Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zvýšení nájemného po zateplení?

Od: 1efhcz* odpovědí: 12 změna:

Dobrý den. Můžete mi prosím odpovědět? V kratkosti. Bydlení v Brně v paneláku. Nájemné 6165,- Panelák nám zateplili a najednou nám chtějí zvýšit ze dne na den nájemné o 3706,-Kč. Pro někoho to nic není ale pro ženu s dítětem to je velká rána. Opravdu je možné nájem jednorázově navýšit o skoro 4000,-Kč? Děkuji za odpověď a radu.

Martina.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

chlupatependolino*
hodnocení

0x

Dobrý večer,

já si myslím, že pronajímatel smí nájemné zvyšovat pouze jednou za rok, a to vždy k 1. lednu (tím si ovšem nejsem 100% jistá, chce to zapátrat v zákoníku). Při zvyšování se ale musí držet zákona o jednostranném zvýšení nájemného - už teď Vám mohu sdělit, že určitě nelze ze 4000,- nájemného udělat 8000,-.

Takže se braňte, nenechte se odrbávat. Každá lokalita má v zákoně zakotveno, o kolik se smí nájem v dané lokalitě zvednout. A pronajímatel vám to ještě musí písemně sdělit.

lidus*
hodnocení

0x

6165 to je včetně inkasa? bydlím v Brně Bystrci v obocním 3+1 a nájem je i s inkasem méně než u vás. Záleží co je to za dům, musíte rozdělit nájem-nebo u družtevek a OV to co dáváte na opravy.Pokud si dům bral hypotéku na zateplení tak vám jí určitě promítli do platby.

1efhcz*
hodnocení

Je to pouze najem. Inkaso, jako elektrina, TV, je placeno zvlast ve vysi 1495,-

lidus*

A je to družstvo nebo OVnájemze zákona takle zvýšit nelze pokud je to váš byt, pokud jste v podnájmu tak si v podstatě majitel může dělat co chce a je na vás zda se stěhujete nebo souhlasíte.Pokud jde o zvýšení fondu oprav( splácení hypotéky/)ak museli nájemníci souhlasit.

1efhcz*
hodnocení

Jde o obecni byt. Mestska cast Novy Liskovec. V dopise pisi, ze o tuto castku se najemne zvysuje od 1.8.2010 z duvodu provedeni zatepleni panelaku.

lidus*

tak to vás lituju u nás zateplili, dali plastová ona, zasklili balkony a letos mění výtah a koukala jsem, že holý nájem je 3700. Pravda, prodat byty nechtějí ale opravy se nám do nájmu nepromítly-aspoń zatím ne.Určitě se na to na obecním úřadu nebo kdo vás spravuje Bytasen? zeptejte, normální mi to nepříjde a myslím, že nájemné se takle zvyšovat podle zákona ani nesmí.

1efhcz*
hodnocení

Tady zateplili, pred loni dali plastova okna, opravili vytah, dali novy, nove vchodove dvere, dali mi digestor, vymenili odpady, odsavani udelali tak at to jede na moji elektrinu a ne na spolecnou a ted mam platit o 3706,87,- Kc mesicne vic s platnosti od 1.8.2010.

knopka*

Mně to přijde nějaké divné že o tolik! Nespletli se?Není to nějaký překlep?

mkat*
hodnocení

0x

Ja mam taky dojem ze ta suma o co vam zdvihli najomne je vlastne spacanie uveru za zateplenie panelaku.Vyska swumy zalezi od toho aky mate uver a hlavne na aku dobu.Cim kratsia doba splatnosti tym viac sa plati.

Nepisete ci ste vlastnicka bytu,alebo nie.Aj tak si myslim ze na takuto akciu mala byt zvolana bytova schodza a tam sa o vsetkom dohodnut.Hlavne o dobe a vyske splacania.

1efhcz*
hodnocení

Jiz sem odpovidala. Jsou to obecni byty. Nikdo nema byt v osobnim vlastnictvi. Vsech 35 bytu je mesta. Vyse jsem ale toto uvadela.

chlupatependolino*
hodnocení

0x

Tak udělali vám tam toho opravdu hodně, ale to nejhlavnější za vás neudělá nikdo - zeptat se přímo u zdroje, co má to téměř 4000,- zdražení nájmu znamenat... :)

nemůže na nájemné mít také vliv postupná deregulace? Samozřejmě jedná se o obec, ale ta taky chce inkasovat co nejvíc. . .*plac*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]