Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zapojení rozvaděče ve sklepě

Od: maw* odpovědí: 68 změna:

Dobrý den,

Chci se zeptat, zda navrhované zapojení rozvaděče je správně. Jde o podružný rozvaděč do sklepa. Z bytu jde do sklepa kabel CYKY 5x2.5 délky cca 5m. V bytovém (nadřazeném) rozvaděči je proudový chránič 40A/30mA + 3F jistič nyní 16A, chci jej nahradit 20A (do bytu vede 3x25A). Ve sklepě je více místností, proto vícero okruhů světel i zásuvek.

Díky za rady / názory.

Zapojení rozvaděče ve sklepě

68 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x
Máš tam obrovský průser! Nemáš jistič pro pohon časovače! Nemůžeš ho jistit 20A krávou někde v hlavní přívodu. Musí mít svůj jistič alespoň B2A. Pokud mu selže elektronika, tak se spálí a začne hořet oblouk, který poškodí prvky rozvaděče či přímo něco zapálí a 20A to bude stále pevné hrdě držet. Ze stejného důvodu se musí jistit cívky relat a stykačů.
doplněno 18.03.23 02:38: Další problém je RCD pro světla. Mas 2 okruhy 10A + 10A. Pokud budeš mít světla na maximálním odběru proudu, tak RCD nemůže mít pracovní proud 10A, ale ideál 25A. Pokud tam bude pár žárovek či LED, tak si můžeš koupit jističe B6A a B4A a RCD 10A můžeš nechat.
To jsou hlavní chyby bijící do očí.
U světel bych neviděl problém. Není to RCD, ale jistič s chráničem, a za ním už žádné další jištění není, jen dva světelné okruhy. K žádnému přetížení proto nemůže dojít.
maw*
hodnocení

Ano, F2 je jističochránič. Doplním tedy jistič před časovač. Překreslím to a hodím to sem. Ten prodový chránič na vstupu je tedy potřeba, či ne? Jak píše v komentáři někdo níže?

Jo, koukám, že je to RCBO.

Potom vyhovuje (čuměl jsem na to v noci a přehlédl).

hodnocení

1x
Aky ma zmysel za privod chraneny chranicom 30 mA zapojit dalsi 30mA chranic? Nieco ine drevostavba, kde je central 300mA a za nim okruhove 30mA.

hodnocení

0x

@gumidek ok připomínky. Z popisu není jasné zda ten 3f jistič v nadřazeném rozváděči je za chráničem nebo mimo. Pokud je předřazen, tak chrániče nemají smysl a lepší varianta by byla vzít nechráněmný přívod 3x20A, kabel CYKY-J 5x4 a na světla chránič s nadproudovou ochranou.

Ano, tolik stejných chráničů smysl nedává.
maw*
hodnocení

Ano, před tím 3F jističem já chránič v bytovém rozvaděči. Je to tak že je před tímto nakresleným rozvaděčem je ještě bytový rozvaděč. Podle vás teda nemá smysl tam dávat F1 (proudový chránič) a místo jističo-chrániče lze použít jen jistič (světla)?

Chrániče vyřadit a dát jen jističe. Není zde splněna koordinace spínacích prvků ČSN 33 2000-5-53. Bez ohledu na normu nejsem schopen změřit parametry chráničů, Pokud je citlivějčí nadřízený chránič, tak vybaví a následující chránič nemám šanci změřit. Je to častá chyba, kdy měřím chránič a najednou mi vypadne přívod. Pak zjistím, že je přívod napojen na nadřazený chránič bez zajištění selektivity. Nadřazený chránič bude zatěžován dalěším reziduálním proudem a může vypadávat. Volil bych variantu z volnéo přívodu a kabel CYKY-J 5x4.Přívod bych právě volil TN-S (správně TN-C-S). Jináč bych musel přizemnit bod rozdělení.

maw*

Je problem ten kabel 5x2.5? Problem je ze ho natahli elektrikari uz pri rekonstrukci bytu a vede od bytoveho rozvadece pres obyvak do sklepa. Uz je zaomitnut a za nabytkem. Nova ryha na novy kabel se mi uplne sekat nechce, je z toho desny bordel. Ve sklepe pojede max. svetlo, radio, vrtacka, prumyslovy vysavac. Maximalne 1F svarecka, ale to fakt jen obcas a nachvilu.

Kabel 2,5 jistím jističem 16A. Tady není co řešit.

On tam má jištění 20A

On tam má jištění 20A, jestli bude odběr ze dvou fází 16A a vracet se nulákem bude kolik? To je problém v propojích rozvaděčů. Poddimenzované vedení.

24.03.23 18:40

Nebál bych se dvou fází i tří. Bude se to chovat jako vektorový součet u motoru a nula mi nevadí. Problém je, že na jedné fázi má dva jističe a každým poteče 16A. Když vezmu koeficient vypínací křivky 1,45, tak dostávám 23A, které může téci max. 1h a u dvou jističích je to 43A. 20A jistič přenese max. 29A a to už je pro průřez 2,5 docela záběr. Ať to vezmu z jakékoliv strany, tak to nevychází.

maw*
hodnocení

Dobře, děkuji všem za vyčerpávající odpovědi. Už mám představu, jak to udělat. Jistit budu až ve sklepě. Dám tam jistič 3fázový 16A + 1F 6A na světla. Chránič nechám jen ten bytový. Holt sklep vyhodí i byt. Místo 20A jističe v bytovém rozvaděči dám 3f spínač, ať se dá z bytového odpojit celý sklep.

111®
3f na zasuvky nesmí musi 3x 1f

Třífáz má plánovaný pouze na 3f zásuvku. Jednofázové má samostatně jištěné.

maw*
hodnocení

Verze 2 - bez proudových chráničů.

Zapojení rozvaděče ve sklepě #2
To nie je dobry napad, kazda porucha v pivnici vyhodi predradeny chranic a odpoji vam to aj nejake obvody v dome.

dotaz pro tazatele, v jakém programu je to malované?

Děkuji

Peter, pokud budou v kaskádě stejné 30mA chrániče, tak to stejně vykopne všechny. Proud vyběhne všema na trase. Leda pokud jsou od sebe hodně daleko a projeví se odpor vedení a unikající proud bude těsně 30mA. Pak vypadne ten blíže poruchy.
Tazateli oprav si 5x2,5 na 5x6 ideál nebo 5x4 minimum. Nulakem mohou téct velké proudy!
maw*

Je to kreslene v app.diagrams.net/...

díky, ale to je asi v cizím jazyku?

111®

jak co je v cizím, mě to jede docela česky..akorát nevím kde vzal tak vymakaný jističe..

111, odkaz mne hodil na cizojazyčnou stránku...

Zkusím tedy hledat..

111®

tady jsem to stáhl pro Windovs.installer, hned ten první řádek s WIN... github.com/...

111®

ale nevím jestli není lepší, mně se teda s ním dělá lépe... QElektroTech

Díky, až bude chvilka, kouknu na to. Je to v četině, ale zatím nevím co s tím...

Trošku ovládám AutocCad.

111®

já zase nemám elektrokomponenty do CADu

@111 i mě se bude hodit. Díky za odkaz.;)

Pane Gumídku, tak se s tím naučte a pak budete učit mne...

Třeba bude něco jednodužšího. I já hledám cestu nejmenšího odporu a hodně taková schémata sám pro sebe udělám v malování.*smich*

Ale myslím, že je už požadavek při projektu rozvaděče právě takový profi výstup schémat jako podmínka revize. Ale nejsem si jist. Dělám auta.

Gumidku, každý program je jednoduchý, když se s tím člověk naučí.

požadavek při projektu rozvaděče právě takový profi výstup schémat jako podmínka revize.
Jak jsem již několikrát psal, dělal jsem elektriku v několika bytech, vše bez projektu, nikdy ho po mně nikdo nechtěl.

jawacek350

@111: Ty vymakaný jističe jsou, dle mého názoru, normálně stažené obrázky jističů Noark z webu a pak vložené do diagramového webového softu, na který tazatel postnul odkaz. :)

Taky mi to připomínalo Noarky, ale nebyl jsem si jistej.

maw*
hodnocení

Ano jsou to Noarky, stažený z webu výrobce... Můžu sem nahrát, jestli chcete. Pak se to jen nahraje do programu a pospojuje. Je ro celkem jednoduchý a rychlý.

Ten jistič je zbytečný oddělovat od ostaních jističů. Prakticky ovládací napětí se dává na 1. fázi. Pro ostatní je to zbytečné. Tady bch světlo zařadil do 3. fáze.

111®
Jde o to jestli zy jistice zazipovat a vlozit jako soubor. Zkuste nsm to prosim poskytnout. Dfik 111
maw*

Nahrál jsem to do archivu a přikládám.

jistice.zip103.46 kB
opravar

Ja bych to jistil az ve sklepe, protoze praskla zarovka ve sklepe nejspis ten 20A jistic vyhodi a bezet kvuli tomu ze sklepa do bytu? Jasne ze muze vyhodit i 25A hlavni jistic, ale...

Tech 5 metru 5x2,5 ve zdi jisteno byt nemusí kdyz ve sklepe bude hlavni jistic... zalezi kudy presne to vede.

A na svetla tam mas nakreslen 16A jistic

111®
hodnocení

0x
Dik pisnu večer až to rozbalim

Už se těším, až Vás budu žádat o školení, když chci postavit rozvaděč.

Přestava je, že zadám "přístroje" do rozvaděče a aby program navrhl rozmístnění "přístrojů" a propojení...

Podobně, jako jste měl trpělivost a chuť učit pana Gumidka.

jawacek350

Milane, OEZ myslím takový program na stránkách má, tak pohledejte. Jen si nejsem jistý, jestli nemusáte zadávat IČO firmy, aby si ověřili, že jste od fochu.

jawacek350@, díky moc, s IČem není problém...znám jich desítky...

Děkuji jdi hledat...

---jejda, tam toto je...ale co je ten správný?

jawacek350

Zkuste Milane tady a pak dejte vědět. ;) oez.cz/...

Opět děkuji, díval jsem se i na Schrack Technik: Schrack Design

Jen si říkám, zdali se to ještě učit, jak hodně to budu používat, i když nechci umřít jako blbec, ale některé věci se mi již nechce učit. Uvidím příští týden, jak se bude dařit..

Ještě jednou, moc děkuji a přeji jen pohodu.

jawacek350

Rádo se stalo! ;) Děkuji, Vám také. :)

111®
hodnocení

0x
Tak jsem ty jističe implementoval. Dik.

111®
hodnocení

0x

tak já k tomu dodám: pokud ve sklepě bude chránič, tak přívod do sklepa vzít z hlavního rozvadše před chtáničem průřezem 5x4, pak dát chránič ve sklepě a jističe. 2x 16A na jedné fázi je blbost, z každé fáze jeden 16A a to světlo to už nezatíží, možná by tam stačila 6A na světla a to přivařit na libovolnou fázi. Tím se osamostatní ochrana sklepa od zbytku domu..

maw*
hodnocení

0x

Tak zjednoduššené a snad už finální schema. V bytovém rozvaděči nahradím 3F jistič 3F spínačem a budu jistit až ve sklepě. Obrázek dole je rozvaděč v bytě.

Zapojení rozvaděče ve sklepě #3
Zapojení rozvaděče ve sklepě #4
To ale rozhodně není dobrý nápad. Jistí se vedení, jak chceš jistit kabel na jeho kbbbonci. Kabel 2,5mm se standardně jistí 16A pojistkou, za splnění specifických podmínek může vyhovět i 20A, ale 25A hlavního jističe je už moc. Diskusi jsem nečetl, ale jen letmo proletěl, spíš jde o to, nahoře jistič ponechat, ale kabel vyvést mimo chránič, ten (třeba i víc) osadit až do toho sklepového.

111®
hodnocení

0x

no vida jak to hezky vypadá, ten vypínač není špatná volba...to Fíčko je jen pro sklep?

maw*

Fi je pro byt i sklep.

111®

no že vidím jen dráty z Fí do vypínače

Proč i já, mívám nahoře tak málo místo pro tolika kabel. 6e ten vršek nedělají větší.

Zapojení rozvaděče ve sklepě #5
111®

se ty DIN lišty dají montovat podle potřeby..provrtat, přinýtovat

Ano, u jednoho jsem musel všechny tři řady přešroubovat níže...

111®

no je třeba kupovat větší, než jsme si spočítali alespoň o 25%*smich*vono se tam ještě něco dá, aby to nebylo prázdný.

Proto plánuji pro barák asi 72 modulů, že horní lištu neosadím.

111®

no já bych na horní a spodní DIN dal svorkovnice eshop.elkov.cz/...

jsou různé barvy podle fází i pro N a PE a různé průřezy..jo a na konec přijde krytka, abych nezapoměl. Ty koncové drží i jističe
A pak bych si tam dal vhodné svorkovnice N a PE

Zapojení rozvaděče ve sklepě #6
Zapojení rozvaděče ve sklepě #7
maw*

No a co to zapojení - sklep? Může být takto? Díky

111®

jo a ty pracovní svorky se dají propojit hřebenem nejdelší je 10 svorek ale propojují se i více tak že se hřebeny na poslední svorce skončí 2 ten co končí a ten co začíná, zkracují se štípačkama

maw*

Jo, tu propojovací lištu mám i v tom bytovým rozvaděči.

Zapojení rozvaděče ve sklepě #8

111®

AHA tak jo..

Hřebeny mají i 1m dlouhé. Tedy 54 modulů

kvelektro.cz/...

111®

to jo, do jističů ale ne do svorkovnic..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]