Nejste přihlášen/a.
Moc tomu s těmi bakteriemi nerozumím. Pokud ze mě nějaké nebezpečné vycházejí, tak to asi nějak cítím na vlastním zdravotním stavu. A léčím se, abych se jich zbavila. Pokud jsou to nějaké běžné a neškodné, tak jsou moje a setkání mého těla s nepatrným zbytkem svých bakterií na kalhotkách mi snad nějak neublíží. Nebo ano? Nevím.
Když mi bylo nějakých cca 11 - 12 let, začala jsem si prát kalhotky sama. Vedla mě k tomu maminka. Umyvadlo plné teplé vody (těžko to mělo 40 stupňů) a koupelnové mýdlo. Namydlit, promnout, 2x vymáchat. pověsit na šňůru. Tak nějak podobně jsem denně právala v čisté vodě postupně kalhotky, podprsenky, halenky a pánské košile, trička a nakonec ponožky. V pračce se právaly jen velké kusy. Teď už mnoho let dávám do pračky téměř všechno, i kalhotky. Dávám je do várky, kterou peru na 40 stupňů. O bakteriích vůbec nepřemýšlím. Možná jsem od mládí imunní.
Kalhotky mají na štítku doporučenou teplotu praní a tím se řiďte. Většinou je to 30°, nebo 40°, některé dokonce jen ruční praní. Pokud některé jemné materiály hodíte vyprat na vyšší teplotu, vyndáte z pračky hadr, který vyhodíte.
Na "zničení bakterií" můžete použít žehličku, ta je zničí, jen musíte dát bacha, abyste prádlo nepropálila. Takže na žehličce je potřeba zvolit vhodnou teplotu, nebo žehlit přes mokrý hadr.
souhlasím. Přece skoro v každém spodním prádle máte elastan,jehož vlastnosti praním na vyšší teploty, než jsou doporučené výrobcem, degradujete a budete na sebe oblékat neforemný hadr. To všichni nosíte spodní prádlo ze 100% bavlny? I ty hadry od Vietnamců obsahují elastan. Když použijete nezkrácený program ( žádný 10 - 15 minut) + prášek, tak tuto otázku nemusíte řešit. Nebo perete bez prášku? Ten prášek tam opravdu není jen kvůli tomu, aby to prádlo vonělo. A pokud to chcete mít na 100% bezpečné, dejte si tam třeba Sanytol dezinfekci na prádlo.
Rozhodně ne. Proto se pere ložní prádlo na 60C
Posmrkané kapesníky také.
Čím menší teplota, tím delší doba máchání.Ovšem z roztoči a bakteriemi to stejně nezatočí.
Ten cykl 20min je na síťovinu něco jako záclony, kdy voda snadno proteče a není důvod s tím v pračce boxovat 4 hodiny.
A šaty z jemného materiálu. Ne spodní prádlo.
Ak chcete nejake gynekologicke problemy, tak pokracujte.Uvedomte si, kolko z tych 20 min dosahuje teplota hodnotu na znicenie bakterii a plno bakterii perfektne rastie prave pri 40 stupnoch.
Preco bezdomovec smrdi? Lebo ma neoprane oblecenie. Presne z toho dovodu moze chytit infekciu z vlastneho pradla.
Škodí vám tzv. patogenní bakterie, pokud je nezlikvidují slizniční bakterie nebo imunita. Zdravé tělo je ale nevylučuje, když si ucvrnknete do gatěk, je to bezvýznamná událost, i kdybyste je nosil celý týden. Bezdomovce sem netahejme, to je extrémní případ, ale i oni nejčastěji onemocní nějakým zavlečeným patogenem a nikoliv ze svého prádla. Nebo tu snad je někdo kdo si myslí, že žloutenku chytí ze svých nevypraných gatí?
Máte o bakteriích poněkud zkreslené představy. Nejhorší pro imunitu je úzkostlivá čistota. Proč si myslíte, že národy, které to s hygienou nepřehánějí, zdaleka tolik netrpí autoimunitními chorobami?
Nezmysel, bakterie su vsadepritomne a rozkladaju biologicky material, ktoreho je na zenskom spodnom pradle dostatok, od odlupenych buniek koze, cez vaginalne sekrety, pripadne rozlozene semeno, menstruacna krv pri nehode s vlozkou ...
Bakterie jsou všudypřítomné, souhlasím, než se jich na gaťky dostane pár tisíc, stihneme jich nadýchat miliony. Já bych to asi uzavřel takto, nikoho nechci odrazovat od praní prádla, pokud má někdo pocit, že z nevypraných/málovypraných kalhotek onemocní, je nutné (hlavně pro duševní zdraví) krmit dvakrát denně pračku.
@orion... každý nemá silnou imunitu, která bude neustále bojovat s těmito bakteriemi donekonečna. Proč se asi ložní prádlo a jiné oděvy a textil v nemocnici vyváří či autoklávuje? Jsou tam lidi, kteří imunitu mají minimální až žádnou a špinavé prostředí plné bakterií by zhoršilo léčbu. Stejně jako jsou důležité převazy vlastních ran z vlastních bakterií.
Mícháte páté přes deváté. Téma je praní spodního prádla nošeného člověkem bez zdravotních komplikací, to opravdu nemá žádnou souvislost s převazem rány či hygienou v nemocnicích.
Lidská imunita je, světe div se, neustálý boj s patogeny "do nekonečna", resp. do smrti. Jakmile imunita nemá co na práci, začne blbnout. Pokud má někdo oslabenou imunitu, nevyprané gaťky je to poslední, co by ho mělo trápit.
Trochu zastaralý názor, ale OK. Nicméně to na věci nic nemění ten fakt to, že ty bakterie se 40C nezahubí.
Imunita neblbne dle toho, zda má práci či ne.
Dále je vhodné dodržet hygienické zásady. Praní spodků od sekretu či propocení na 40 stejně jako třeba posmrkané kapesníky je u mě čuňárna, ale chápu, že dříve se lidi umejvaly jednou za týden v kuchyni v neckách celá rodina a imunitu měli perfektní. To je onen zastaralý názor, který na mě působí a rozhodně tě nikam neškatulkuji. To musíš vědět sám, zda se tě to dotklo a nebo to přejdeš.
Fyzikálně či biologicky z těchto hledisek si můžeš dohledat, při jaké teplotě bakterie neprospívají a hubí se.
40C je velmi blízko tělesné teplotě a to je spíše teplota množení a "kultivace" pro bakterie.
Ale chápu, že co oko nevidí, to tam není. taky zastaralý názor...
Mám z vás pocit, že o imunitě toho moc nevíte, doporučuji něco na toto téma přečíst.
Já osobně peru na 60, ovšem nikoliv kvůli bakteriím, ale prádlo je prostě lépe vyprané, pustí téměř vše. Posmrkané kapesníky se musí vyprat důkladně, jelikož s výjimkou alergické rýmy do nich smrkáme ve stavu nemoci, nehledě na to, že hleny vyžadují důkladné praní.
Bakterií kolem sebe máme miliardy, 99,9% jsou neškodné či dokonce užitečné, vysvětlete mi jediný důvod, proč zrovna ty na prádle by nás měly znepokojovat více než třeba ty, které spolykáme při jídle nebo nadýcháme se vzduchem.
BTW: v pračce bakterie nemnožíte, opravdu ne, a to ani při praní na 30 či 40.
Bakterie to všechny nezničí, ale zbyde jich tam nejspíš jen velmi málo (detergenty je zahubí či vyperou). A na tom prádle nic, co by se vás chystalo sežrat, nejspíš nemáte, i kdybyste bombiky přemáchla ve vlažné vodě, nic se nestane. Samozřejmě pokud je někdo v rodině nemocný, je nutno tomu praní přizpůsobit.
Ocet někdy dávám do štěmprdle do lednice jako pohlčovač pachů,ale jako dezinfekci k prádlu jsem to ještě nezkoušel.Asi tolik nesmrdím a pravidelně se převlíkám aby tomu tak bylo.A nemít dostatek spodního prádla? - k tomu se raději ani nebudu vyjadřovat.Zase by mě hejkal upozorňoval,že jsem ,,hubatej,, ...Když napíši po pravdě co si myslím,tak jsem špatnej.
hejkal: a proč mi to píšeš sem a i do pošty? Tím mne jenom srážíš.To se dá přece vyřešit soukromou poštou a né takto.Nevhodná slova - no nevím.Jsou tu i horší.Jak jsem ti psal.snažím se krotit,ale máš pravdu někdy mi to ujede.omlouvám se.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.