Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Izolace soklu domu

Od: mouras odpovědí: 7 změna:

Dobrý den,

rád bych vás poprosil o radu. Jsem čerstvě po škole a začínám vydělávat v první práci. S tím bych chtěl vrátit mamce, jak se o mně celý život starala a něco začít dělat na domě. Zkušenosti žádné nemám, ale s pomocí googlu a snad i někoho z vás, to dám. :) Ruce snad levé nemám, tak to nějak půjde.

Dům je 20 let "rozestavěný". Je sice zkolaudovaný a obývaný, ale je tady spousta drobností, které rodiče před rozvodem nedodělali a mamka na ně sama během 20 let nesáhla. Nejvíc do očí asi bije právě nedodělaný sokl po celém obvodu domu.

Pod úrovní země by mělo být vše udělané (paroizolace, zateplení a podobně). Mezi zemí a začátkem fasády je ale spousta prostoru odkrytých cihel - soklu. Přidávám fotku ze streetview, protože se tam aktuálně nedostanu.

Díval jsem se na internet a udělal si zhruba takový postup:

1) očistění cihel mokrou cestou (kýbl s vodou a kartáč)

2) XPS polystyren pomocí terčů nalepit na zdivo (nechat zhruba 1 cm od země prostor, nahoře k fasádě na doraz), kontrolovat vodováhou a provázkem obě roviny

3) polystyrén přichytit pomocí talířových hmoždinek do zdi

4) zarovnat lepící stěrkou talíře do roviny

5) nanést lepící stěrku po celém polystyrenu a vtlačit armovací tkaninu (perlinku)

6) nanést finální omítku

K postupu ale mám několik otázek

a) mezi aktuální fasádu a zateplení soklu se nic nedává? XPS polystyrén se jen přiloží zespodu na aktuální izolaci nebo se tam dává nějaké lepidlo?

b) je potřeba po očištění cihel je nechat vyschnout? V návodech to nikdo nezmiňoval.

c) pod zateplení soklu k zemi se už nic nedává? zůstane tam prostě cca 1 cm mezera mezi izolací a zemí? nebude vtahovat vlhkost od země?

Děkuji za případné rady

Izolace soklu domu

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Terie OK, jen sdělte, kde je hydroizolace, ve kterém místě. Jak vysoko nad terénem.

mouras
hodnocení

Když si stoupnu k domu a podívám se k zemi, tak je tam vidět v úrovni země nějaký černý plast. Je to cca 5 cm široké a po celém obvodu domu. Je to úplně zároveň se zeminou.

Předpokládám, že to bude ukončení nopové fólie.

že to bude ukončení nopové fólie

nopovka není hydroizolace.

Kouká to ze zdi, mezi řádky, nebo to je vedle steny?

marous

Je to zhruba 5 cm od zdi s tím, že je to nahoře svedené obloukem ke zdi a připojené na zeď. Do zdi to nevede. Vypadá to jako zalepené asfaltem nebo něčím takovým. Na omak je ten plast tvrdší a špatně tvarovatelný. Není to ale úplmě tvrdý plast jako lišta, ale nějaký druh fólie. Ta zalepená část na zdi je jak hodně tvrdá guma.

S tou nopovou fólií to je jen tip. Základy jsem nikdy neviděl odkryté. Naši ten barák dělali, když jsem byl strašně malý, tak si ze stavby nic nepamatuji. Zeptat se bohužel nemůžu, protože by tušila, že něco chystám.

Takže foto detailu lepenky, či hydroizolace, co tam máte. Ať se od něčeho odpíchneme.

mouras
hodnocení

Jak jsem psal, aktuálně tam nejsem, takže nemám jak vyfotit. Je to ale opravdu důležité pro zateplení soklu? Však to na sebe nijak nenavazuje.

Je to důležité.

1) očistění cihel mokrou cestou (kýbl s vodou a kartáč) ***zbytečné máchání, odstranit to co nedrží, omést, ofoukat..

2) XPS polystyren pomocí terčů nalepit na zdivo (nechat zhruba 1 cm od země prostor, nahoře k fasádě na doraz), kontrolovat vodováhou a provázkem obě roviny***nikoliv na terče, proč 1cm od země?

3) polystyrén přichytit pomocí talířových hmoždinek do zdi***zbytečné, není tam sání větru

4) zarovnat lepící stěrkou talíře do roviny ***není třeba. když nebudou talířovky

5) nanést lepící stěrku po celém polystyrenu a vtlačit armovací tkaninu (perlinku) ***Ano, a pak přetáhnout opět lepidlem, aby bylo lepidlo pod i nad perlinkou alespoň 1,5-2mm.

6) nanést finální omítku***lehce obrousit lepidlo, použít vhodnou penetraci, opravdu omítku, nebo nějakou mozaiku? Marmolit?

K postupu ale mám několik otázek

a) mezi aktuální fasádu a zateplení soklu se nic nedává? XPS polystyrén se jen přiloží zespodu na aktuální izolaci nebo se tam dává nějaké lepidlo? ***co je zespodu na hraně současné fasády? XPS se přitiskne k současné fasádě, asi k zakládací liště, či rohovému profilu, podle toho, co tam je.

b) je potřeba po očištění cihel je nechat vyschnout? V návodech to nikdo nezmiňoval.***lepší, když jsou cihly navlhlé.

c) pod zateplení soklu k zemi se už nic nedává? zůstane tam prostě cca 1 cm mezera mezi izolací a zemí? nebude vtahovat vlhkost od země?***XPS se dává až pod terén, nebude nasávat vlhkost.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]