Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zapojení LED v chodbě

Od: dean® odpovědí: 9 změna:

Dobrý den,

mám takového brouka v hlavě. Už předem předesílám, že zapojovat to bude elektrikář, ale rád bych tomu přišel na kloub sám a něco malinko předpřipravil a rád bych to pochopil.

Jedná se mi o chodbu, kde budou pravděpodobně 3-4 LED žárovky, a ty se budou rozsvěcet a zhasínat 3 jednoduchými vypínači na třech místech (jeden rozsvítí, druhý jinde zhasne, je to schodišťák že?). Pro představu přikládám obrázek.

k obrázku s vypínači: je takhle možné to zapojit s tím, že ke každému vypínači přivedu dvakrát 1,5 cyky a mám vymalováno?

k obrázku se světly: pochopil jsem správně zapojení LEDek? Případně jak bych do tohoto okruhu zapojil 3x tento led panel t-led.cz/...? Kdybych se náhodou rozhodl zapojit k tomu normální LED zárovku na GU10, co budu potřebovat na propojení?

Spolu se to vše spojí v rozvodnici že?

Pokud si uděláte chvilku čas a pokusíte se mi to vysvětlit, budu moc rád, protože jsem prošel všechno možné a jsem z toho jelen.

Moc děkuju.

Zapojení LED v chodbě
Zapojení LED v chodbě #2

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Pokud chcete tři a více vypínaču, musíte použít křížové zapojení - tzn na krajích budou schoďištáky a mezi nimi křižáky

tady to máte i s obrázky

svet-svitidel.cz/...

CYKY 1,5 bude naprosto vyhovující

hodnocení

dobře, chápu tedy 6 - 7 - 6 u vypínačů, ale co s těmi LED světly? Jak je propojím mezi sebou, to nějak nechápu. Kolik je potřeba svorek k jednomu světlu,
ještě teda otázka, když teď teoreticky osadím SDK desky a u vypínače a z děr pro světlo polezou dva 1,5 cyky bude to ok?

hodnocení

3x

Od rozvaděče k prvnímu vypínači č.6 přivedete 3x1,5, barvy vodičů hnědá, modrá, ŽZ. Od té šestky ten samý kabel k prvnímu světlu, od něj k druhému, od něj k třetímu. Od té šestky další kabel 3x1,5 k prostřednímu vypínači č.7, barva vodičů hnědá, černá, šedá. Od sedmičky tentýž kabel k poslednímu vypínači č.6. Zbytek propojí elektrikář. Toto je jedna z možností.

doplněno 15.03.23 21:32:

Ne, v žádném případě. Ani není důvod, ty kabely mají téměř stejnou cenu

hodnocení

díky, to je asi to co jsem potřeboval.

reálně je to asi prasárna, ale dá se použít normální kabel (hnědá, modrá, ŽZ) s tím, že se přeznačí, místo hnědé, černé, šedé?

Nie, zltozeleny sa nikdy nepreznacuje !

hodnocení

0x
Mezi jednotlivými vypínači (na koncích vypínače č.6, uprostřed vypínač č.7) potřebujete mít alespoň dva FÁZOVÉ vodiče, mezi kterými se přepíná.
Zapojení LED v chodbě #3

Alebo tam dat impluzne rele a tlacitka ...

hodnocení

0x

Obvody sa tahaju plnym poctom vodicov, vratane ochranneho, nie iba L a N, ale to elektrikar bude vediet, rovnako ako zapojit schodistaky. Date mu zadanie, on to zapoji, nechapem, s cim chcet poradit.

Dle dotazů soudím že si to pán bude zapojovat sám..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]