Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

K čemu je tato WAGO svorka?

Od: samurraj® odpovědí: 35 změna:

Zdravím, může mi prosím někdo vysvětlit, k čemu slouží tato Wago svorka? Má 3 vstupy, ale pouze jeden výstup, což nechápu. Koupil jsem si toto omylem. Původně jsem chtěl wago s třemi vstupy a třemi výstupy. V Bauhausu jsem si toho nevšiml. Díky.

K čemu je tato WAGO svorka?

35 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

milous1
hodnocení

10x

Normální wagovka na spojení tří drátu cyky. Žádný výstup to nemá.

hodnocení

10x
Ten jakoze vystup je misto pro mereni zkouseckou. Wagosvorku jde jednoduse pod proudem promerit.
hodnocení

Aha, tak to jsem nevěděl, díky za info.

hodnocení

5x

Wago spojky, které používám já, nemají žádný vstup a výstup, jen samé vstupy. Zkrátka se ve Wago spojce dráty spojí, jako v jiné svorkovnici.

hodnocení

4x
Ještě existuje něco takového, pri vás použitelné dratek.cz/...
Další provedení mojeelektro.cz/...
A ještě mojeelektro.cz/...
gu

To nejsou Wago, ale China (napodobeniny).

Taky Čína, u nás běžně dostupná chint.cz
https://www.chint.cz › specialPDF
Kompaktní jističe - chint.cz
Dále výroba v Číně ...Noark, Kanlux, SEZ-CZ a mnoho dalších

riva
hodnocení

3x

Ty tři "vstupy" jsou snad propojené. A slouží to když je potřeba od jednoho přívodu pokračovat na více míst.

itu

řekl bych na dvě.

hodnocení

2x

Běžná Wago svorka pro spojení 3 drátů. S wagosvorkami s "třemi vstupy a třemi výstupy" jsem se ještě nepotkal. (Ale je možné, že něco takového existuje, nemůžu znát všechno ;)).

hodnocení

No mě šlo o tom, že potřebuji spojit kabel cyky 3x1,5, který je přeříznutý. Tak jsem myslel, že to spojím tímto, jako klasickou čokoládou na šroubky, takže tímto to nepropojím.

Wago prubezna mojeelektro.cz/...
itun

ne to bys vyšlusoval.Přeříznutý cyky musíš stejně spojit v nějaké krabici. No a dáš tam 3ks wago...na každou žílu 1 svorku.

hodnocení

Přesně toto potřebuji. Děkuji, akorát nedělá se třeba rovnou se třemi vstupy, výstupy? Nebo jen takto jednotlivě?

Klasickou čokoládou ANO, Wago spojky musíte mít tři, po dvou vstupech. Toto je Vám k ničemu.

riva

Dělá, třeba i pěkně barevně odlišené aliexpress.com/...

re4zon
Radite mu vsichni dobre, ale nebylo receno to zakladni, proc se pta takhle blbe. Wago spojuje vsechny vodice v ni do jednoho obvodu. Na trizilovy kabely jsou potreba tri svorky.
tomas13
Potřebuješ přesně toto
mojeelektro.cz/...

hodnocení

Ještě jsem našel toto, Dalo by se to též použít?

K čemu je tato WAGO svorka? #2
K čemu je tato WAGO svorka? #3

Předpokládám, že asi nebudete mít lisovací kleště na to, ale hlavně jste nám neřekl, co jste vlastně přeřízl, zda jsou to vodiče ve zdi a chcete je zase zazdít a nebo nějaký volně poležený prodlužovák.

111®
hodnocení

0x

mne by zajímalo jak se ta WAGO tazatele rozpojuje...

re4zon
Stejne jako jakakoliv narazeci svorka, treba u nekterych zasuvek. Tahem a kroucenim.

Cyky bez problému tahem vytočit, slaněný s dutinkou ustřihnout :) .

111®

Děkuji, takže násilí, není tedy lepší ta páčková?

To záleží na aplikaci. Pokud předpokládám častější rozebírání spoje, tak s páčkou, jinak stačí tahle. Je menší, levnější a tvrdé vodiče jdou vykroutit dobře, není třeba násilí.

111®

no já se s ní setkal pod tlačítkem kde je časovač pro ventilátor , který bylo třeba opravit a dost jsem se trápil, něž jsem to vykuchal..*smich*

Pokud tam byl slaněný vodiš, tak to jo, ale u tvrdého jsem se nikdy s problémem nesetkal, spíš naopak.

hodnocení

0x

Ak su vase znalosti elektro na urovni "kde ma wago vstup a vystup" (nikde), tak urcite ten seknuty kabel nespajajte vy, ale odbornik. Oblubene riesenie cokolada alebo nieco podobne, omotat izolackou, zahodit omietkou je nespravne a nebezpecne.

Skuste sem dat foto tej poruchy, poradime, ako bezpecne opravit.

zahodit omietkou je nespravne a nebezpecne.
on to chce zaházet omítkou?

Su tu silne indicie, ze ano, to nie je seknuty kabel ku kosacke, to je CYKY pouzivany v pevnej instalacii.

Dost by pomohlo, ak by nafotil, co sa mu stalo

Souhlas,

Dost by pomohlo, ak by nafotil, co sa mu stalo

hodnocení

Tak již mám vyřešeno a opraveno. Opravdu jsem neplánoval nic zazdívat, nikde jsem o zdění neřekl ani slovo, tak netuším, kde to někteří vydedukovali. Jednalo se o elektroinstalaci ve venkovním přístřešku, kde bylo dříve posezení, nyní tam mám složené dříví na zimu.

Když tam bylo to posezení, tak tam logicky byla vypínač od světla, světlo samotné a zásuvka. Poté, co jsem to přeměnil na sklad palivového dříví, tak mi tam světlo, zásuvka a lampa překaželi, tudíž jsem to potřeboval přestavit do druhé půlky, kde mám žebřík, badnu na tříděný odpad apod. Nechtělo se mi tahat všechny kabely úplně znova a připojovat k rozvodné skříni. Tudíž jsem demontoval zásuvku, vypínač a sundal světlo. Kabely cíleně přeštípnul. Nakoupil potřebné CYKY kabely (3x1,5 a 2x 1,5mm) a prostě napojil o kus dál, kam jsem potřeboval.

Chtěl jsem si to zjednodušit WAGO spojkou, ale koupil jsem špatné, se kterými jsem dříve nepřišel do styku (kvůli tomu nemusím být hned blbec ne?). Vždy jsem vše napojoval přes čokoládum lisovací spojky nebo přes ty venkovní protidešťové spojky(viz. jeden z mých obrázků). Ty jsem chtěl dát původně, ale jelikož jsou prasecky drahé, tak se mi do toho nechtělo. Nakonec jsem to tedy vyřešil WAGO průběžnými spojkami (na jednom kabelu) a lisovacími spojkami na druhém. Vše obaleno elektrikářkou páskou a staženo smršťovací bužírkou. U těch WAGO průběžných spojek je sice jednoduchá instalace, ale jelikož jsou ty spojky dosti velké, tak to moc hezky nevypadá ale účel to splnilo. Kabel je tažen po trámu a ještě uložen v liště. Toť vše.

Kdo mi dobře radil, tomu jsem dal body, ostatním kdo kydal mimo mísu přeji hezký večer :)

PS: a jinak, nářadí nějaké mám, tzn. Lisovací kleště, krimpovací kleště, multifunkční kleště apod.

Sice nie tak zle, ako som cakal, ale aj tak zle. Nemate tam krabice, spoje maju byt pristupne kontrole, co Wago kdejako opatlane paskou a zafuknute do buzirky nie je. Ak je to cele na horlavom podklade ako drevo, tak o to horsie.

Spravne tam mali byt krabice aspon IP44 (lepsie IP 55 a viac), pripadne aj vypodlozene Cemwin podlozkami, prechody kablov spravne utesnene.

hodnocení

Peter - to máte pravdu, podle norem by to tak být asi mělo
To máte jedno, dřevěné trámy, sklad dřeva, kabely spojeny v lištách na dřevě... Píšu to jen proto, že u sestry minulý týden došlo k požáru ve zděné technické místnosti (sklepy) se dřevem... kotel na tuhá paliva... a běžné rozvody elektřiny, v lištách, staršího data, různě pospojované...Od čeho začalo hořet? Toť otázka...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]