Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Omezovač tahu komína - ano či ne?

Od: tm odpovědí: 8 změna:
Chtěl bych se zeptat. Mám nový kotel Atmos 20 kw s ventilátorem a topenar na kominovou rouru neosadil omezovač tahu komína. Nyní říkal, že se mu zda komínová roura poměrně horká a že by stálo za zvážení ho tam doplnit, ale ze ta úspora asi nebude moc velká, když máme dům jako chalupu. Cena je 2000 plus práce. Problémem je, že by se musel posunout kotel dal od zdi nebo jestli by šlo osadit na vertikální (trochu šikmo) část roury? Co si o tom myslíte? Výška komína je cca 9m. Děkuji

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x
Tah komína máte změřený? Odpovídá kotli?
tm
hodnocení

Nic zaměřeného není... asi netušíte, jak fungují řemeslníci na vesnici. Kouknou a vidí, případně pokus - omyl. Neříkám, ze všichni.
výpočet a měření komínového tahu je nedílnou součástí revizí a kontrol spalinových cest
Odsud m.tzb-info.cz/...
Poměrně srozumitelně vysvětlena problematika spalinových cest. Pokud máte provedenou kontrolu a revizi komína, je možnost zjistit vše potřebné. Komin byl "kontrolován"pro připojení kotle Atmos...z textu jsem pochopil, že původně tam byl kotel jiný
tm
hodnocení

Ano dřív byl dakon. Jak moc topenar kontroloval komín, netuším. U výměny kotle jsem nebyl, ale předpokládám, že kdyby bylo něco špatně, řekl by to. Kotel normálně funguje, odtah taky. Jen jsem se začal zajímat dodatečně o ten regulátor. Ještě dotaz - když jsem se díval na různá videa, vytvoří se otvor do stavajici roury a osadi se regulátor. Nebude hrozit, ze se kouř a např. také prach při zatapeni bude díky ventilátoru dostávat přes regulátor do místnosti?

Když se podíváte na "dvířka" regulátoru tahu, vidíte, že se zavírají při požadovaném podtlaku v komíně, a taky při přetlaku ve spalinových cestách...takže nebude problém při správné montáži. Vidíte zde i možnosti montáže; ale základem je ZMĚŘENÍ tahu...teprve pak nákup a montáž, ať to nemontujete zbytečně...

hodnocení

1x

ideální tah pro tento kotel je kolem 20 pascalu pokud máte komín s vyšším tahem tak je vhodné přerušovač osadit dává se min 50 cm od kotle a klidně může jít i na vertikální část kouřovodu osadit a nastavit ho zvládnete i sám není to žádná věda

hodnocení

0x
A nejde přenastavit ventilátor?
tm

Jsem uživatel, nejsem odborník. Zeptat se mohu, ale nejsem si jistý, jak přenastavit? Ventilátor buď běží nebo neběží, jinou volbu nenabízí...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]