Ne, nejsou. Zevnitr se vytvori jemny film usazenin z vody. I z vyroby je ta trubka uz upravena. Korodovat ta medenna trubka muze, ale ta voda by musela mit nizke pH, musela by byt kysela. Casem se z te medi uz nic do vody neuvolnuje.
To samé se dokonce ukázalo už ve starém Římě, kde bylo potrubí z olova. Napřed vědci tvrdili že kvůli pití vody z olověných trubek museli Římané zákonitě postupně blbnout a propadat demenci ale pak přišli na to, že se v trubkách vytvořila ochranná vrstva přes kterou voda s olovem do styku skoro nepřišla. Takže nakonec příčinou degenerace mozků bylo používání olověného nádobí. To totiž pravidelně myli pískem a tak se v něm ochranná vrstva nevytvořila
menic
A co když jsou měděné trubky zahřívané plynem ( v karmě) nemůže dojít k vnitřní oxidaci trubek a tím pádem k vyššímu obsahu mědi ve vodě?
Smí nesmí.. Nikdo vám kvůli tomu hlavu neutrhne ale norma pro pitnou vodu bere vodu z ohřívače jen jako užitkovou ne jako pitnou. Je to kvůli riziku legionely která přežije i teploty kolem 60°C a v teplém prostředí se rychle množí. Mezi námi - já vodu z boileru používám i na vaření piva. Jenomže to se při chmelení minimálně hodinu opravdu s chmelem vaří na 100°C.
...co další... mikroplasty z plastového potrubia. Sen každého predajcu filtrov pod batériu. Najlepšie bude nabrať vodu zo studne do dreveného vedra utesneného hladkou múkou. Umyť sa na dvore. A piť pivo.
Měď je jedovatá, pro rozvod pitné vody se dávno nesmí využívat. Pokud ano, musí být trubky zevnitř pocínované, tudíž je to úplně jiný povrch. A pro jinou než pitnou vodu to může být úplně jedno.
Vrstva oxidu na mědi má ochranný účinek, respektive ne ten oxid, ale měděnka, ve kterou se časem promění, ale to jsou detaily. Rozhodně bych se o vnitřek trubek nebál.
Je to jen poloviční nesmysl. Cu trubky se dneska opravdu zevnitř cínují. Stačí zadat do google trubka CU cínovaná. Ale je pravda, že jsem o tom i já slyšel dneska poprvé. Ta druhá nesmyslná půlka je, že měď je jedovatá. Kdyby to byla pravda, tak Morava dávno vymřela. Palírny i chladiče se přece odjakživa dělají z mědi. O pivovarech nemluvě takže i Česko a Bavorsko.
Čím nižšie pH vody, tým rýchlejšie tú medenú trubku nakoniec rozožerie. Pokiaľ odstátu vodu z potrubia pred pitím upustíte, kvalita vody bude taká, akú máte na vstupe. Len sa musíte rozhodnúť, či budete odstátu vodu upúšťať z dôvodu potenciálnej pidikoncentrácie medenky v prípade medených rozvodov alebo poenciálneho mikrobiálneho znečistenia v prípade plastových rozvodov.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.