Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kombinovaný sporák - lze do každého panelového bytu?

Od: babetka odpovědí: 11 změna:

Dobrý den, zeptám se blbě, v panelákovém bytě byl plynový sporák a ted bych si chtěla koupit kombinovaný , hořáky na plyn a troubu elektrickou. Jedná se u té trouby jen o kabel do zásuvky ...utáhne to? Nebo musím pozvat elektrikáře?

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

111®
hodnocení

5x

na to není jednoduchá odpověď, to záleží na tom kolik je v kuchyni přívodů pro zásuvyk, jestli je tam jeden přívod na vše, tak aji bude problém, je nutno vědět jak silný je jistič pro kuchyň , jaké jsou vodiče, měď , hliník a průřezy...takže jít to může ale také nemusí...bez úprav elektriky

To je přesně to co jste po mně chtěl když jsem se ptakl na kabel do OSB desky! Mám přímo zásuvku mezi dřezem a sporákem tedy s hranou KL. Je to +- ve stejném místě jako byla ona zásuvka a vypínač v původním jádru!

Pro tazatelku ano jde to do snad každého paneláku, akorát pokud tam není zásuvka tak přes prodlužák nebo jinak zapojit což asi nebude to pravé ořechové.

Jádro a zásuvkový okruh mají nejsilnější jističe- 10A , světelný pak 6A alespoň u mne, 2+1)

PS ale nejsem eletrikář takže nej bude když to uvidí nějaký odborník na místě!

hodnocení

2x

Nevidím v tom problém. Osobně mám elektro varnou desku a elektro troubu, obojí do zásuvky a nemám s tím problém. Sice to nemám přesně podle předpisů, ale jelikož o elektřině, rozvodech a jištění něco vím, chodí mi to naprosto bez problémů.

Prosím, aby můj příspěvek nebyl chápán jako návod k porušování předpisů a norem.

hodnocení

2x

V podstatě většinou ano. Pouze záleží, zda jde o starý panelák, který má v kuchyni pouze jednu, nebo dvě zásuvky. V tom případě ale budete muset dávat pozor, aby jste současně nezapojila na tyto zásuvky (jedn okruh jističe) nějaký další elektrický spotřebič, třeba várnou konvici, remosku, žehličku a další. V tom případě by vypadnul, pokud je v pořádku, jistič tohoto okruhu-zásuvky. Jinak by se nemělo nic stát. Jinak rovněž, pokud by jste zrovna pekla a použila třeba vysavač většího výkonu, případně automatickou pračku, nebo větší žehličku, i na některé jiné zásuvce v bytě, tak by se Vám mohlo stát, že vypadne i hlavní jistič u elektroměru - "hodin", který býval u starých bytů pouze jednofázový pro celý byt a pouze 16A. A ten by nezvládl připojení trouby a dalšího výkonného spotřebiče v bytě. Příkon el.trouby je kolem 2 kW, těleso pračky rovněž 2 kW, várná konvice a žehlička přibližně také tak. A jistič 16 A zvládne, po delší dobu, max. tak 3,5 kW. V případě, že by to dělalo větší problém, muselo by se řešit s elektrikářem, který by navrhl řešení, spočívající většinou alespoň s částečnou rekonstrukci a doplnění dalších obvodů (zásuvek) a posílením hlavního přívodu, spojeného se zvýšením hodnoty jističe u elektroměru.

Nevím proč 16A jistič když nám na to stačí i 10A jsitič-trouba, automatka nebo automatka a rychlovarka ...jo a ztapomněl jsem , moje s oblibou do okruhu jádra zapojuje i vysavač Eta aero . Zrovna dnes pekla kachnu luxovala a já si ještě vařil kafe.. Ještě se po výměně jističe 10A za nový jistič 10A nestalo, že by vypadl. Na rozdíl od světelného okruhu, kde se už párkrát stalo, že prasknuvší žárovka vyhodí i 16A jistič před bytem, u elměru.

hodnocení

2x

Sporák můžete koupit a bez jakýchkoli obav používat. Žádný třífázový přívod ani kontrolu elektrikářem nepotřebujete. Trouba má maximální příkon 2 kW a nahřívá se jen několik minut a pak zapíná jen na desítky vteřin, takže bude fungovat bez problému i na hliníkových vodičích jištěných 10 A. Jen ve výjimečných případech, kdybyste ke studené troubě zároveň pustila plnou dvoulitrovou koncici, by mohl vypadnout jistič. Tak ho prostě nahodíte. Od toho tam je. Žádné nebezpečí ale nehrozí.

hodnocení

2x
Všechno jde, může to být jen plug and play, může být potřeba přívod od nekud prodloužit případně posunout zásuvku, nebo natáhnout nový přívod z rozvaděče. Bez nějakých dalších info a foto nelze na dálku posoudit, prosím jen to nezapojujte přes prodluzovak z obchoďáku! Buď vyměnit kabel u trouby za delší a nebo prodloužit vedení zásuvky.

hodnocení

1x
Univerzální odpověď: ne.
Spotřebiče s větším příkonem musí mít svou zásuvku.

hodnocení

0x

Začnu od konce:

Nebo musím pozvat elektrikáře?***Ano, pozvete ho na kafe a řízek, koukne a sdělí přesně. Páč zde se budeme dohadovat, co tam asi máte za elektriku...

Jedná se u té trouby jen o kabel do zásuvky***Ano, to stačí.

hodnocení

0x
Ak je kabel 3 x 2.5 med a istic 16A , tak v pohode.

asd1
hodnocení

0x
Jak kde, pokud neumíš posoudit sám tak elektrikáře potřebuješ.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma příkon pračky

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]