Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat zkušenějších, jestli lze nějak (tabulkově?) zjistit nosnost stropu? Předěláváme patro RD na samostatnou bytovou jednotku kvůli rozdělení generací a součástí této úpravy je i předělení veliké chodby (3m na šířku a 280 cm vysokou) se schodištěm, kde se nese spousta hluku mezi patrami.
Na nákresu je vyznačeno, jak chceme chodbu oddělit a udělat dveře. Jenže se nemůžeme shodnout na materiálu.
Mám známého, co je ochotný tam udělat příčku z Ytongu. Jenže někdo z rodiny tomu oporuje tím, že tam nemůže být tak těžká konstrukce a chce to nechat udělat ze sádrokartonu.
Dům je cca 23 let starý. Technickým věcem vůbec nerozumím, ale konstruktér domu říkal něco ve smyslu "Stropy jsou udělané tak, že horizontálně ku fotce jsou mezi nosnými zdmi železobetonové vzpěry s "hrnci" s cihlami vylité betonem. Z toho ale nejsem o nic moudřejší a na internetu mi to na téma "hrncový strop, železobezonový strop s hrnci" a podobně nic nenašelo. Dole v přízemí pod stropem už není žádná vzpěra.
Neím sice proč z ytongů, strop to unese tedy pokud nepoužijete nějaké ytongy 25, 30cm ale max 10cm.Alel osobně bych to udělal z SDK-jednoduché, lehčí než ytong a taky rychlejší a hluk asi utlumí trochu víc než ytong
Ytong navrhl právě známý, že s ním dělá a klidně nám to udělá za cenu materiálu. Kvůli vzdálenosti od hrany ke dveřím na levé straně by to byl 10cm Ytong.
Se sádrokartonem nikdo z nás dělat neumí a finančně prostor na chyby nemáme. Kdyby to tedy začalo praskat nebo jsme něco jiného pokazili, tak je to další nechtěná investice. Na návody na internetu jsem se díval a být to plochá zeď, tak si na to snad i troufnu, ale budeme tam mít ten výklenek, ať se při zavírání dveří netočíme na schodišti a přecijen u rohů už je potřeba to mít trochu v ruce.
Kdyby to byla SDK příčka, tak se musí dělat 2x ty konzole pro ně, že? Jednovrstvá by asi neodhlučnila vůbec, takže by to musely být jakoby 2 zdi s inzolací mezi nimi?
Ytong navrhl právě známý, že s ním dělá
No já dělám jak s ytongy, s porfixem, tak i s materiály porotherm nebo heluz, jo zapomněl bych ještě rozšířené KM beta, a SDK jsem ještě snad pořádně nedělal- jen strop koupelny a WC po zbourání původního umakartového jádra ve svém bytu. Ale na takovouto příčku bych si s přehledem troufnul a udělal ji.
A napadlo tě, že většina lidí nemusí mít jak ty SDK desky přivést? Z tohoto pohledu budou Ytongy flexibilnější na přepravu.
A když do YTongu bouchneš pěstí tak to je pořád zeď, narozdíl od nějakýho SDK tam už může být problém i přivrtat poličku...
Cenově to porovnat neumím. Ale nalepit ytong bych dovedl, na SDK to bych musel studovat nějaké postupy,,,
přesvědčili jste ho na SDK, jeho známý bude mít radost, že to nemusí dělat za cenu materiálu, a může se valet u televize vín vin
Ps: pokud ty schody a tramvají není dřevěný (I takový jsem viděl), tak to ytong 10 až 15 unese v pohodě
Přesně tak, my nevíme, kdo to staví jestli mladý nebo starý.
A pokud má jak dovézt ty desky, proč ne... jasně že má vše postupy, v americe mají všechno z papíru...
Čekal jsem, že mi provedeš cenové srovnání a že se něco nového dozvím, pro mě je sádrokarton druhořadý a levnější materiál, náhražka... tak jestli to není o polovinu levnější, tak ten ytong zvládne taky za den... Pro mně jediná výhoda by byla, že ten SDK můžu možná přilepit zboku, když Ytong musím posadit na podlahu a tím s menším o těch 15 cm místnost
Ale já nejsem žádný stavitel...
V svépomocné stavbě čas nejsou peníze
Tak já čekám na to cenové srovnání... pokud vypočítáš že SDK vyjde materiálově stejně draho jako ytong, tak to pro mě moc smysl nedává.
ty tok se kotví částečným zapuštěním, a se použijou plechy. Oni mají borce, co jim to z YTongu udělá za náklady chápeš...
Teď to bude dělat v SDK, A nejsi zjistí všechny ty postupy, čas jsou peníze, a pak si to sám dojebe, ... no nevím...
když práskneš dveřma SDK, tak to všude začne praskat, já mám nějaký jezdecká podhled a to prostě se vlní a vydává to divné zvuky...
tak čekám na to materiálové srovnání, ať nemusím procházet aktuální ceníky
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.