Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vrtání do silonu

Od: karin2 odpovědí: 12 změna:
Dobrý den, na soustruhu potřebuji vyvrtat díry do silonové kulatiny dlouhé 250mm a průměr díry 16mm. Vrtákem na železo to jde, ale silon se pálí a šroubovice vrtáku ucpává. Slyšel jsem že existují nějaké dělové vrtáky ale nevím jaký konkrétně shánět. Jedná se mi o vrtaní cca 60kusů. Děkuji za radu

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Rychlost vrtání? Chlazení?

hodnocení

1x

Já bych to zkusil vrtal nadvakrát, nejdříve cca 14 a pak 16. Případně vyzkoušet vrták na dřevo.

hodnocení

1x

Základem je dobře nabroušený vrták, nejlépe nový, neodřený. Menší otáčky a mazat. Já osobně bych to předvrtal průměrem cca 15 mm, ale ostří vrtáku nabrousit trochu k jedné straně. To nesymetrické ostří způsobí větší díru a tělo vrtáku se tolik nedře a neohřívá. Ale nejdřív na kusu materiálu vyzkoušet. Finální rozměr dodělat opravdu ostrým vrtákem.

karin2
hodnocení

Do takové díry vodu nedostanu ..Rychlosti jsem zkoušel různé.

co pořádně mazat, aby se snížilo tření a silony mít před vrtáním v mrazáku?

vibe2*

V mrazáku nee ... zkřehne ...

aha, tak lednice? Ale to asi už bude jedno na pár mm v díře dojde zpět k ohřevu.

vibe2*
hodnocení

0x

Co nejmenší přítlak ... Kuželovitý nebo stupňovitý vrták

ceskykutil.cz/...

az-hobby.cz/...

vrtaky.cz/...

Kuželové/stupňovité vrtáky jsou určené pro díry do plechu.

vibe2*

Já jen cituji z odkazů:

Kuželovité záhlubníky a vrtáky do plechu z nástrojové oceli, se šestihrannou stopkou. Hodí se pro neželezné kovy, ocelový plech, dřevo i plast. ..

Kdybyste to přečetl celé, tak tam píší, že tyto vrtáky jsou určené pro vrtání otvorů do materiálů s malou tloušťkou (většinou do cca 4mm). Tedy plechy a desky.

vibe2*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]