Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Podbiti střechy

Od: podbiti odpovědí: 19 změna:

Dobrý den,

prosím o radu, jak nelépe udělat podbití. Svépomocí jsme udělali novou krytinu (puvodni bedneni, nové latě, nová krytina).
Dům má ale balkon, na který neustále pršelo a kvůli tomu jsme trochu střechu prodloužili. Jak je vidět původní podbití je jakoby ve 2 vrstvách není v jedné rovině. Přemýšlím, jak to nejlépe udělat, aby to nevypadalo ošklivě...

V budoucnu bude zateplení domu.

Díky

doplněno 06.03.23 11:22:

Střecha byla zárověn prodlouzena kvuli zatepleni, které v budoucnu bude..

Podbiti střechy
Podbiti střechy #2

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

No nejjednodušší by bylo pokračovat v té druhé vrstvě dál.
Co mě ale praštilo do očí, že jste to na latích vytáhli takto ven bez další krokve, bál bych se, že s tím bude problém, v zimě sníh a nebo třeba prudší vítr. Konzultovali jste to s tesařem?

podbiti
hodnocení

Taky se toho bojím. Kamarád, který mi s tím pomáhal je vyučený tesař a v práci pokládá i střechy. Podle něj je to OK.
Ale také na to koukám každý den, jestli to není moc a neprohne se to, možná se ještě optám někoho na nějakou konstrukci, podepření ...

hodnocení

0x
No, ono to už něco pamatuje. Já bych všechno otrhal a udělal vše nový. Už ode zdi až na kraj střechy.
Jen bych se modlil, aby se ten kraj střechy nezačal ohýbat.
podbiti
hodnocení

pokud se začné ohýbat a nevymslíme jak to zastavit, budeme muset kraj střechy prostě oříznout a zkrátit, nic jinhé tam asi s tím udělat nepujde.

hodnocení

0x
Pokud plánujete zateplení a novou fasádu, vyplatí se stávající palubky sundat a udělat to celé nové aby to vypadalo, samozřejmě je poctivě natřít kvalitní lazurou.
podbiti
hodnocení

Dobře, také se přikláním k tomu to celé odrthnout. To prodloužení mi také dělá strach, ale kamarád tesař to tak udělal a věřil jsem mu, samozřejmě je to bez projektu ... Myslíte, že tam je možnost to nějak popř. podepřít?

Pokud se ta protažená střecha prohne dolů po nějakém extrémním zatížení bude to problém, ale ne katastrofa. Ta by mohla nastat v případě, že ta "protažená" střecha /na okraji nezatížená a nezajištěná krokví/ prohne směrem nahoru po extrémním zatížení větrem. Když to dobře dopadne, vrátí se do původní polohy, v opačném případě ji celou najdete někde u sousedů. *hi*

podbiti
hodnocení

zatím neuletěla :) Až se tam dají palubky, tak se trochu více zatíří a uzavře od větru, který teď má možnost foukat pod střechu přímo. Zatím drží :)

asd1
hodnocení

0x

Tohle v pohodě unese i metr sněhu, ohýbat se to začne jedině když latě budou dlouhodobě mokrý a shnilý. Větší problém je vítr, foukne zespoda odletí to celý.. Podbití palubky směr od hřebenu k okapu, nejlíp s poměrem výkon - cena bude ty starý od kraje ke krokvi sundat a dát to od kraje ke krokvi nový celý. Nesmí tam být škvíra aby nezafouklo pod plech, to pak může nafouknout plech klidně v půlce baráku.. Nebo jen přidat palubky tam kde podbití neni, nejlevnější, možná bude trochu jiný odstín barvy, ale komu to neřekneš ten si toho nejspíš ani nevšimne..

Dobrý by bylo přidat tam krokev, fungovala by hlavně jako zátěž proti odfouknutí (visela by na latích, prodloužení pozednice jen jako okrasa aby to nevypadalo blbě), ale to chtělo přidělat před krytinou..

podbiti
hodnocení

Děkuji za radu. Trochu jste mě uklidnil. Vítr to vydrželo vlastne od léta, co to tak je udělané. Navíc jsme s kamarádem dávali více šroubů, než by se mělo, pro jistotu, on to tak prý děla. V 1 řadě je šroub vždy v každe "tašce" a druhá řada má šrouby ob 1 tašku, takže to je na přeskáčku vždy na každém plechu.

Já měl nápad takový, že by se přídal trám podél te poslední latě - vpravo i vlevo, to by se podepřelo 2 trámy na stojato, které by se upevnili do kraje balkonové stěny. Tím by se vytvořilo podepření a zároven i základ pro budoucí zasklení popř. Jestli chápete, co myslím

tomkraken*
hodnocení

0x

Největší problém je absence střešní folie, jestli dodře vidím krytina je plechová a podbití nemá šanci vydržet

podbiti
hodnocení

folie tam samozrejmě je po celé střehe, jen u toho přesahu ne. Folie končí tam, kde je předposlední lať.

hodnocení

0x

Strašení již proběhlo, já bych odtrhal staré palubky, nalepil polyš, přetáhl lepidlem, dorazil nov= palubky k polyši.

Neohne se to, je to plech, žádná váha.

podbiti
hodnocení

Ten polystyren myslíte nalepit, nebo prisroubovat talirovkama k latím a prknum? Nevim, jak bych to lepil zrovna na ten kraj, kde je plech a late. Popr na penu k latim, ale pro jistotu bych to upevnil talářovkama.pode do lepidla s prelinkou. Podbití jsem ještě nikdy nedělal, tak se nezlobte, jestli je to špatný nápad :)

Asi si nerozumíme, polyš nalepit na fasádu, kterou pak doděláte. K tomu dorazit palubky

Na latě se dává polyš, jen když nechcete palubky, přesněji, kdy chcete podbití stejné s fasádou...

podbiti
hodnocení

po radách, co jste mi tu psali, mě napadlo toto.

- odrhat staré podbití
- připevnit polystyren na late, prkna zespoda přesahu
- natáhnout to prozatím do lepidla a perlinky
- na stenu balkonu (červeně) postavit 2 trámy, které by popř. podepřely přesah
- kraje balkonu schovat palubkama? žlutě označeno

je to v malování, podle toho to vypadá :) ale snad si to dokážete představit

Podbiti střechy #3
Buď si sedím na vedení, nebo tu úpravu nechápu.
podbiti
hodnocení

- místo podbití z palubek, tam bude polystyren s lepidlem a perlinkou v budoucnu se to může natáhnout fasádou
- pokud se podívat na foto, tak stěna horního patra je cca o necelý metr zasunutá dovnitř. Tzn kdyz vyjdete na balkon po cele šířce domu je asi 50 cm na průchod a potom je vystrčený samotný balkon ven.
- proto na obvodovou stenu je možé přidat trámy - červeně ozančeno - které by stály jak píšu na obvodové steně a podpírali střechu (pro jistotu)
- a tím by se vytvořila možnost na tu žluté označení - zavřit tyto místo palubkama, tím by to bylo od základů až po střechu v jedné rovině, kromě balkonu.

Proč ne, možné je vše.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]