Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Problém s kotlem v podnájmu

Od: rhzeju odpovědí: 10 změna:

Dobrý den.
Bydlíme v podnájmu a je tu starej zrezlej plynový kotel. Že by tu byl za roky nějakej revizák je utopie... Nyní na svátky kotel umřel a domácí nás nechal 14 dní přes vánoce bez topení a teplé vody. Na to že mrznem bylo odpovězeno , že se prý snaží a to se chcete koupat u mě doma? Kupovali nějaké second hand součástky do kotle. Nyní kotel opět umřel a opravář přijde zase kdo ví kdy...Topit už naštestí třeba není ,i když tu je 16-17° ale voda teče pořád ledová.
Myslíte že je fér říct že zaplatíme třeba jen půl nájmu za daný měsíc? Dá se proti tomuhle chování vůbec nějak bránit?
PS: Je milionář . Moc se mi nechce dělat vlny když je s bydlením nyní takový problém. Proto prosím nepiště odstěhujte se . Hledám bydlení v okolí za rozumnou cenu už přes půl roku.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x
Slevu na nájemném můžete písemně požadovat. On nemusí vyhovět. Pak se můžete soudit.
dtest.cz/...
Také jste mohli nechat kotel opravit sami, pokud to on nezařídil v "době přiměřené". Ale troufáte si tvrdit, že 14 dní je při opravě starého kotle zcela jistě více, než "doba přiměřená". ;)

hodnocení

0x

Myslíte že je fér říct že zaplatíme třeba jen půl nájmu za daný měsíc
Ne, tak to nefunguje, ale můžete se s ním domluvit, nikoliv jen zaplatit půlku.

Dá se proti tomuhle chování vůbec nějak bránit***proti jakému chování a koho?

Je milionář ****takových nás je, co máme milióny..

Je třeba s majitele více komunikovat a chápat ho. Nebo si myslíte, že zavolá opraváře, ten všeho nechá, odmítne zakázky, které má nasmlouvané a přijede k Vám. To klidně, ale nechá si to řádně zaplatit..

Já jsem měl třeba problém, že nájemník neměl čas, když měl čas opravář. Prý si nebude brát volno, ať opravář přijde večer..

krtek6
Osobně zastávám názor, že tyto profese by měly být smluvně zavázané s konkrétním domem a havarijní službou... zákonně... stejně jako povinnost těchto řemesel je promptně a přednostně opravovat...

Krtku, měl jsem několik staveb na starosti, vždy tam byl kotel od jiné firmy, která jiná firma neservisovala. Jak to tedy udělat, když je v domě připraveno na výměnu kotle, všichni připraveni a někdo by měl rozhodnout, že se nepůjde tam, ale ke mě, opravit kotel, třeba i vyměnit?

Nebo, že by byl řemeslník, který bude čekat, až se kotel robije a vyrazí.

Jak to tedy řešit?

krtek6

co se týče značek kotlů, nemyslím si, že jsou nějaké extrémní konstrukční rozdíly mezi výrobci...je to jak pračka..pixla s motorem a bubnem..a mění se akorát způsob ovládání...

a co se týče přednosti...ze zákona máme všichni majitelé povinnost 1x ročně dělat pravidelnou revizi...takže ten kdo ty revize provádí by měl automaticky provádět i odstranění vad v rámci max pár dní nebo si udělat harmonogram oprav...pokud je schopnej se naučit hromadu zákonů a dělat chytrýho při revizi v bytě/domě, tak by měl být natolik odborně a jinak způsobilý si práci rozvrhnout, aby vše stíhal...zrovna tohle řeším u rodičů...chytrých řečí co je všechno špatně, to jich mám plnej kýbl...ale ani jedna rada jak to vyřešit...vždycky stejný odpovědi ... "tohle já nedělám..." a to já nevím"...a pak ze sebe dělám akorát debila a naháním tu přesně takový, aby se laskavě uráčil některý z nich přijít to opravit, aby zas ten revizák mohl dát štempl...

rhzeju
hodnocení

Ten kotel se měl vyměniť když umřel po prvé. Je to starej zrezlej křáp , kterej neplní dnešní normy, ale pan majitel nechce nic investovat zpět do jeho nemovistostí , jen vybírat peníze.

[rhzeju],

já Vás trošku chápu, ale nevím, jak jste na tom odborně, když víte, že se měl ten kotel vyměnit již dříve. Ale proč, když lze opravit. Já mám kotel Dakon DUA 28BT od roku 1994. Občas drobnost, která lze pravit. proč ho měnit. To, že neplní dnešní normy nevadí, páč plní normy z doby, kdy byl nový. To, že pan pronajímatel chce peníze za nájem, je naprosto normální.

Zkuste si obrátit role, Vy budete dávat každých 10-15 let let kotel nový?

Když jde opravit a je to ekonomicky výhodné, není důvod měnit.

@krtek6 - ze zákona máme všichni majitelé povinnost 1x ročně dělat pravidelnou revizi

Nemáme - u plynu je revize (příp. kontrola) povinná jen pro firmy a právnické osoby, servis kotle pouze doporučený výrobcem. Ze zákona povinná je jen kontrola spalinových cest (za určitých podmínek revize).

krtek6

@jedubabicka: ano, tu jsem myslel...kontrolu spalinových cest..ale ono to tak jde ruku v ruce...nic to nemění na mém přesvědčení, že každej revizák a je jedno jestli na elektriku, plyn nebo cokoliv by měl povinně minimálně vážné a neodkladné věci opravit...a ne se vymlouvat, že on to nedělá, protože na opravě si tak nenamastí kapsu jak na tom cáru papíru se štemplem

milous1

Revizák není povinnej nic opravovat, pokud zařízení neodpovídá, nevystaví kladnou revizi a pouze uvede do zprávy ,že je zařízení neschopné provozu a je potrřeba ho odstavit.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]