Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. Nejde ani tak o to, JAK, ale za rozumné peníze. Taras drží hromadu hlíny, je vysoký 3 m a dlouhý 15 m. Nad tou hlínou je barák-doufám, že na skále. Kameny jsou vypadané, vyboulené a není to vyspárované. Voda to vymílá. Pán řemeslník střelil od boku částku 150 000 Kč za všechno, jako první info. Aby mne uklidnil, že to není žádná láce. Tak jsme se domluvili na opravě nejhorších částí a že mne naučí to spárování. Další možnost naznačil to postavit ze ztraceného bednění znovu, opěrnou zeď před kameny, ale to by taky stálo... Nemáte někdo další nápad? Pozn: Myslíte si, že když teď zafinancuju za opravu 100 000 Kč, že tím pozvednu cenu nemovitosti o 200 000 Kč? Např. Děkuji.
To je krásná zídka skládaná z kamenů. Odstranit ze zídky všechny rostliny, které rostou mezi kameny. Kameny, které se vysunují ven gumovou palicí nebo přes dřevo narazit zpět. Případně utěsnit menšími kameny. Zaspárování cementem může dělat problémy, za čas spárování ze zdi vypadne ale 10 let to možná vydrží. Kudy teče ze zídky voda ven tak tam nechat otvory.
A ta tvoje je výborná že?
Cementem bych to neřešil.To je hloupost.Utěsní se škvíry na průtok vody.To už teda raději rozebrat a postavit znovu.Ale tahle by šla a opravit znovu.
Zdravím.Asi by se hodila fotka ,pak by Vám lépe lidi poradili.Jde o to kolik té hromady hlíny nad zdí je ,5 nebo 30 metrů od zdi k baráku?V první řadě bych udělal před opravou zdi pořádnou drenáž (hromady ,svahu?) ono dva týdny deštů dokážou divy s hlínou,to pak jede jak po ledu...
Váha skládané kamenné zdi je cca 1,6 t/m3 ,což mi u Vaší zdi vychází při šířce 50cm na hrubý odhad 36 tun (nadzemní část).Pokud by jste chtěla udělat zed před ní tak by musel se vykopat základ to nezámzné hloubky -80cm a to by kamenná zed mohla ujet do výkopu.Víte já jsem strojař tak můžu jen poradit pozvat nezávislého statika ,který posoudí co by se vyplatilo,aby jste zbytečně neinvestovala.Možná by stálo za zvážení bagrem celou zed zlikvidovat,udělat pořádný základ a pak něco takového
break:
A ta tvoje je výborná že?
Cementem bych to neřešil.To je hloupost.Utěsní se škvíry na průtok vody.To už teda raději rozebrat a postavit znovu.Ale tahle by šla a opravit znovu.
Na fotografii je suchá operná stena z kameňa. Myslím, že je trvácnejšia ako keby to bolo vybetónované. Cementom ani betónom sa nešpáruje. Nemalo by to dlhodobý efekt. Problém vysunujúcich sa kameňov môže súvisieť buď s jej nesprávnou konštrukciou alebo problémom s odvodnením v danej časti, napr. zanesená drenážna vrstva, keď v zime dochádza k zamŕzaniu vody a vysúvaniu masy smerom von.
Problematika suchých stien je popísaná napr. v knihe českom preklade Kamenné zídky v zahradách, Jana Spitzer, Dittrich Reiner, Grada 2011.
Problém jsou kořeny stromů a keřů, které tlačí na zídku nebo rostou v zídce a vytlačují kameny. Pozor i na stromy na zahrádce u domu. Kořeny budou také tlačit na zídku. Odříznout kořeny nebo stromy vykácet.
Keře i stromy v zídce odstranit jedem. Použít neředěný Roundup (pokud je ještě v prodeji nebo něco podobného), potřít listy nebo navrtat kmen. Až uschnou, tak je odřezat. Kořeny nechat v zídce. Vytahování kořenů by mohlo pohnout s kameny.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.