Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

RTN - Koeficient přestupu tepla Kc

Od: dedabrno® odpovědí: 3 změna:

Opět vyúčtování dodávky tepla a opět vyšší náklady ... Náměry indikátorů RTN Sontex 501 jsou přepočítávány koeficienty výkon, poloha místnosti a přestup tepla z radiátoru do RTN (Kc). Nerozumím tomu koeficientu přestup tepla radiátor-RTN (Kc). Konkrétně v našem bytě v paneláku je u všech 5 radiátorů uveden koeficient Kc 1,12.

Tato hodnota navýšení o 12 % (tedy ztráta) se mi nezdá, vždyť se jedná o přestup z kovu na kov. Stejně všechny byty v domě mají stejné radiátory a stejné RTN, tak používání koeficientu Kc vidím jako zcela zbytečné a uměle navyšující hodnoty přepočítaných náměrů. Setkal se už někdo s tímto problémem nebo se k tomu může vyjádřit profesionál?

Děkuji

doplněno 01.05.10 23:02:

Omlouvám se, zjistil jsem, že text mé původní otázky se vůbec nezobrazil, tak ji opakuji znovu:

Ve vyúčtování dodávky tepla za minulý rok se přepočítávají náměry z RTN Sontex 501 několika koeficienty, jeden z nich je koeficient přestupu tepla (radiátor-RTN). U všech 5 radiátorů v bytě v panelákovém domě je uveden koeficient Kc = 1,12. Tento přepočet se mi zdá jaiko vysoký, vždyť se jedná o přechod kov na kov, takže ztráta 12 % tam reálně asi být nemůže.Ostatně jaký význam má vykazování tohoto přepočítacího koeficientu, když všechny byty v domě mají stejné radiátory i stejné poměrové měřice Sontex se shodným uchycením?

Možná se už někdo s touto otázkou setkal, nebo poradí někdo z profesionálů?

Děkuji

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

technikjirik*
hodnocení

0x

a co vám není jasné?

hodnocení

Děkuji za reakci a omlouvám se. Celá moje otázka se kromě nadpisu vůbec nenahrála - nezobrazila. Opakuji tedy jádro otázky:

Ve vyúčtování topné sezony se pro výpočet nákladů na vytápění se provádí několik přepočtů náměrů z RTN Sontex 501.

Nerozumím koeficientu Kc (přestup tepla radiátor-RTN). Ten koeficient byl uváděn í v minulých letech, ale nevěnoval jsem mu pozornost... Je uveden Kc = 1,12. Nezdá se mi, že ztráta z přestupu tepla z radiátoru do RTN může být 12 %, vždyť jde o celkem pevný a těsný přechod kov na kov. Dále mi uniká smysl tohoto koeficientu, poněvadž v panelovém domě jsou radiátory jednoho typu a provedení, stejně tak jako RTN. Poloha místností a výkon radiátorů jsou přece zohledněny samostatnými koeficienty, proč tedy náměry ještě zvyšovat?

doplněno 02.05.10 11:41:

Takl nevím, moje otázka se vůbec nenahraje.

Děkuji za reakci a omlouvám se. Celá moje otázka se kromě nadpisu vůbec nenahrála - nezobrazila. Opakuji tedy jádro otázky:

Ve vyúčtování topné sezony se pro výpočet nákladů na vytápění se provádí několik přepočtů náměrů z RTN Sontex 501.

Nerozumím koeficientu Kc (přestup tepla radiátor-RTN). Ten koeficient byl uváděn í v minulých letech, ale nevěnoval jsem mu pozornost... Je uveden Kc = 1,12. Nezdá se mi, že ztráta z přestupu tepla z radiátoru do RTN může být 12 %, vždyť jde o celkem pevný a těsný přechod kov na kov. Dále mi uniká smysl tohoto koeficientu, poněvadž v panelovém domě jsou radiátory jednoho typu a provedení, stejně tak jako RTN. Poloha místností a výkon radiátorů jsou přece zohledněny samostatnými koeficienty, proč tedy náměry ještě zvyšovat?

doplněno 02.05.10 11:46:

žádnů můj text se nezobrazí, zkontroloval jsem i coockies, tak nevím. Pro jistotu ještě zopakuji:

doplněno 02.05.10 23:26:

Poněvadž se nezobrazil text otázky, tak je tato položka bezpředmětná a zbytečně provokuje, takže prosím zrušit - vymazat.

Zadal jsem znovu jako nové zadání, tam je formulace otázky úplná.

Děkuji

Ano uz zaciname tusit o co vam jde.*nevi*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]