Nejste přihlášen/a.
Dobrý den všem,
Chci se zeptat, jestli může být u tohoto vypínače (6+6) zapojen nulák a uzemění. A jestli není vhodnějsí zde použít vypínač s řazením 5 a je možné, že by barvy vodičů neodpovídaly?
"Prase" to mohlo alespoň přetáhnout bužírkou jiné barvy než modré, žluté, zelené nebo kombinaci žluté a zelené, ideálně šedou, černou či hnědou.. Pro tazatele ještě upřesnění-je to dvijitý přepínač.
Barvy jsou šílenost, ale mslm, že to není zapojené jako 6+6, ale 1+6. Jedna klapka je vypínač, druhá přepínač...
Blbě to nezní, v tom plave spousta lidí, já také. Teď jsem chtěl po dodavateli 6+6 a on mi přivezl 5B.... Dobrý odkaz od Hejkala... Přepínač, vypínač, spínač, tlačítko... Mám v mobilu stále podobné stránky, jako tahák...
Takže co jsem se dočetl, se jedná o řazení 6+1. Chci se ujistit, že to chápu dobře. Na prostřední svorky se vždy připojuje fáze. A na zbylé svorky připojím zbytek a je jedno, že prohodím vodiče? Ještě jsem přidal ukázku, jak si myslím, že by to mohlo být zapojené (pokud bych neměnil barvy vodičů). Popřípadě mě opravte. Děkuji
Myslíš, že ti někdo tvou malůvku potvrdí a odsouhlasí? Když už nehodláš špatný kabel vyměnit, přesto je dobré každý jednotlivý vodič přesně rozeznat (dělá se i u správného kabelu), třeba označit a až pak zapojit na správné svorky. Pokusy s přehazováním vodičů, zvlášť pro neznalého člověka, je dobrá cesta k nehodě.
Není jedno, zda prohodíš zbylé odvodní vodiče přepínače, protože pak zhasnuté světlo bude při klapce nahoru.
Profesionálně a tak, jak je zvykem v ČR je zapojení tak, aby klapka byla cvaklá dolů při klidové poloze, kdy světlo nesvítí.
V případě dvou vypínačů na jedno světlo tak, aby obě klapky byly dole při zhasnuté poloze.
Je to i logické tam, kdy je světlo za dveřmi a vypínač přededveřmi v jiné místnosti. Pak je vždy jasné, že zhasnuto = klapnutí dolů.
To je potřeba dodržet. Je to comfortnější. Z hlediska bezpečnosti je to fuk.
6+6 jsou dva nezávislé přepínače.
5B jsou dva přepínače se spojenými vstupy (5A je vypínač + přepínač, 5 jsou dva vypínače). Tady je to odděleně zapojené - nepropojené, takže je zase potřeba použít 6+6.
Ještě bývalo označení 6/2 což zase byl dvojitý přepínač spojený mechanicky (jako 7 (křížový) ale bez těch dvou propojů).
Pokud jde o barvy, zjevně je zde použito nesprávné značení v rozporu s normou. Norma vysloveně zakazuje použití zelené nebo žlutozelené barvy pro jakýkoliv jiný účel než je ochranný vodič (u ostatních barev je to jedno). No ale vím, že se taková zvěrstva dělala, máme to doma taky. A to se dřív dělaly kabely bez žlutozelené (označení A), teď se z nařízení EU už dělat nesmí (ten zákaz přišel, když jsem se učil a právě se řešilo, co se povede k vypínačům, jestli tam vést o jednu žílu víc, protože kabely bez žlutozelené nebudou).
no přesně podle popisu, vypínač má 2 kontakty jeden pevný a druhý pohyblivý , přepínač 3 =2 pevné a jeden pohyblivý, ten pohyblivý je vždy v kontaktu s některým pevným. U vypínače je povyblivý ve stavu vypnuto ve vzduchu,
blýská se na lepší časy
již se tazateli nenadává, neposílá za elektrikářem, ale poradí se mu, vysvětlí, poučí...
I ten článek poradí laikům, a upozorní je, že pojení může jen někdo
Moc Vám, milý rádcové, děkuji a přeji krásný víkend.
Ja si myslim, prave takto vznikaju tie nadhery na obrazku : niekto minimalne znaly sa opyta, ako zapojit 6 +6 v svojpomocne prerabanom dome / byte, radcovia mu zaslu odkaz na obecnu schemu, on tam vidi 5 vodicov, tak zoberie zvysok 5 x CYKY-J od 3f zasuvky pre cirkulu a pouzije vsetky vodice, vratane zltozeleneho. Cely je nadseny, aky je sikovny, vsetko funguje. Potom pride novy majitel, chce menit pokazeny vypinac, v lepsom pripade je popleteny, v horsom si siahne na zltozeleny a pekne ho to pokope.
Peter,
Potom pride novy majitel...
a pokud bude šikovný, poradí si, pokud nebude šikovný, zavolá někoho, kdo si poradí, stejně tak, jako místní poradci. Vy si zanadáváte a taky poradíte.
Minulý týden mi elektrikář zapojoval do elektroměrového sloupku nový kabel, a chtěl zabít toho elektrikáře, který to dělal před ním..
Já jako laik bych to zapojil lépe, jak ten první elektrikář...
Po Vaší malůvce navrhuji - jistič dolů, přeměřit ty dráty, že žádný nekope. Pokud jo, zkusit jiný jistič. Vodiče vytahat ze strojku, postarat se o to, ať o ně nebrnknete (lustrsvorkou, vagovkou, každý zvlášť). Nahodit jistič a změřit, kde je fáze. Vadaskou, ne fázovkou... Měla by být aspoň v jednom vodiči, spíše ve dvou, na Vašem obrázku ŽZ a jeden černý. Pokud to klapne, jistič dolů a oba vodiče do vypínače podle obrázku doprostřed, ŽZ přeznačit na černo. Modrý přeznačit na hnědo a do vypínače podle obrázku, jistič nahoru a zkusit jednu klapku. Mělo by fungovat světlo ovládané pouze z tohoto místa, je to vypínač č.1. Jistič dolů. Pokud je klapka v opačné poloze (viz Gumídek), přeznačený modrý přehoďte nahoru, do na obrázku volné pozice. Zbývající dva zapojte podle obrázku. Jistič nahoru, mělo by fungovat světlo ovládané ze dvou a více míst,máte přepínač č.6, pokud nesedí poloha klapky, ty dva poslední vodiče prohoďte mezi sebou... Nezabijte se a nikoho v okolí...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.