Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak otevřít zatuhlé okno?

Od: josjan odpovědí: 4 změna:

Dobrý den,

v přikládám fotografie okna, které léta nikdo neotevíral.

Po stranách jsou dvě kličky. Levá je ulomená. Pravou nelze rukou pohnout. Klepáním kladívka je možné kličkami pohnout, ale nevím, zda mají být nahoře nebo dole (nebo každá jinak). Táhla od kliček budou zřejmě zrezlá.Okno by se patrně mělo otáčet na čepech, která jsou uprostřed. Myslíte, že po promazání bude možné okno normálně otevírat?

Jak otevřít zatuhlé okno?
Jak otevřít zatuhlé okno? #2

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

To je otočné okno, pamatující jistě ještě socík.

Žádné táhla bych tam nečekal, používaly se tam jazýčky

ceskekovani.cz/...

Ovšem těžko soudit, v já poloze kličky je ten jazýček otevřený, má čtvercový otvor, takže je plně na vůli montážníka, jakou pozici kličky zvolí pro zavřeno.

Ovšem k oknu - odemknout, či uříznout visací zámek, zkusil bych odšroubovat kličky a promazat ty jazýčky - třeba WD40. a též ten středový pant.

Pak opatrně odjistit jazýčky a zkusit otvírat

josjan
hodnocení

0x
Zámek jsem již uříznul, ale ty klíčky se mají pohybovat nahoru a dolů, neumím si moc představit, jak by ovládaný ty jazýčky.

Jazýčky se otáčejí. O 90 stupňů, tedy o čtvrt otáčky. Kdysi dávno bývalo zvykem, alespoň u nás, zavřený okno kličky svisle, otevřený okno, kličky vodorovně. Ovšem záleží, jak to kdysi kdosi namontoval. Klidně i úplně obráceně.

josjan
hodnocení

Tak okno už mám otevřené. Jsou tam dvě táhla. Jedna klička je ulomená. Potřebuji někde sehnat jinou viz moje otázka poradte.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]