Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Silikonový tmel a LED čipy

Od: jarinn odpovědí: 14 změna:
Zdravíčko.
V dílně mám jedno světlo které svítí pomocí LED čipů se kterých jde světlo (takové malé čtverečky).
No a vlastně celá ta spodní plocha světla i s těmi čipy je pokryta silikonovým tmelem kvůli voděodolnosti, takhle jsem to zakoupil.
Jenže včera mi to světlo spadlo na zem a ten tmel se malinko poškodil, tak bych to chtěl nějak opravit.(vrstva tmelu je ani ne 1mm)
Napadá vás jaký tmel použít a popřípadě čím jej rozetřít? (Hlavně průhledný).
Viděl jsem i nějaké silikonové spreje,ale nemám s nimi zkušenosti.

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

111®
hodnocení

4x

neřešit, to není ani vidět..

Přesně tak, poškození je téměř neviditelné.

111®
hodnocení

0x

foto by řeklo více, ale myslím si že to není třeba řešit..

jarinn
Říkal jsem si jestli se to nebude loupat.
Silikonový tmel a LED čipy
riva

Na fotce vidím nějaké mechanicky poškozené LED čipy. Ty se vypání a na jejich místo se napájí stejných parametrů (napětí + max. výkon).

jarinn
Pardon moc jsem vaší odpovědi nerozuměl.
Znamená to, že je tam něco špatně?
riva

Ty dva čtverečky bez žluté barvy jsou mechanicky poškozené LED čipy. Je ve hvězdách, jestli je to jen odpadlý luminofor a jestli vlastní LED pod ním je schopna vést proud. Obvykle je totiž zapojeno více LED do série a když nefunguje jedna, nesvítí celá série. Někdo to řeší, že tu vadnou zkratuje (napájeno to je proudovým zdrojem, tak to nemusí moc vadit), já ji vyměním.

jarinn
Světla zatím svítí v pořádku, a tak jsem chtěl pro jistotu použít nějaký silikon na ochranu,jenže nevím jestli je to vhodné jelikož nejsem odborník.

Ty dva odlišné led čipy tipuju na červené ledky (mají i jiné pouzdro), nikoliv na poškozené bílé. Luminofor se takhle nemůže vytratit.

veronica

Ideální je neutrální silikonový tmel, ale otázkou je, jestli se vyplatí kupovat za 150 Kč na maličkost 315 ml silikonu. "Neutrální" musí být přímo vyznačeno na balení. Jinak se dá použít i k lepení výkonových čipů na chladič, má dobrou tepelnou vodivost.

jarinn
Jedině mám doma Pattex chemoprén na vodovzdorné spoje, je to taková průhledná guma, myslíte žebych to mohl potřít i tím?

Je to multicolor led modul, jsou tam tři druhy led čipů s odlišnou chromatickou teplotou. Ty dva bílé led čipy, jak už tady bylo řečeno, nejsou poškozené. Lak bych neřešil.

jarinn
Takže pokud tam bude chybět nějaký ten silikon na tom čipu navádí to?

Tak, pokud ho nemáte na dešti, tak to ničemu vadit nebude.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]