Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak snížit výkon kamen

Od: rumicek® odpovědí: 33 změna:

Dobrý den,

máme kachlová kamna s výkonem 12 kW. A to je moc. Stačil by výkon poloviční, jenže taková kamna se nám tolik nelíbila:-D Chtěli bychom tedy snížit výkon stávajících kamen tak na polovinu aniž by utrpěl jejich vzhled.

Co by se stalo, kdybych zúžil ohniště šamotovými cihlami? Snížil by se jejich výkon kamna by přestala dehtovat?

Děkuji

33 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x
Tak hlavně že se vám líbí, na potřebný výkon se vykašlete.
Topte s otevřeným oknem..

Jsou krásný červený. To, že ...no jen bych se opakoval. A to , že nějaká účinnost padá dolů jak kámen ve vodě. ...ale jsou pěkný

To jsi opravdu odborně poradil. Ty jsi kamnář?

Já? Nejsem kamnář.

Ale mám pochopení.

Běžně si kupuji větší věci i když mi nesedí, ale líbí se mi.

Naposledy jsem koupil francouzské okno 2000x1500mm, bylo moc hezké. Trošku problém byl, že jsem ho potřeboval dát do sklepa místo starého okna 800x600mm. Ale to je detail, co by člověk pro krásu neudělal.

hodnocení

3x
Nenechte se zde demotivovat, to zmenšení ohniště obložením šamotkami pomoci může a stojí to jen pár kaček, tak to prostě vyzkoušejte.

hodnocení

2x

Já jsem na chalupě snížil výkon krbových kamen tím, že jsem zakryl rošt plechem s otvorem. Princip spočívá v tom, že dřevo nehoří v celé šíři při málo vzduchu, ale jen malá část pod tím otvorem, ale hoří dobře, jelikož vzduchu má dostatek. Dřevo odhořívá do šířky směrem od otvoru ke krajům. Osvědčilo se mi to velice.

doplněno 21.03.23 18:53:

Tak jsem to nakreslil. Nejdříve jsem otvor udělal uprostřed plechu, to nebylo ono, druhý pokus jsem udělal takto, otvor, nebo spíš výřez, jsem udělal naproti dvířkům (do tohoto místa přichází zároveň ofukový vzduch dvířek), a to se mi osvědčilo. Použil jsem 2 mm plech, vydržel v kamnech x let.

Jak snížit výkon kamen
Rošt pro spalovaní dřeva netřeba, proto výrobci kvalitních kamen jen na dřevo s velkou účinností ho tam nemají. Rošt je nutný pro spalování uhlí, ale hodně výrobců ho tam dává protože si hodně lidí myslí že jinak by dřevo nehořelo. Amíci běžně u kamen nechají zasypat rošt popelem a používají jen přívod vzduchu vrchem, při zatápění je nutné mít trošku pootevřená dvířka.

S tím souhlasím, ale podmínkou takovéhoto způsobu topení je naprosto suché dřevo, což u mne je trochu problém (a kamna také musí mít dobře řešený přívod sekundárního vzduchu).

To ano. Mokré dřevo nechce splynovat, také výsledná výhřevnost tomu odpovídá.

Orione - nebylo by foto či nákres. Také laboruji s tím, že nechám hodně popela a chod kamínek kde topím dřevem je "lepší". Jedná se o kamínka / něco jako staré Meteor/ na uhlí s roštem a pod popelník. Regulace je tahovou klapkou na výstupu z kamen. Samozřejmě už jsou trochu "unavená/ a tak těsnost dvířek,...není 100%/ a tak při uzavření hoří dost intenzivně.

asd1

Na kus plechu snad nákres neptřebuješ? Zkus bez díry když nebude hořet tak uděláš dírku když pořád ne tak přidáš.. Klidně jen prorážet velkým hřebíkem. Na plechu necháhvat vrstvu popela jinak se brzy propálí.. Nebo dlaždici apod. je to celkem jedno.. Většina kamen má dnes sklo tj. i oplach skla, takže přístup vzdchu shora je tam od výroby.. Rošt je potřeba jen pro uhlí, na dřevo je lepší bezroštová "vana".. Celkem důležitý je přikládat na šikmý polínko aby mohl vzduch zepředu pod dřevo - aby se nově přiloženým nezavřel přívod vzduchu ke žhavýmu (to pak dost dlouho jen čoudí než chytne plamenem).

Děkuji Orione. Se
hodnocení

Tady je ohniště cca 60x30 cm a kulatý rošt 20 cm. Připadá mi, že jak popelník, tak i dvířka, celkem dobře těsní. Minimálně se o to pokouši, neb mají po obvodu silnou těsnicí šňůru. Ale stejně se pokusím rošt částečně zakrýt.

To částečné zakrytí roštu nemá za úkol omezit vzduch. Smyslem je to málo vzduchu, co do topeníště pouštíme (z důvodu co nejmenšího výkonu), zkoncentrovat na jedno místo, kde pak dřevo nedehtuje a dobře hoří, ale shoří ho málo za jednotku času, takže kamna tolik nesálají. Ve dřevu odhořívá díra, která se postupně zvětšuje, je potřeba po čase dřevo přuhrnout pohrabáčem blíže k otvoru.

hodnocení

Orion: aha, dík

zeli
hodnocení

0x

Pokud vam nevadi, ze ucinnost zhorsite o 100%, s chuti do toho.

asd1

Proč by měl zhoršit účinnost?

moorning
hodnocení

0x
Je otázka kdy vám kamna dechtují. Někdo využívá ke snížení výkonu klapku komína,u mě stačí použít 2 regulace na kamnech a z 7Kw se dostanu tak na 2-3kw. Když už je venku nad nulou tak přikládám jen 1 velké poleno, které si jen plápola. Samozřejmě regulovat výkon jde úplně jinak u kvalitních kámen vs třeba polských plecháčkách Prity apod.
hodnocení

Dehtování se projevuje smradem z komína a očazeným sklem. Klapku v komíně mají.

jendad
Vše je o konstrukci topeniště. Aby to hořelo čistě na nízké výkony, je potřeba dobře izolované topeniště a predehraty vzduch dodávány na správné místo. Předpokládám, že je to český výrobek ( kachle). Tudíž se tam nepredpoklada testování na různé rychlosti hoření, ale jen na nominal. Tomu odpovídá konstrukce a velké sklo jak si myslím. Rozumnější je prodat a koupit menšího bratra.

jendad
hodnocení

0x

Předpokládám , že jsou to teplovzdušné plecháče obložené kachly . Protože běžná akumulační kachlová kamna mají výkon cca 500 až 700W/m2 kachlí . Tudíž zadělat ty větrací otvory a udělat je více sálavá . Samozřejmě tak budte porušovat zadání konstruktéra a tedy i případnou záruku . Pořidte si spalinový teploměr na kouřovod

ventilatornakamna.cz/...

Tím zajistíte , aby jste kamna nepřetápěly.

asd1

Ucpat chlazení = topeniště se bude přehřívat, zvýší se i teplota spalin do komína = teplo vyletí komínem.,. Touhle cestou bych nešel.. Leda jestli má svůj les za barákem a neví co se dřevem *smich*

hodnocení

Žádné otvory v kachlích nejsou. V podstatě to jsou jen sálající kamna.

jendad
To je divné. Kachle musí být tedy rozpálené jak petnik aby mohli dát takový výkon. Navíc kachle jsou na bázi hlíny a tedy nejsou ani moc velký vodič tepla. Můžete dát odkaz na kamna? Typ nebo i foto?
hodnocení

Kamna jsou od firmy Retap. Konstrukčně je to topeniště v kleci z jeklů na kterých jsou navěšeny větší šamotové cihly a panely s kachlemi.

Jak snížit výkon kamen #2
jendad
Ajaj. Tak tohle jsou hodně velká kamna. Já tedy moc řešení nevidím. Ale jinak hezký nábytek. Kdo vám to prodal, ten to moc neřešil, hlavně že prodal. Já už mám čtvrté kamna a teprve teď jsem spokojen.
jendad
Zkuste tedy zúžit topeniště. Naskladejte po stranách ty cihly. Zúžite tak topeniště a budete tak dávat dřevo na délku. A ten plech tam na rošt také zkuste. Vepředu nechat rošt cca 5 až 10cm dozadu plech. Vytvořit prostě topeniště na dvě polena co budou hořet dozadu. Počítejte, že po stranách bude sklo černé, jak je budou clonit ty cihly.
No žádná hitparáda. Poučení pro příště.
asd1

Buď tak, nebo topeniště zkrátit = cihly dozadu a dřevo napříč, příp. zkrátit a zúžit.. Rošt zakrýt buď úplně nebo tu díru vepředu uprostřed.. Vyzkoušet co bude nejlepší, díry jdou štelovat překrýváním plechů, dlaždicema apod.

Na pohled hezký kachláče, technicky to je spíš zmrskaná obestavba krbový vložky - chybí průduchy pro proudění vzduchu kolem vložky, ta se může přehřívat (dole vstup pod vložku nahoře výdechy). Ohledně účinnosti to jde určit teplotou spalin a obsahem CO ve spalinách.. "Příkon" pak je podle spotřeby dřeva - zjednodušeně kilo suchýho obsahuje 4kWh energie mínus účinnost = výkon kamen

jendad
Široké topeniště znamená vysoký výkon skrz sklo. Potřebuji snížit výkon a tedy podle mě je lepší zúžit topeniště aby odhorivalo od předu do zadu. Tedy delší doba mezi přikladkou. Vzadu bude zůstávat dlouho žhavé na tom bezrostu. Dobrý důvod k experimentu a porovnání.
Jinak kamnařske vložky jsou dělaný také na sálové obestavby bez odvětrání. Tam jsou ale metry tahů, kde se akumuluje teplo.

jirib
V takových kamnech se topí pár větvičkama ze zahrady...né polenama,co máte vedle.
Prostě,až máte dostatečné teplo,tak přestanete topit.Další zatopení až druhý den,klidně jen na dvě hoďky.
hodnocení

Ony ty kamna jsou v zimní zahradě, která vznikla zasklením 35 m2 velkého dvorku do U. Takže už z principu obrovské ztráty. Z toho vyplývá, že přerušované topení nemá smysl. Ale zkusím zmenšit topeniště a čśstečně zakrýt rošt - teda až bude zase zima; jakmile vyjde sluníčko jako dnes, netopíme:)

asd1
hodnocení

0x

Obecně ano zmenšit topeniště cihlama (ani nemusí být šamotové) výkon sníží, je ale třeba zachovat podmínky pro kvalitní spalování, prokaždé topeniště to může být trochu jinak.

Pokud maj rošt a topí se jen dřevem, tak bych topeniště předělal na bezroštové a přístup vzduchu shora, pak tam ve "vaně" zůstává žhavé a dlouho to drží nízký výkon.. Detaily provedení záleží na konkrétních kamnech...

hodnocení

Děkuji všem rádcům, zejména Orionovi. Zakrytí roštu krásně funguje. *palec*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]