Nejste přihlášen/a.
Ahoj,
chtěla bych se zeptat, jestli jsou kameninové pánve zdravotně nezávadné. Sháním teď pánve na indukční desku. Zatím mám jednu, tu kameninovou a rozhoduju se jakou další pánev koupit, aby to bylo zdravotně nezávadné. Nevím, jak je na tom ta kemeninová, nic jsem nenašla.
A dále se chci zeptat - jak užívám tu indukční desku, tak ji používám teprve pár dnů a přijde mi, že z ní jdou výpary, měly by prý časem úplně vymizet jsem četla na netu, ale ...opět...není to nebezpečné?
Děkuji!
To je snad dotaz na prodejce nebo výrobce kameninové pánve. Jak my tohle máme vědět?
Už pěkných pár let se rozlišuje nadobí, které je vhodné na indukční desku.
Takže když postavíš kameninu na indukční desku, tak akorát ušetříš elektřinu, protože indukční deska pozná, že nádobí není vhodné a indukční deska se vypne (aspoň to je moje představa). Ohřátí nebo dokonce smažení se nebude konat.
A pokud používáš nějakou ocelovou desku, kterou máš položenou na indukční desce a ta pak ohřívá kameninu, tak musíš všechno pořádně očistit. Pokud jsou tam jakékoliv nečistoty, tak se při ohřevu začnou pálit a pak to prostě smrdí.
Nehovoriac o tom, ako je taky postup energeticky nevyhodny a horna doska indukcie trpi kvoli zlemu odvodu tepla. Na indukciu len vhodny riad, nic ine, ziadne zazracne dosky na varenie na inak nevhodnom riade.
To ale není kameninová pánev. To je kovová pánev s radobykameninovým povlakem. Jinak by to na indukci nefungovalo. Z povrchu indukční desky se nemá co odpařovat, pokud je čistý.
Kameninové nádobí, pánev na indukci vůbec být nemůže. Dno musí být speciálně vodivé a to kamenina nemá. Až se budete dívat na pánve, musíte najít takovou, která je pro indukci vhodná. Všechny nejsou vhodné.
V tom odkazu je napsáno, že je vhodná na indukci i do myčky. Takže manžel koupil dobře.
V podstatě všechny nové výrobky jsou něčím konzervované a musí se před používáním "vypálit". Každý tepelný spotřebič při prvním zapnutí páchne (některý víc, některý méně), z některých se může i lehce kouřit. Po pár použíití tenhle jev mizí. Proto se například pračka (touster, trouba...) má nejdřív pustit na plný výkon bez prádla. S některým tepelně hodně namáhaným nádobím to je podobné. Zápach je sice nepříjemný, ale určitě Vás to neotráví.
anemá ta deska z výroby ochrannou folii? Pokud ano tak tu je třeba před prvním použití sloupnout.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.