Nejste přihlášen/a.
Konečně jsem se dopracoval k realizaci záložního systému pro kotel na tuhá paliva + příslušenství. Dle dokumentací jednotlivých výrobků (kotel, čerpadla, serva) činí příkon všeho max 150 W. Dále bych uvažoval v případě výpadku proudu o nějaké lampičce v kotelně (mám přenosku na klasickou žárovku 60 W). Baterii chci externí, protože mi přijde levnejší varianta autobaterka a větši variabilita při výběru. Jelikož jsem v území, kde výpadky proudu se konají při každém větším větru (odhadem 1x měsíčně) a standardem je výpadek proudu na 4-5 hodin, potřebuji, aby systém byl schopen po tuto dobu běžet na zálohu (jelikož jsme v chladné oblasti, potřebuji nějakou dobu na zálohu plnohodnotně topit a ne jen nechat kotel dohořet a čekat až to ČEZ opraví). Takže potřebuji baterku s velkou kapacitou (radši víc než míň).
Bylo mi doporučeno toto:
Záložní zdroj 500 W s ohledem na odběr při náběhu: himalaj.cz/...
Zde jsem podle uvedené tabulky délky provozu na zálohu došel k závěru, že by se hodila autobaterka cca 180 Ah (řídím se heslem, že nějaká stovka mě už nezabije a každá Ah navíc se může hodit - navíc počítám, že kapacita baterie bude časem klesat): battery.cz/...
Nechci ale koupit první věc, kterou mi někdo poradí. Máte nějaké osvědčené výrobky na záložní zdroj? Jak je to s kvalitou baterií varta (black, silver, blue)? Jak moc klesá kapacita a jak dlouho baterie vydrží (bude uložena nad zemí v suchém sklepě, ale v zimě teplota často jen +10 st.). Nebo jestli koupit 2 baterie o nižší kapacitě a nějak je propojit... Děkuji za zkušenosti a rady.
tm@ podívejte třeba na Banner...nebo vyberte od prodejce UPS, má jich tam více velikostí...vím, jsou drahé v porovnání s běžnou "autobaterií", ale jakou mají životnost?
Jmenovité napětí 12 V
Kapacita C20 Ah/20hod 180 Ah
Délka (W) 126 mm
Šířka (L) 560 mm
Výška (H) 280 mm
Hmotnost 51,2 Kg
Typ kontaktu M6
Umístění kontaktu + 0, plus vpravo
Konstrukční typ AGM - ventilem řízené baterie s absorbovaným elektrolytem v rounu ze skelných vláken
Průměrná životnost 12 let
Kód výrobce Stand by Bull Bloc FAV 12-180
Záruční doba 24 měsíců
Připojení centrálního odplynění NE
Zpětný odběr baterií V místě sídla firmy a v síti našich prodejen v ČR a SR
A průměrná životnost autobaterie? Originál s novým autem klidně i šest i více let, autobaterie běžně ke koupi tak 4 roky, kupované v Tesku apod ještě méně...
A startovací baterie má jinou konstrukci, uzpůsobenou pro velké startovací proudy a okamžité nabíjení...pokud ji párkrát vybijete na minimum, baterii po poměrně krátké době odděláte, kapacita citelně poklesne...
Zkoušel jsem s akubaterií 75Ah, vydržela tři sezóny...nyní trakční, zatím sedmým rokem...nejsem tak bohatý, abych...
Autobaterie Banner Buffalo Bull SHD PROfessional 680 08, 180Ah, 12V ( 68008 )
Z návodu
*akumulátor je používán zejména k účelu startování, ale ne jako trakční či staniční zdroj energie (cyklický režim i vybíjení pod 80% jmenovité kapacity startovací akumulátor výrazně opotřebává)
*dostatečné dobíjení (...
atd. str 3 návodu, a) popis
To je trochu mazec, myslel jsem, že se vejdu do 10 tisíc se záložním zdrojem i akumulátorem. Co si myslíte o mé úvaze, že je lepší koupit samostatný záložný zdroj a baterii, když je ta možnost... přijde mi, že když mám 2 samostatné kusy a jeden se podělá (zvlášť baterie, jejíž životnost je omezená), snáz se to nahrazuje. A taky u těch zabudovaných akumulátorů je asi nižší kapacita. Asi teda přehodnotím situaci a místo 180 Ah koupím třeba jen 100 Ah na poloviční dobu provozu... Případně můžu jako nouzovku koupit autobaterku Varta do osobáku za 2000...
řešil jsem stejný problém, každou chvilku výpadek a už sem musel kotel vybírat...
dal jsem na kotel tento zdroj, k němu autobaterii 77ah a v pohodě mi to vydrží na ní běžet 3hod a to baterie není v dobré kondici.
od té doby klid a funguje vše jak má a hlavně mi jdou oběhová čerpadla při výpadku
ano je tam autobaterie EXIDE 77ah, bv autě už nebyla dobrá, tak jsem ji zkusil zde a tady ještě funguje. To, že mi zaručí min 2hod provozu bohatě stačí. Ve firmě kde jsem ji kupoval, mi bylo řečeno, že sice by tam měla být jiná, ale že autobaterie postačí taky..
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.