Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak si koupit byt

Od: nika odpovědí: 27 změna:
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, asi možná hloupě, ale přece to zkusím. Jsem mladá, bez majetku, bez naspořených peněz, tudíž můj dosah na hypotéku je dost mizerný, ale napadla mě otázka, existuje nějaký investiční člověk, který by nějaký ten byt koupil, nechci napsat mě, ale.. s tím, že hypotéku bych mu splácela já. Něco ve stylu jako staví domy na klíč a člověk platí "nájem" přičemž po zaplacení, je dům jeho. Každý chce mít jednou svoje, ale doba je opravdu zlá.

27 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

id
hodnocení

5x
Opravdu najivní dotaz. Napište mi jeden důvod proč by cizí člověk měl koupit byt a vás tam nechat bydlet?
Obráceně. Vyhrajete pár miliónů a koupíte mi, cizímu člověku byt? Nemám čím ručit, přijdu o práci a přestanu splácet.
Radím vám, najděte si lépe placenou práci a k tomu brigádu na víkendy. Doplňujte si vzdělání a šetřete. Vy mladí byste chtěli všechno hned a nejlépe aby to vyřešil někdo za vás.
nika
hodnocení

Vím, že je to naivní, proto jsem upozornila na hloupou otázku. Jednou mi jeden pán co se zabýval financemi řekl, že se na něco takového chystá, tak proto mě to napadlo. Je to v podstatě stejné, jako když si ten byt koupí a pronajímá, nemyslela jsem, že by mi ho daroval, ani za cenu vyloženě té hypotéky, samozřejmě by vše bylo se smlouvami a já splatila vyšší částku, ale chápu, neříkám, že chci něco hned a teď a nejlépe zadarmo, jen je to se vším čím dál dražší a čím dál hůř dostupnější. Takže děkuji za názor.
tonda*
Pán si z vás asi dělal legraci...
ml1

Čas od času se objeví zpráva, jakože někdo chce oživit koncept stavebních bytových družstev, ale nevím, že by se tak stalo. Asi to prostě ekonomicky nevychází. Přecejenom za minulého režimu tohle bylo s podporou státu a ne s komerční hypotékou.

gg*
hodnocení

3x

Takovému člověku se říká rodič (možná bohatší prarodič). Případně pak manžel, ale to bude pak společný majetek.. když to dobře dopadne. Nebo bohatý milenec. Jinak asi bez šance.

mate59
hodnocení

2x

Cizí člověk vám to neudělá.

petrm
hodnocení

2x

Na tomto principu fungují bytová družstva. Družstvo si vezme půjčku, postaví dům, členem družstva se stane ten, kdo složí základní členský vklad. Družstvo svým členům pronajme byty, členové družstva platí nájemné + splátku půjčky a když splatí celou půjčku, tak byt přejde do jejich vlastnictví.

hulmiho

A to dřív dokonce existovaly stavební bytové družstva. Dneska už to jsou většinou jenom bytová družstva. Protože většina lidi jsou lemplové, co neumějí vzít do ruky cihle. :)

petrm

OT : Takhle jsem si při studiu na VŠ přivydělával. Ráno jsem přišel na stavbu, nahlásil stavbyvedoucímu, na koho budu pracovat, odpracoval 10 hodin, navečer přijel ing nebo doktor, vyplatil mi na ruku 150 Kč a ing měl odpracováno 10 hodin. Tehdy museli ti družstevníci odpracovat cca 1500-2000 hodin a takhle to měli vyřešené. Pro mě to mělo velkou výhodu, že jsem nemusel žádnou brigádu shánět, nic dopředu hlásit. 15 Kč na hodinu byl velmi slušný výdělek.:)

socik

Jj, za socíku to byly slušný peníze, za 15 Kč se šlo i ožrat.

Dneska to úplně stejně funguje v rybářských svazech a můžeš tu svojí NEpráci neBrigádničení Zaplatit rovnou

jirkazxc
hodnocení

1x
Představa pěkná ale je to nesmysl. Pro toho člověka by to bylo jen riziko a nic by z toho neměl.

hodnocení

1x

Ač je váš docela úsměvný, Niko, a tak jednoduché to není, znám společnost, která něco podobného umožňuje. Ale je to trochu složitější a tady to popisovat nemohu, byla by to v podstatě reklama, Nepovolená. Napište mi na ajka5 zavináč volny cz a odpovím vám.

hodnocení

1x
Existuje něco takového, například Chytrý nájem. Ale i zde chtějí aspoň 15% zaplatit na začátku - ekonomicke-stavby.cz/...
Otázka je, jak moc se to (ne)vyplatí..
hulmiho

To ale zavání tím, že jakmile přestaneš platit jistě řádně předražený (protože oni si na to musí vzít úvěr, ten nikdy nebude tak výhodný, jako běžná hypotéka) 30 letý nájem, třeba v 28 roce, protože dostaneš mrtvici, odvezu tě do nemocnice, tak tě vykopnou z nájmu a máš smolíka...

schválně hoši, jak tohle mají ošéfované? Chci vidět tu opční smlouvu

Vůbec neznám detaily, jen jsem to kdysi viděl při hledání možností vlastního bydlení. Ale předpokládám, že finančně to vyjde určitě mnohem hůř než hypo...

ml1
hodnocení

1x

Kdysi existovala bytová družstva, to se složila nějaká jistina (10, 15 tisíc, dneska by to bylo násobně víc, aspoň 20x) a pak se to 20 let splácelo. Prostě přesně to, na co se ptáte. Teda ještě se musely odpracovat nějaké brigádnické hodiny na stavbě. Ale tohle už dávno neexistuje, bytová družstva už nové baráky nestaví. A je otázka, jaké by byly podmínky něčeho takového, aby to dávalo rozumný smysl.

I na tohle se čekalo, ale míň jak na barák. Rodiče třeba dostali oznámení, že jejich žádost se vyřizuje až v roce 2005. Představte si, že podáte žádost o byt v roce 1975 a čekáte 30 let... Má vůbec taková žádost smysl. Už ani nevím, jestli ji tehdy rodiče hodili do koše rovnou, nebo až po sdělení byťáku, že byt už nepotřebujou. Pro mě byla hlavně šokem ta kontinuita, že ta žádost vydržela ve frontě takovou dobu. Ale kam se to hrabe na kolegu, který 5 let po smrti svého otce (nevím kolik let od podání žádosti) dostal sdělení, že pro něj maji místo v důchoďáku. Úřady holt pracují svým tempem.

jendad
hodnocení

0x
Jojo. Tahle země není pro mladý. USA průměrná dostupnost bydlení 4 roční platy. Velikost obydlí třikrát větší než u nás.
hulmiho

A tady půl ročního platu. Tuhle jsem viděl panelákový byt asi za 200 000.

to jsou ty tvoje počty, musíš přesně definovat kde, cena pozemku je určena lokalitou, potom lokalitou a nakonec lokalitou.

petrrr

Plácáte nesmysly. V US - kde jsem žil celkem dlouho, Oregon, - jsou domy průměrně levnější než v ČR (i proto, že většina není zděná). Za 5-6 milionů Kč byste koupil solidně prostorný RD: A teď to hlavní - platy jsou cca 3-4 vyšší než v ČR.

Chápete? Oni mají na stejnou částku/cenu domu několikrát vyšší příjem. Jen ukazuje hloupoust a neznalost.

okolik

Mohu potvrdit reakci Petrr, příbuzenstvo a přátelé mám informace od nich.

ml1

V USA mají domy z překližky (a plný kalhoty z termitů), něco takového taky neni v čechách tak drahé. Ale asi bude nějaký důvod, proč se to nepoužívá. Pak samozřejmě bude problémem pozemek a napojení na sítě.

jaa

Nepochopil jsem kdo ukazuje neznalost?

Ale zhruba 47 prohlídek amerických domu v okolí Atlanty jsou vidět na tomhle kanále s českým komentářem Čecha co simuluje zájem o domy

https://youtube.com/@spacekusa

myslim ze ta cena je v milionech USD

hulmiho
hodnocení

0x

"mladá, bez majetku, bez naspořených peněz"

A co můžeš nabídnout? Postelové zážitky bonusem? Tak jo, domluvíme se :) Ale to bude docela hodně dlouho trvat, než to splatíš :)

hodnocení

0x

Bezesrandy, pokud nemáte přítele a je Vám jedno, co o Vás kde bude kolovat na internetu, tak doporučím onlyfans, případně návrhy, které už tu někdo napsal, dovzdělat se, brigáda, jiné pracovní místo.

Nejtežší asi je našetřit si nějakou jistinu, aby Vám byla povolena hypotéka, pak už je třeba jen 30-40 let nepřijít o práci.

hodnocení

0x

Proč chcete kupovat byt v době, kdy ceny nemovitostí nestoupají za peníze, které nemáte?

ia

Protože si myslí, že ušetří za nájem?

honza321
hodnocení

0x

Dobrý den. Pokud si věříte, můžete si vzít bankovní spotřebitelský úvěr na několik stovek tisíc a případně zkusit třeba rok šetřit. To už by minimálních 10% na hypotéku mohlo dát.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]