Nejste přihlášen/a.
Awg12 = 4mm2 - jakou mám dát pojistku, uvažují o 15,20,25A - auto pojistce.
Přístroje jsou dělané na 20A. Ale otázka zní, co vydrží ten kabel 4mm bez natavení izolace.
Když dám jenom 15 A, ten přístroj pustí až 20 A a pojistka shoří. tak pravděpodobně dám asi 25 A. To by měl vodič o průřezu 4 mm² zvládnout v pohodě, otázka je co izolace v případném letním teple.
A zase je to ochrana proti zkratu, mezi akumulátor a spotřebič. Ale myslím že s 25 ampérové pojistky nevznikne požár na tom vodiči 4mm2, co myslíte
tady máš přepočítací tabulku, pro PVC a 50°C je to jen 70% normální zátěže. Takže 4mm2 snesou 25A, jištění 20A a pro 70% je to nějakých 18A max pro teplotu vyšší to bude kolem 15A a jištění je 10A.
Dost záleží na odvodu tepla. Něco jiného je vodič na stole, něco jiného smotaný kabel. Musíte ještě počítat s tím, že průřez bude na dolní hranici tolerance v normálním obchodě (třeba 2,5mm2 vychází spíš na 2mm2 a je to prý v pořádku i když je to o 20% míň; nevím, kdo měl ten hloupý nápad přeměřit kabely v rozvaděči, asi jak jsme se nemohli shodnout, jestli tam dali 1,5 nebo 2,5 a ono to bylo něco mezi), z číny bych čekal daleko větší šizení.
Vodič přežije daleko víc (co by muselo být za proud na přetavení čtyřky...), ale samozřejmě problém je s izolací.
Je to už dávno, co jsem to zkoušel. Vím, že 6mm2 je po chvilce s 63A docela teplý. Dvaapůlka kabec (5C2,5) smotaná a pětkrát protékaná 16A je dost horká. Víc si nepamatuju. Ale enni nic jednoduššího, než vytáhnout ze šuplíku čtyřku a zkusit to. Nastavil jsem 25A, úbytek na 13m (délka bez záruky, je to na cedulce a ta nemusí být pravdivá) je 1,8V. Teplota volných konců je řekněme normální, smotaný zbytek se dost ohřívá, ale nevypadá to na něco, bo by izolace nezvládla (záleží, jakou izolaci máte Vy). Chtělo by to teploměr a sledovat trend, abych poznal, jestli jsem už v ustáleném stavu, ale to po ruce nemám. Jak píšu, tak se to ohřívá, volné konce jsou teplé jen nepatrně, smotaný zbytek už je horký. Mám teda CYA lanko z obchodu (výroba kablo kladno nebo něco takového) a ne z číny, ale podle mě je na 25A v pohodě. Ani ten úbytek neni nijak veliký (řekněme 150 mV na metr, vynásobte si to dvěma (elektrika jde jedním drátem tam, druhým zpátky)).
Pokud jde o jištění, tak 16A pojistka nějakou dobu proud 20A vydrží. Proč nedat dvacítku, to je normální hodnota z řady (u bytových instalací modrá barva). Ale snad ani pětadvacítka by neměla být problém.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.