Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Šmelina zahraničních řetězců s rybim filé

Od: fil odpovědí: 30 změna:
Mám rád rybí maso, proto kupuji zejména zmrazené filé z Aljašské tresky. Prakticky desítky roků se u balení 1kg filé pohybovala cena v akci kolem 95-125Kč/kg. Poslední cca 18 měsíců Fialovy inflace se toto velké balení filé téměř nedá koupit pod 200Kč, ojediněle 140Kč, ale kostky jsou nalisovány s menších ryb(za cenu 140,Globus s expiraci cca jen 3mesice!), což je i vidět. Balení má výslovně uvedeno "bez přidané vody", ale po osmažení "na přírodně" na oleji, jsem filé zvážil. Filé bylo od dvou výrobců a vážilo po usmažení pouhých od 52g po 58-61g u druhého výrobce. Tzn. že filé obsahovalo až 48% vody možná, možná přirozeně navázeané v rybím mase, ale spíše ještě více % vody, protože samozřejmě na filé se na pánvi navázal smažící olej.Čili at tak či onak, vnímám to i ve vztahu k astonomickým cenám jako čistou šmelinu a ketasení, zřejmě s nejvyšším podílem těchto jevů samozřejmě u prodejců, tedy zahraničních šmelina obchod řetězců, nikoliv vyrobců. Koukám i na ceny menších balení filé a včera jsem nevěřícně vyfotil menší balení filé v přepočtu na kg za 433Kč v Penny! Jak dlouho se tento režim ještě může jevit jako legitimni...

30 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

9x
Dobrý den, pokud si zde nechcete jen ulevit, tak informujte o svém zjištění Českou obchodní inspekci (adresne, nikoliv anonymně). Zdravím!
omg

A odkdy čoika řeší kvalitu potravin? Pouze pokud je chybná cena za kilogram na etiketě nebo není (cena za jednotku nebo vůbec cenovka:) Já myslím že to řeší CSZPI, ne?

A podání můžeš udělat i anonymně (u čoiky i SZPI i policie).

Nejblbější rada a má nejvíce bodů :)

ben®

omg - pozor, abych nezačal hodnotit Vaše odpovědi či spíše komentáře. Možná jste si nevšiml, že je úplně jedno, kde si bude tazatel stěžovat, protože to stejně neudělá. On si chce postěžovat jen zde, což je jen o kousek lepší, než pověstná lampárna, resp. vyřeší se tím stejné, tudíž nic. Anonymní stížnost volí práskači. Kdo se nemá čeho obávat a chce dostat zpětnou vazbu/odpověď na stížnost, tak musí napsat/sdělit do stížnosti nějaké své údaje. Tazatel ten svůj dotaz dost "zazdil" oním steskem na vládu - to z ještě normálního dotazu udělal dotaz politický.

omg

pokud ty máš věštecké schopnosti a víš co kdo udělá a neudělá, tak gratuluji, ale pak nemarni čas zde a jdi si vsadit kurzové sázky nebo Sazku ...

A mimochodem, můj komentář měl toliko za účel zjistit, jestli ti i po mém komentáři budou přibývat hlasy ...

Anonymní podání na dvojku a zemědělsko u potravinářskou inspekci můžeš přece podat anonymním emailem a odpověď zpět dostaneš A že tazatel do toho plete politiku, to je úplně normální, spousta lidí si to plete a zejména důchodci zinfantilňují, vidí to každý ve svém okolí, kdo má ve svém okolí lidi 70 +

můžou to bejt profesoři inženýři cs CSC a stejně to vidíš, co se děje s hlavou, prostě spojují spolu nesouvisející věci...

hodnocení

8x
Můžeš založit Treskovou petici a předat ji posléze Fialovi, jež celý stav osobně způsobil. Alternativně můžeš začít kupovat kvalitní zboží, ovšem nebude to z Penny v rámci akce XXL za 140kč...

hodnocení

6x

@fil - Poslední cca 18 měsíců Fialovy inflace... filé obsahovalo až 48% vody

Vím, že zlomyslně vytrhávám z kontextu, ale baví mě představa, jak maskovaný pan Fiala obchází řetězce s "koňskou stříkačkou" a napichuje filé vodou *smich*

omg
hodnocení

5x

95 Kc za kilo ryby? Hmm... nebyl to odpad z Baltu?

A proc to kupujes kdyz se ti to nelibi? Pokud to opakovane koupim co mi nevyhovuje, tak to vyfotim a poslu prodejci a inspekci a vyrobci a prestanu kupovat... Mrazeny je asi druhorada kvalita, kvalitni si ulov z more anebo kupuj chlazeny. Jak muze stat mrazene mene nez chlazene nebo cerstve, kdyz tam jsou dalsi naklady na zpracovani a uchovani, to nedava moc smysl takze tam zamrazi druhoradou nadbytkovou varku?

A pokud na to nemas v kvalite, ktera ti vyhovuje, tak to nekupuj.

Zajimavy, ze neresis region, kde to bylo vylovene, je to takovy alfanumericky kod na baleni, to si teprve poctes...

break
hodnocení

4x
Režim jistě padne, pokud vláda nepřestane házet klacky pod nohy českým chovatelům tresek.

hodnocení

3x
Jen tak na okraj, maso se vždy váží před tepelnou úpravou.
asd1

A zvážením i po tepelný úpravě zjistíš kolik je tam mražený vody ;) V mraženým filé česká klasika...

Přidaná voda = podnět na inspekci.

Drahý = nekupuj.

Pokud chceš kvalitní tak musíš do Rakouska, Německa nebo tu najít dodavatele který drží kvalitu.. V CZ sámoškách toho moc nenajdeš..

omg

Tak zkus Zvážit bramboru a pak jí uvařit v mikrovlnce, asi tak 60% váhy se odpaří, chuť zůstane celá :)

Jak pouhým zvážením po tepelné úpravě zjistím kolik tam bylo zmrazený vody? Rád se nechám poučit.

hodnocení

3x

Kto ma rad skutocne ryby (kam mrazene file nepocitam), ten kupuje chladene filety lososa, pstruha, zubaca, stuky a pod

Nebo si udělá rybářskej lístek a jde si uovit.

omg

Kde se loví Aljašské tresky? V ledových vodách severního Tichého oceánu :)

podle mě se to ale mrazí už přímo na lodi, a pak se to jenom neřeže, Takže tady se tazatel docela mýlí, Že za to můžou ne výrobci ale čistě prodejci, neboli řetězce?

hodnocení

2x
Co znamená "ketasení"?

Jako tzv. keťasení se označovalo přeprodávání zboží na černém trhu v období první světové války a krátce po ní po vzniku první československé republiky. Pojem vznik zkomolením a počeštěním původního německého výrazu Kettengeschäft, resp. Kettenhändler pro vykonavatele takové činnosti.[1] Později byla tato činnost označována pojmem šmelina nebo profitování.

cs.wikipedia.org/...

ml1
hodnocení

2x

Poslední dobou došlo k neskutečnému zdražení a zmenšení balení snad u všeho. Třeba máslo už nemá 250 gramů ale mezi 200 a 220 za mnohem vyšší cenu. Plato vajec už neni po 30 ale jen po 25 nebo 20, zase za vyšší cenu (a v malém balení místo 10 je jich jen 6). A sadrinky v konzervě nevím jak na váhu (nikdy jsem nesledoval kolik je tam ani celkem ani odkapaného obsahu), ale bylo tam víc oleje než ryb. K namačkaným sardinkám měly opravdu daleko. A to bych čekal, že tyto věci nereagují tak rychle na současné trendy (trvanlivost konzerv bývá dlouhé roky).

Jestli ono "bez přidané vody" neznamenalo pravý opak "bez ubrané vody" že to prostě z nějaké té mykve (snad ne z moře) zabalili se vší vodou.

Holt obchody zkouší, co si můžou dovolit. A je na nás zákaznících, co jim dovolíme.

re4zon
hodnocení

2x
Kratky preklad: nejlevnejsi odpad je ted drazsi. Nevim, ze v rybe je hodne vody. Taky nechapu, ze mrazem se roztrhaji bunky a kupodivu z ni pak pri smazeni vytece. Muze za to Fiala. Fnuk fnuk.
omg

A co to hodit do fritaku? :) Treba se to uzavre a voda v tom zustane :))

Ja to nejim, prijde mi tohle file, staci se podivat jak to zpracovavaji, jako echt nechutny :) To uz radeji prasatko.

jukpo
hodnocení

1x

Žádné strachy. Volební modely ukazují kdo by teď vyhrál volby. Za nějakou dobu bude zpátky, rozhážou se poslední zbytky státních peněz, vše na obrovský státní dluh a pojede se odznova. Řecko to taky zvládlo... Jen jestli nám někdo ale nasype..., jako to bylo u Řecka. Pak bude to filé ne za 433Kč, ale možná za 10000Kč a ještě se v průběhu dne budou 3x upravovat ceny... e15.cz/...

fil
hodnocení

Tak jsem se znovu díval na oba obaly dvou různých výrobců a na žádném není uvedena přidaná voda ani pověstné E..., což značí přídavek "šmakulád", které mají navázat přidanou vodu.
Další postup bude v mém případě pokusné rozmrazení kostek filé a zvážení případné vyteklé "vody". Faktem také jest, že jak je v odakaze, při smažení filé se tvoří olejová emulze a pěna, což je neklamné znamení nadměrné vodzy, bud tedy z technologie tzv. dvojitého zmrazování (výrazně snižuje kvalitu, trhá bunky s následným vytékáním buněčné "vody")
bonfood.cz/...
asd1

Jednoduchý - když to jsou sračky tak to nekupuj, jen informuj prodejce že tohle nechceš. Když to udělaj všichni tak buď zlepší kvalitu nebo zkrachujou. Najít v ČR kvalitu u mražený ryby neni lehký, spíš ty chlazený tam to tolik nejde (ačkoliv..) Zbývá živá ryba a ještě najít tu co nežrala bobule v sádkách...

fil
hodnocení

Šmelení, ketasení chovatelů v sádkách, "výrobců" na oceánech, přístavech a hlavně prodejních nadnárodních korporací dosáhlo obludné úrovně. Nadnárodní obchod. řetězec má požadavky na co nejnižší cenu a to obecně, kde si nahodí někde marže i přes 100% výše, takže potřebuje co nejnižší vstupní cenu od dodavatele. Dodavatel, výrobce si nemožnost realizace slušené ceny nahradí pančovaním ryb (nejen) vodou a chemií, která má vodu navázat.
Výsledkem je, že spotřebitelé malých států a zejména států pod neokoloniálním pařátem Západu, jsou fakticky nuceni nakupovat podřadné (p)otraviny za přemrštěné ceny.
Kupuji i tzv. chlazené ryby jako candáta a zhrozil jsem se při smažení čpavkového pachu, jasná známka přidávání roztoku ředěné čpavkové vody i u takto drahé ryby!
Lososovité
ryby nekupuji zásadně, zejména lososi jsou přímo zrůdně chování nejen v Norsku "na farmách" v moři pohromadě ve statisích kusů, takže jsou imunitně oslabeni a již preventivně krmeni směsí antibiotik a umělé granule stravy ze zdechlin. Samozřejmě, jde koupit losos údajně, údajně tzv. "divoký", ale nemám k prodejcům a dodavatelům žádnou, žádnou důvěru, takže nevěřím v pravost jejich tvrzení. Jinak samozřejmě že desítky let (před nástupem Fiala Bandera junty) se ceny filé Aljašské tresky řezané z celých 7,5kg bloků filetů dalo koupit v akci za ceny kolem 100-125Kč/kg a bylo viditelně tvořeno opravdu většími filety, ne jako naposled z Globus, bud odřezky nebo filety z menších ryb. Sardinky sleduji velice podrobně, zajímá mě hlavně latinský název, tak abych kupoval skutečně tzv. Sardinku obecnou sardina pilchardus, která má nejemnější maso...stejne nejlepsi sardinky byly ty v zaletovanych konzervach s klickem na otevreni srolovanim vička, kde jsou ty stare dobre casy kvalitnich potravin pod nejprisnejsimi normami na svete...
omg

Spotřebitele rozhodně nejsou nuceni, já tresky nekupuji a nikdo mě nenutí.

Spotřebitel to je stádo volků? Přijdeš mi jako někdo, kdo se neumí adaptovat. A asi chceš, aby za tebe fiala/vláda řešila?

to jsi nepochopil ani to, že když to kupuješ, tak to podporuješ!?

jukpo

To jste ale asi viděl o chovu lososů, ale kdo ne, ať si dál "šmakuje". Já to nekupuji i kdyby to bylo za 100Kč/1kg Je to s cz dabingem k vidění... csfd.cz/...

riva
hodnocení

0x

Lepší už to nebude. Drahé vstupy a upadající západ znamenají, že takovéto věci budou stále dražší. Alternativou je chov ryb, kde se i u lososa dá docílit ceny blízké našemu kapru z rybníka. Pak máte třeba v LIDLu lososa v akci za cenu kolem 300 Kč/kg, což je akceptovatelné.

fil
hodnocení

Jinak jsem před lety podával podepsané podání na SZPI (bez jakékoliv odezvy, hodili na to zcela a úplně bobek) ohledně pančování tzv. "semolinových" těstovin běžnou levnou pekárenskou moukou. Znalci to poznají, ale asi tak 95% a více české populace ne. Semolina těstoviny jsou chutnjší jž samy o sobě bez ničeho mají specifickou chut, avšak řezané či pančované "semolinové" těstoviny jsou cítit typickou moučnatou vůní a chutí ihned po uvaření, typická vůně pekárenské mouky. Asi hodně výrobců těstovin řeže 100% semolinu mouku částí % levnější pekárenské mouky. Semolina mouka je sama o osobe krasne zlutoou moukou a testoviny ze 100% semoliny maji nekdy nadech az do zlutoorenzova, ale vyrobci barvu falsuji dodanim potrwbinarske barvy, coz je primo nutne u testovin ze 100% pekarenske mouky, jinak by byly zcela bile barvy!
petrovic

95% a vice ceske populace to nepozna... jejda, jak ja jsem rad, ze nepatrim zrovna do onech 5 a mene procent tech, kteri to jakozto odbornici zarucene poznaji. Udelam si testoviny tak jak chci a normalne to sezeru. Jak jednoduchy to mam zivot a nemusim se stresovat a premyslet nad takovyma problemama. Hazenim inflace na Fialu je minimalne usmevne. Jako clovek, ktreho na okruhu drzi pouze motocyklova guma ve styku s vozovkou zahajuji operaci... malo sazi v gume. Budu zkoumat, jake slozeni a smakuladu ze mi to pecou v te forme. Protoze, priznejme si, ty gumy uz nejsou to, co to byvalo ze. A nebo s 3 vrstvym toaletakem. Sice ma tri vrstvy, ale uz je to daleko tenci. To takovy prst v dupe me nas. nastve vic, nez dobarvena testovina. A nejsmutnejsi na tom je to, ze cely ten zivot je vlastne jen cesta ke smrti. A proto si jdu na pocest vsech sazi, dat cigaretu. Lovu zdar.

hodnocení

0x
Není to zdravé. Oceány jsou znečištěné bordelem a radiací.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]