Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zásuvka 4kolík předělání na 5 kolík jak?

Od: ton® odpovědí: 15 změna:

Prosím o radu a to že mám motorovou zásuvku 4 kolík a má přijet firma na práci a požaduje 5 kolík.

Jak to pořešit bez velkých finančních nákladů /jsem důchodce 74letý/.

Děkuji

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Sdělit jim to, aby se sami postarali, nebo sehnat elektrikáře, který Vám to udělá. Firmy jsou na to připraveni.

Ještě musíte vědět, jak velkou vidlici 5kolíkovou mají.

zaseja
hodnocení

2x

To je ale problém té firmy, když někam jedu dělat, tak musím být připravený na všechny možný varianty, mě zajímá jenom jestli je tam 400V a nebo jenom 230V, sehnat a nebo vyrobit si na to redukce je můj problém, to je podle mě služba zákazníkovi a ne ho honit, ať si to zařídí.

Ty ale evidentně k tazateli dělat nejdeš. Tady se musím těch zedníků zastat, asi jsou zvyklí že jim zákazník pracoviště připraví. Jistě, můžou se postarat sami, pak tu práci ale stejně tazateli vyúčtují. Já bych buď zavolal elektrikáře a požadoval osazení nové zásuvky hned vedle rozvaděče. A nebo trošku zaimprovizoval a našel si nějaký malý krámek s elektromateriálem, tam často prodavač sestaví a zapojí redukci přesně podle požadavků zákazníka. Sám znám takových obchůdků s ochotným personálem několik.

Ale je to o dohodě firmy a zákazníka.

ml1

Problém je, že na tohle redukci nesestrojíte, alespoň ne v souladu s předpisy. Protože to, co je ve zdi PEN, z toho se v zásuvce stane PE. A N vám bude chybět. Ale je otázkou, nakolik bude skutečně chybět pracovním strojům. Ovšem že se to dělá, taky jsem nějakou dobu něco takového měl, respektive já to povýšil, já ty dva dráty spojil už ve vidlici (pětivodičový kabel byl za a) levnější a za b) se očekávala rekonstrukce), když jeden přístroj potřeboval 5 vodičů. Ale to jen protože vím, jak ta elektrika byla udělaná. Později jsme potřebovali redukce opačné, ale to neni problém. Ještě redukce z kulatých na placaté (takové ty šedivé s plochými kolíky), ale to mě už nebavilo mít 3 systémy zásuvek, tak jsem placaté nahradil normálními kulatými.

Proto čistá práce by byla přidat pětikolíkovou zásuvku na zeď, samozřejmě to musí udělat elektrikář, který bude vědět, jestli to opravdu jde. Pokud je na zdi místo (podle mě se jedna zásuvka vždy někam vejde), tak bych to nechal takto udělat.

zaseja

danicek, já, jako řemeslník jsem se postupně vybavil všema možnýma redukcema, abych se mohl zákazníkům věnovat a nekledat problémy, tohle vybavení si vozím pořád v autě a není pak problém kdekoliv zákazníkovi vyhovět.

To je velice pěkné, že jsi na vše připravený, ale jak to tazateli pomůže? Jedině, že by jsi mu nějakou redukci přivezl. Ale myslím, že tazatel už dostal dost námětů a je jen na něm, jak se zařídí.

hodnocení

2x
Pokud nebudou potřebovat N vodič, jakože na 99% ne, lze vyrobit redukci na krátkém kabelu s dostatečným průřezem, nebo jen prepojit na zdi. Důležité také bude zda máte dostatečně jištění. Další možností, pokud máte nějaký starší rozvaděč, kde je místo, není problém udělat zásuvku s 5P včetně N provizorně visící na metru kabelu. Ale to se dá posoudit až na místě.

hodnocení

0x

Ak to nejako skusite samo - domo zbastlit a nastane uraz, plna zodpovednost bude na vas. Skuste hodinoveho manzela, ktory sa vyzna aj do elektra. Problem ale asi bude aj v absencii chranica.

Samozřejmě to není v pořádku. Na druhou stranu se to dneska hrozně prožívá. Kdo nepouzije chránič, ten je sebevrah.. kvůli jednorázové akci zřizovat vývod tn-c-s... No nevím. Asi bych zkontroloval PEN a udělal redukci.
honzinek

Ano mnoho věcí se "moc prožívá", ale jen do té doby, než se něco stane. Pak se hledá viník.

moc se to prožívá, to máte všichni pravdu.

A že jsou plné hřbitovi úrazů po elektrice, nebo po nehodách?

Ano vždycky se může něco stát, ale z velké části případu to je kvůli lidské blbosti. A na lidskou blbost účinný prostředek neexistuje. Jak píše Milan. Před dobou chráničů musely být plně hřbitovy.

Z nejakého dövodu poznám viac mŕtvych po úraze elektrickým prúdom ako po autonehode.

Mišo, prosím, prozradíte Váš důvod?

Děkuji

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]