Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ako najlepšie zapojiť SPD

Od: matej0295 odpovědí: 22 změna:

Dobrý deň, potreboval by som poradiť, ako najlepšie resp. ako sa má zapojiť SPD v hlavnom rozváďači. Do domu prídem s prívodom CYKY 4x10mm (TNC) a v rozváďači spravím rozdelenie na TNS. Ako je vidieť na obrázku, z ekvipotenciálnej svorkovnice mám vyvedené 2x16mm žltozelený. Jedným uzemňujem PEN svorkovnicu a druhý mám v pláne dať na SPD (to by malo byť správne). Ďalej chcem spraviť prepoj medzi PEN svorkou a N svorkou žltozeleným 16mm (je to OK?) a ďalej neviem kde dať hlavný prípoj do domu (CYKY 4x10mm). Majú ísť L1 L2 a L3 do hl. vypínača, alebo do prepaťovky a stade paralelne do vypínača. Ak do vypínača, tak potom mám prívod do SPD urobiť skade? Zo svoriek alebo prívodnej strany vypínača (horná strana). Ja by som to spravil najradšej tak, ž by šiel prívod do HL. vypínača, z vypínača do svoriek a zo svoriek na prepaťovku. Chápem, že všetko bude funkčné, ale čo bude najlepšie?

A ešte jedna vec, je možné prepojiť svorkovnicu PE s PEN žltozeleným CYA10mm? 16mm prierez mi tam totiž nevojde..

ps. SPD na OBR ěšte samozrejme nie je (je tam len popisok, kde bude)

Ďakujem

Ako najlepšie zapojiť SPD

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ml1
hodnocení

2x

Ono je to takové slovíčkaření. Rozvaděč je určitý vyhrazený výrobek, který musí mít typovou zkoušku a právě i CE a takové ty blbosti. Výrobci to řeší tak, že si nechaji schválit nějaký maximalistický rozvaděč a pak ho využívají v částešném zapojení.

Naštěstí pro nějaké proudy (a několik dalších omezení) se to správně jmenuje "kryt přístrojů" a ten nic takového mít nemusí, respektive to za nás udělá výrobce tohoto krytu. Ovšem pro zmatení nepřátel tomu všichni říkáme rozvaděč (tak jako páternoster neni výtah tak kryt přístrojů neni rozvaděč, normy mají holt své vlastní pojmy).

Takže buď vyrábíte rozvaděč, pak s tím budete muset na zkušebnu, nebo jen zaplňujete kryt přístrojů i když tomu říkáte rozvaděč. Nevím, kde je ta hranice (jestli 32A), to na obrázku je totiž už dost velké tak nevim.

matej0295
hodnocení

Ahaa, tak to omluva :) v tom případě já nedělám rozvaděč, ale kryt přístrojů. Kľudne. Inak hlavný jistič v dome je 3x25A a rozváďač je tak veľký, pretože tam budú ešte nejaké "inteligentné veci". Díky

hodnocení

2x

Rozvaděč ještě není hotový, ale už teď vypadá hrozně a je v něm spousta chyb. Jen namátkou, tři zž rsa svorky rozhodně nenahrazují PEN můstek. Tazatel by udělal líp, kdyby to nechal zapojit nějakého elektrikáře s rutinou. Taky se přikláním ke kritice viz výše.

matej0295
Mozete prosim vypisat tu "spoustu" chyb? Diky
matej0295
Pozeram, ze dalsi slusny chytrolin.. dik za "kritiku"

hodnocení

0x

Tych pravidiel je ovela viac, napriklad kadial viest vodice pred prepatovkou, aby sa nekrizovali s tymi za nou, co by celu ochranu degradovalo. Dehn by mal mat na webe montazne navody.

Este by ma zaujimalo, ako ziskate reviziu, ak to zapojite svojpomocne a rozvadzac nebude mat stitok vyrobcu.

matej0295
hodnocení

Dobrý deň, vodiče sa križovať vobec nebudú, viz ďalší obr.. Neviem presne čo myslíte "štítkom výrobcu" mohli by ste to trošku vysvetliť? Neviem o tom, že by elektrikári vydávali štítky výrobcu alebo niečo podobné.. Rozváďač je zapojený podľa mňa v súlade s normou :)

Díky

Ako najlepšie zapojiť SPD #2

elektrik
hodnocení

0x

Rozvaděč sice zapojíte v souladu s normou, ale tím, jste vyrobil výrobek. Každý výrobek, musí být označen třeba jen

značkou CE apod? To vám nic asi neříká. O každém výrobku musí výrobce mít prohlášení o shodě apod...

Dle novějších čsn může vyrobit rozvaděč elektrikář, ale musí provést určité zkoušky, které jsou předepsány.Dříve to byla myslím typová zkouška rozvaděče.

Pokud toto není splněno, neměl by vám revizák revizi vystavit, respekt. vystaví a dá dozávad...Dost toho řeší ČSN EN 61439. Dále se v čsn hovoří o kusové zkoušce, která musí proběhnout u k a ž d é h o rozvaděče i když jsou shodné.

matej0295
hodnocení

Zaujímavé, už som takto zapojil tri rozváďače vo svojich bytoch, všetko funguje a revizák s ničím nikdy nemal problém (žiadne závady nikdy neboli vytknuté). S CE snaď žartujete? NIKDY som nevidel, že by bol na domový/bytový rozváďač vydané CE... Myslím, že by bolo o dosť výhodnejšie riadiť sa bežnou ustálenou praxou a zásadami..

K tej zkouške - revizák robí pred tým než vydá revíziu čo?

elektrik

Nie nežartujem. Je to bohužel fakt.Normou čsn en 61439- DBO(pro laiky) je určen : Původní výrobce (to je dle výkladu

ta skříň, do které to elektrikář montuje) a výrobce , který rozvaděč zapojil a musí vytvořit tyto dokumenty:

Ověření návrhu, kusové ověření (dříve kusová zkouška), výpočet oteplení, souhrnou tabulku rozhraní rozvaděče, EU prohlášení o shodě, včetně kontrolního listu.

Návod k použití, typový štítek a popisy jednotlivých obvodů. O kusové zkoušce jsem psal výše.Obsahuje namátkou - vizuální kontrolu, stupeň ochrany, vestavění spínacích přístrojů, svorky pro vnější obvody, dále mechanická pevnost, kontrola vzdušných vzdáleností, dielektrické vlastnosti apod.

Výpočet oteplení,(na stránkách www), wschema -alespoň liniové. EU prohlášení o shodě: údaje o výrobci, popis rozvaděče, odkaz na harmonizované normy, rok výroby... To jsou citace ČSN EN.. chapišto!

Přidám se k Matějovi.

Koupil jsem plastový rozvaděč do sádroše, osadil vším, co bylo třeba, revizák udělal revizi, došel jsem na čez obchod a sepsali smlouvu o dodávce elektriky.

elektrik

No já se nehádám, ale píši co vím a co do nás hustěj na školeních. Revizák to pak bere na sebe...

Ono to samozrejme tak funguje, revizak da peciatku a nevidi neexistujucu dokumentaciu a stitok. Ak je revizak prilis prisny, nezarobi si, lebo ziska povest "potizistu".

Já měl revize od stejného revizáka a u čtvrtého bytu zjistil, že druhý a třetí byt měl v protokolu (v revizní zprávě) jiné hodnoty jističe, nežli tam skutečně byly. Páč to okopíroval z jiného bytu.

Nikomu to nevadilo, ani ČEZu páč ten to nekontroluje.

Ano, uplne bezny sposob fungovania, revizie od stolu.

Je třeba si uvědomit, že revizák není bůh, je to jen člověk, který neví a nevidí všechno. Po něm může přijít jiný, odvážnější, který si chyb všimne a napadne. Taky razítko revizního technika nenahrazuje zákon. Proto mi ty zdejší argumenty, např Cukráře připadají trochu zcestné. Tj jako tvrdit, že dnes jsem jel kolem četníků ve městě osumdesatkou a nedostal jsem pokutu ani nezpůsobil nehodu, proto se smí jezdit po městě rychleji.

hodnocení

0x

Cele to je priserne, jedine, co chvalim, su pristroje Eaton.

Vodice sa oznacuju navleckami a vedu sa organizovane, nie najkratsou vzdusnou ciarou. Az vam zacne vypadavat nejaky chranic, hrabat sa vo vodicoch bez oznacenia bude super zabava. Toto je typicky pripad domaceho bastlenia, remeselna uroven nikde, moznosti oprav a udrzby len za cenu straty casu kvoli chybajucej dokumentacii a oznaceniam vodicov.

matej0295
hodnocení

Neviem čo máte namysli s vedením vodičov organizovane, ak máte na mysli N a PE vodiče z jističov tak tie visia volne a nie sú nikde pripojené. Inak rozhodne nič nejde najkratšou vzdušnou čiarou. Každý vývod má popísanú bužírku, stačí si priblížiť obr. a ide organizovane od prívodu do rozváďača pravouhlo do miest medzi jističmi. Čudujem sa, že vobec hodnotíte rozváďač, ktorý je zjavne v nedokončenom stave a zároveň moju prácu, keď ste vobec nevidel finálny výsledok. Pokiaľ nemáte čo povedať k mojej prvotnej otázke tak sa radšej prosím zdržte zbytočného komentára, díky.

Schvalne, ci pridete na to, co budete musiet prerobit, aby bola prepatovka spravne zapojena? Pomocka : vodice pred SPD sa nesmu nachadzat v blizkost vodicov k okruhom a svorkam za SPD.

hodnocení

0x

Tu mate obrazok, ako na to, ked sa zamyslite, pridete na to, v com su niektore zapojenia chybne :

elektrikadoma.sk/...

matej0295
hodnocení

Díky za skúšku Peter, viete ono ja som sa sem prišiel poradiť ako zapojiť prepaťovú ochranu (z dovodu, že si nie som celkom istý, ako to previesť čo najlepšie) takže mi to príde od Vás trošku zvláštne možno až ješitné pýtať sa zrovna na toto (existujú i lepšie sposoby na zvyšovanie ega..). Popravde, neviem kde som urobil chybu a budem rád keď vysvetlíte kde.. Možno sa od Vás dozviem aspoň niečo k veci..

Hlavný prívod do rozváďača mám/mal som v pláne viesť ako je znázornené na obr. Toto považujem za kábel "pred prepaťovkou". Potom je tam teda ešte zrejme prepoj medzi hl. vypínačom a prepaťovkou. Nevidím, kde je teda tá "chyba" ktorú musím opraviť (jedine prehodiť prívod na spodnú stranu vypínača?)? Díky za opravu

Ako najlepšie zapojiť SPD #3

Mozno pisem divnym stylom, vzdy je lepsie, ked si uvedomite suvislosti a sam pridete na dovody, preco nieco takto a nie inak, nez ked to len dostanete nalinkovane "takto to sprav".

Ak bude privod zdola, tak vsetky jeho vodice budu pred SPD a sucasne zapojenie hlavneho spinaca ma potom vodice krizujuce sa s nechranenym privodom, Princip ochrany je odviest prepatie do zeme a oddelit chranenu a nechranenu cast. Riesenie : vodice pridu zdola na hlavny spinac, z jeho hornej casti pojdu vodice na SPD, nasledne uz chraneny vyvod bude hore a odtial sa pripoja vodice k tym ciernym hlavnym svorkam, vid obrazok cislo 1 z mojho odkazu vyssie. Ostatne moznosti su nespravne.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]