Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
obracím se na Vás s prosbou o radu.
Před třemi roky jsme koupili malou dřevěnou chatu s venkovním zděným komínem
na návětrném svahu s orientací k západu.
Chata byla dlouho neobývaná, původní majitel tam měl pouze přenosná kamna na Propan-Butan.
Komínový vstup do zděného komína má průměr 110 mm, samotný komín má uvnitř asi 140mm.
Na venkovním zděném komínu byla jako nástavec krátká měděná trubka o průměru 180mm s funkčním otočným kloboukem.
Zakoupili jsme krbová kamna OKTA a při běžném provozu i v mrazech okolo -10°C jsou na vytopení
obytného prostoru i s podkrovím zcela dostačující.
Bohužel se ale občas stává, že pokud fouká silný vítr od severozápadu "proti střeše",
kamna najednou zhasnou a začnou čoudit dovnitř. Po chvíli zase hoří normálně a vše se opakuje.
V létě jsem nechal trubku nástavce prodloužit o 70cm, ale nyní jsme zjistili, že to nepomohlo.
Z většího prodloužení nástavby mám obavy z přílišného zatížení komínu při větru.
Je pravda, že komínový nástavec nepřesahuje hřeben o 65 cm, jak se doporučuje.
Dokonce jsem zkoušel utěsnit dvě dolní nasávací roury ve zdi pod komínem,
ale ani to nepomohlo.
Prosím Vás o radu a předem děkuji za odpověď.
Radek Smejkal .
Podle tvojí fotky mi připadá, že ten komín není víc jak 2 metry od hřebene, takže by měl mít výšku těch 650mm nad hřeben podle normy
![]() | výška komína.doc | 47.62 kB |
Podle mne, pokud foukne vítr od toho severozápadu, tak se otočný klobouk otočí sice po směru větru a měl by chránit tlaku vzduchu do komína. Ovšem vítr se pak ale rovněž odrazí od šikminy střechy (vznikne protivír) který do natočeného klobouku foukne a tím dojde k narušení tahu komína, kouření z kamen a případně i uhašení plamene. Podle mne by mohlo pomoci odstranění toho otočného klobouku a nahradit jej pouhou "stříškou"chránící proti dešti.
Predpokladám, že komín, dymovod aj deflektory vo vnútri kachlí máte vyčistené. Moje tipy v tomto poradí:
1. Ťah obracia vietor z dôvodu netesností v chate - napr. prílišne podfukuje popod dvere na záveternej strane - z druhej strany ako je komín. Záveternú stranu utesnite a zároveň na náveternej strane umožnite prívod vzduchu - pootvorením okna, vybudovaním nasávacieho otvoru za kachle, atď.
2. Komín je nedostatočne vysoký a je v miestach turbulencie a pretlaku, keď sa do strechy oprie vietor
3. Komín je príliš ochladzovaný - neizolovaná trubka - čo mu znižuje ťah
Problém může být i tím, že kamna jsou příliš stažena, spalin je málo a nemají dostatečnou teplotu, komín ztrácí tah a vítr snadno obrátí směr proudění. Zkusil bych vyměnit komínovou trubku za vyšší (použít lze okapová pozinkovaná trubka) a trubku zaizoloval, ať se spaliny ochlazují co nejméně. Předpokládám, že chatku nemáte nějak abnormálně utěsněnu, aby dovnitř mohl proudit vzduch zvenku, pak by totiž teoreticky hrozilo, že uvnitř vznikne podtlak, sice nejspíš velmi slabý, ale provoz kamen by to mohlo negativně ovlivnit. Pokud vše selže, pak zbývá spalinový ventilátor.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.