33 kč/kwh
U smluv nefixovanýc na dobu neurčitou je cen ještě vyšší
VT - 13,79 kč/kwh
NT - 11,87 kč/kwh
Veškeré ceny, které jsem napsal jsou transparentní a lze je snadno dohledat, zkontrolovat v ceníkách, které vydal ČEZ.
Zde je vidět, že cena elektřiny se furt pohybuje hodně vysoko nad vládní strop. Vláda cenu zastropovala na celý rok 2023 a jelikož vláda děla škrty, tak bych moc neočekával, že vladní strop bude prodlužovat i na rok 2024. Tudíž nám vláda dáva jeden rok na to, aby jsme se připravili na vysoké ceny energii. A celkem se bojím, že strop příští rok nebude a ceny na elektřiny tímto krokem porostou nahoru.
2 varianta je, že cena elektřiny se v průběhu roku dostane pod vládní strop a cena silové elektřiny klesne o nějakých 6 kč/kwh. Tj. klesne z 13,79 kč na (teď jen tipnu) na 5.50 kč, což už nebude potřebovat vládní strop.
Dle mého názoru co jde nahoru. Půjde i dolů. (Zákon trhu). Ovšem jak už to tak bývá, tak dolů to jde vždy jen po kroučcích a v delším horizontu časovém. A pokud bych se měl pohybovat dlouhodobém horizontu, tak cena půjde už jenom nahoru.
Skvělí příklad je benzín (šel průdce nahoru), ale dolů už jde pomalu a navíc, co je důležitější nikdy se nedostal na původní cenu. I když se ropa ustálila zlevnila, tak vše ostatní zdražilo a šlo nahoru (inflace, plyn, elektřina, a jiné...)
A to vše se promitné do ceny.
Řeším stejný problém, ale zatím nechaávám na dobu neurčitou. Před měsícem Centropol měl silovinu 4.80 a uháněli, že lepší už nic nebude. Dnes cena 4.20. Domnívám se, že cena půjde pod 4,- Kč. Proto raději budu platit zastropovanou a snad ušetřím v budoucnu. Dnešní ceníky ČEZ jsou velice nevýhodné. Zastropování je do konce roku.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.