Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Konec lineárních zářivek

Od: jiriw odpovědí: 7 změna:

náhodou jsem narazil na informaci o konci lineárních zářivek. Moc se o tom nepíše. Ale třeba tady

svetloblog.cz/...

Znamená to konec prodeje trubic? Takže všechny svítidla na úřadech, školách, halách a podobně se budou v bližší době nahrazovat (pokud nebude mít dotyčný zásobu náhradních zářivek?)

Všude se psalo o konci žárovek, ale ty se jenom vyměnili za LED. Tohle bude znamenat výměnu celého svítidla a zatím jsem o tom nikde moc nečetl. Máte někdo více info?

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Proč celého svítidla?

Já koupil led zářivku a k ní byl nahradní starter (či jak se ta blbost jmenuje)

Místo starého startéru, strčil ten bazmek, nakroutil led zářivku a svítím ;)

jiriw
hodnocení

Ale to už je úprava svítidla, kterou musí schválit výrobce, doma to samozřejmě nevadí.
ml1

Říkají tomu led-startér, ale je to jen propojka (za cenu násobku běžného startéru). Mají to levnější (jednostranně napájené) trubice. Ty dražší jsou napájené z obou konců a nepotřebujou to, možná se jen musí startér vyndat, i když mě nenapadá proč by měl.

Tohle ještě úprava svítidla neni, ale pokud by bylo potřeba vyřadit tlumivku (neni potřeba), tak to už je. Elektronický startér se musí vyřadit vždy a to je právě už zásah do svítidla, za kterou nese odpovědnost ten kdo ho udělal, a nejen za tu úpravu, ale za celé svítidlo (sprostí tím odpovědnosti výrobce). A při dnešní kultuře designu bych si já tuhle odpovědnost na krk nevzal a tlačil bych na výměnu svítidla.

Tak u nás ve fi. se vedení rozhodlo že bude šetřit (cca 50let stará budova)

Jednoho dne přišel udržbář, našrouboval ty led startéry, nakroutil led zářivky a hotovo. To asi tak k té kultuře designu*smich*

ml1
hodnocení

0x

Vůbec se o tom nepíše. Abychom nemohli uplatnit prezidentovu metodu jako se žárvkami. ("Nakoupím si zásobu 100W žárovek do konce života, což neni zas tak velké množství" jistě někdo vyhledá přesné znění Klausova výroku.)

Ten konec měl být někdy v roce 19. Psalo se o tom minimálně od roku 15. Ale samozřejmě skrytě třeba v novinách v místech, která nikdo nečte. Problém nejsou ani tak lineární zářivky, za ty jsou náhrady sice mizerné, drahé, ale jsou (situace se trochu lepší, asi před měsícem jsem v hornbachu koupil něco, co slibuje světelný výkon skoro jako původní trubice; ne že bych byl ekofanda, ale v daném svítidle odešel elektronický předřadník a koupit trubici, která ho nepotřebuje (má ho v sobě) za 160 korun mi přišlo lepší něž kupovat ten předřadník za minimálně 3 stovky). Problém jsou různé jiné zářivky, ale už jsem viděl náhrady za jednopaticové, takže to taky nebude tak horké.

Situace je taková, že kdo má už 15 let zakázaný elektromagnetický předřadník, je v pohodě, s těma se ty náhrady (ne ty úplně nejlevnější) popasujou bez problémů, bez nutnosti jakéhokoliv zásahu. Ale elektronický předřadník je potřeba vyřadit a o znamená zásah do svítidla a jeho novou homologaci, takže to prostě skončí výměnou svítidel, která bude levnější. (Samozřejmě doma si nějaký bastl uděláme, ale ve školách a úřadech to tak snadné nebude.)

Nevím, jak vy si pamatujete na náhrady žárovek, tehdy to taky nebylo nic moc. Led v té době nahrazovaly tak pětadvacítku s přimhouřením oka, kompaktní zářivky (to, co má být teď zakázané, předtím nám to EU nutila jako vrchol ekologie) byly 7W (za 28W) a 11W (za 35W). Navíc vše ve studené bílé, ošklivé namodralé světlo, které jsme my konzervativci odmítli přijmout, dnesak se tvrdí, že je z něj všechno možné včetně rakoviny (zase se přehání na druhou stranu). A cokoliv výkonnějšího se shánělo blbě. Pamatuju si, jak jsem tehdy sehnal 21W teplou bílou (papírově nahrazovala stovku, ale reálně tak šedesátku), ještě byl požadavek, aby se vešla do lustru a svítila do všech stran. Výběr LED pro náhradu klasických žárovek je nejvejš tak posledních 5 let. Předtím to byla spíš detektivní práce s potřebou vysokoškolského vzdělání. Naštěstí zářivky doma jsou v minimální míře a vydrží celé roky, o to větší ale bude šok pro toho, kdo to bude po letech shánět.

smode2
hodnocení

0x

Například zákaz rtuťových výbojek je platný od poloviny roku 2015 - jeden z článků například zde: svetloblog.cz/... A když se teď podíváte například sem: ledveci.cz/... tak zjistíte, že jsou stále v prodeji. Osobně bych se tedy nevzrušoval :)

hodnocení

0x

Neznamená to konec prodeje. Znamená to konec výroby v EU a dovozu do EU. Ale nebojte se výrobci mají naskladněno.

A nakonec vymyslí nějako kličku jako v případě žárovek. Prodávají se dál jako tepelné koule případně speciální svítidlo. I když třeba Okay je prodává pod origo názvem. Asi měli velký sklad *smich*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma výměna zářivky

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]