Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vybavení domovního rozvaděče

Od: milancukrar® odpovědí: 18 změna:

Dobrý den, milý rádcové.

Dneska mám dotaz na vybavení domovního rozvaděče. Jen se mi jedná o doporučení značky jednotlivých chráničů, jističů, stykačů a podobně. Páč někdo má rád holky, někdo vdolky.

Nový rodinný dům, s tepelnám čerpadlem, rekuperací, bezénem a snad i fotovoltaikou.

Co není jasné doplním.

Co tam namontujete Vy?

Děkuji mnohokrát za názory.

Vybavení domovního rozvaděče

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

My v práci jedeme pouze OEZ. Ale hodně záleží na kraji. Je to hodně podle krajů co vím. Avšak si myslím že stěmi známými značkami chybu neuděláte. Tudíž Schneider, OEZ, Eaton, Hager, ABB, Schrack.. Avšak já bych šel nejvíce OEZ jelikož s tím pracuji každou chvíly a problémy stím nejsou. Popřípadě Schneider.. :) Ale cenově třeba bude levnější Schrack či Hager..

hodnocení

Moc děkuji, posléze se zeptám i na rozmístění prvků, páč se podobné zde řešilo, opět s různým názorem.

elmen
hodnocení

3x

Tak jste si vydělal na nový baráček? Gratuluji. Mimo polského Kanlux a slovinského xxx bych dal co by mi přišlo pod ruku. Rozuměj co by vyšlo nejlevněji. Pro bytové instalace je to úplně jedno

Ten rozvaděč stejně musí vyrobit autorizovaná firma, nebo snad ne? A to jsi tam bude pochopitelně chtít dodat svoje komponenty. Zdůvodní to tím, že už viděla jeden vadný chránič značky XY a proto ho určitě nebude montovat :)

jo a chrániče používejte alespoň typu A a nikoliv AC.

hodnocení

Tak jste si vydělal na nový baráček?***Nikoliv, žiji v domě z roku 1896, několikrát opravovaný a renovovaný.

Rozuměj co by vyšlo nejlevněji.***rozumím.

vyrobit autorizovaná firma, nebo snad ne***koupit prázdný rozvaděč a vybavit ho dle projektu
chrániče používejte alespoň typu A a nikoliv AC***prosím proč raději A, nežli AC?

Moc děkuji, posléze se zeptám i na rozmístění prvků, páč se podobné zde řešilo, opět s různým názorem.

odbornecasopisy.cz/... tady je o tom více :)

výtka
Upozornění od sys milancukrar 27. 02. 2023 16:37:51
díky za odkaz.
trr

Myslím, že to není tak jednoduché si koupit rozvaděč a do něj si něco nasázet, jasně, pro sebe pro starý barák ano (není žalobce, není soudce, pokud někdo nedojde úhony), ale jinak musí být projekt a v podstatě se stáváte výrobcem toho rozváděče...

Chránič typu A se dá sehnat jen nepatrně dražší oproti dnes už výběhovému AC (které má poněkud omezené použití V běžné domácnosti)... takže připlatit si 5% není na škodu. K problematice je dost článků

hodnocení

trr, stačí si přečíst zadání, je to do nového domu.

Proč by to nemohl být třeba tento a osadit ho vším potřebným, co navrhne projektant a elektrikář?

hodnocení

tr, třeba dle tohoto projektu?

Díky...

Vybavení domovního rozvaděče #2

hodnocení

1x

Eaton, OEZ, Schneider, vsetko ok. Na OEZ sa mi nepaci ich pravidelna zmena sposobu prepojenia listou a niektorych rozmerov, potom sa tazko doplnia nove prvky a stare sa zohnat nedaju.

Doufám že v blízké době taková změna nepřijde. Co si pamatuji bylo to pouze jednou a to z vidliček na kolíky. Bohužel co vím tlačili na ně Němci..

hodnocení

0x

Sám jsem osadil několik EATON výrobků. Dříve jsem měl na domě FAG, což je starší název totožného výrobku a totožné kvality i designu. PL7 mají pěkně barevně rozlišené páčky dle ampéráže.

Pokud se jedná o cenu a rozumnou kvalitu u levnějších výrobků, tak je dobrej NOARK. IP68 rozvodnice mají pěkné a funkční. Ovšem jedinou slabinou může být u některých uchycení DIN kolejnice, kdy zatlačení na strojek (jistič,stykač,...) při šroubování PH3 křížákem a tlačení do svorky může vylomit poddimenzovaný úchyt kolejnice (u DIN kolejnic, které drží na plastových mostech za okraje 20mm na dnem rozvaděče). Náhradní držáky nemají.

Taky mi u NOARKu vadí u 3f vypínačů jedna minipáčka. Mám raději u Eatonu tři páčky spojené ocelovou tyčkou klasické koncepce.

Jinak OEZ rozvodnice mi připadají nejkvalitnější a dobře se na nich montuje a jsou dosti modulární.

Stejně tak výrobky Elektro Bečov si drží kvalitu.

zde fotka PHS se slabinou úchytů za konce DIN kolejnic. Kdyby ten úchyt měl plnej plast, tak se nemá kolejnice kam propadnout při prolomení a k prolomení by vůbc nemuselo dojít.

Lepší ty rozvaděče, která mají kolejničky přímo na dno, ale zase je nemožno provléct vodiče pod strojky a je nutno je vésti okolo.

Vybavení domovního rozvaděče #3
hodnocení

Taky jsem u jednoho plasťáku vylomil držák a musel jsem kouzlit.

Provlékání kabelú pod lištou, hodně využívám a líbí se mi to více...

Ještě bych podotknul, že se mi velice líbí u OEZ rozvaděčů RZA velice přátelské, přehledné a dobře montovatelné provedení PE a N svorkovnicových lišt pod sebou na patro se schodkem.¨¨

Ale co se mi u nich nelíbí je uchycení krycího panelu s popisovými poli kolem strojků na pouhé plastové západky. Šroubky bych uvítal více.

Noark má jedno pouzdro PE+N lišty, bez barevného rozlišení a uvnitř schované dvě mosazné lištičky. Nic moc.

Na každém výrobku lze nalézt výhody i nevýhody.

hodnocení

0x
Oez.
S budoucí fotovoltaikou by chtělo počítat při návrhu hromosvodu a vnitřní ochraně proti přepětí, také mohou být připravené budoucí kabelové trasy. Bude fotovoltaika ostrovní nebo spojená se sítí?
hodnocení

ra20z, díkyza tip na Letohrad.

by chtělo počítat při návrhu hromosvodu a vnitřní ochraně proti přepětí
Prosím, můžete nějak podrobněji? . Myslíte přepeťovou ochranu do rozvaděče? Jakou navrhnete?

Sice jsem chtěl školení o hromosvodu jindy, ale proč ne teď.1

Moc děkuji.

Vybavení domovního rozvaděče #4
Na této střeše to vychází dobře. Žádné holubníky a stožárky v ploše ke kterým by vedlo jímací vedení a ubrali hodně potenciálního místa pro panely.
Vzdálenost S udává minimální vzdálenost od jímacího vedení hromosvodu a vodivých předmětů, hodnota není pevná ale musí se vypočítat v projektu (zhruba půl metru).
Přepěťovky se instalují na vedení od solárních panelů a to co nejblíže místa přechodu z vnější zóny do vnitřní zóny ochrany.
hodnocení

Moc děkuji,

zapomněl jsem sdělit, že stavební úřad nepovolil valbu, takže bude sedlové střecha.

Váš text mi jako laikovi moc neřekl, ale přesto děkuji. O přepěťovce jsem se domníval, že myslíte do domovního rozvaděče.

Ještě jednou děkuji. Milan

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]