Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Jakou pánev?

Od: lenulakr® odpovědí: 9 změna:

Hodně vařím na pánvi, dusím, občas smažím,prostě ji opravdu hodně používám. Nikdy do ní nesáhnu něčím kovovým, přesto se časem poškodí. Měla jsem různé, teflonové, granitové, drahé, levné a vždy je to stejné. Máte někdo s nějakou opravdu dobrou zkušenost? Vařím na plynu a dávám občas pod ni plotýnku, ale ne vždy. Dík za radu.

 

 

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

tj
hodnocení

3x
Myslím, že neděláte nic špatně. Časem se povrch každé pánve poškodí a ztratí svoji nepřilnavost. Konkrétní pánev nebo výrobce těžko poradit. Nepoužívat houbičku na mytí v ruce a možná nedávat do myčky. To by mohlo prodloužit životnost povrchu.

 

makk
hodnocení

3x

Nejlepší je těžká litinová pánev. WOK je dobrý na zeleninu, masové směsi a pod (prostě spíš dušení), na smažení jedině litina. Hlavně je důležité ji příliš důkladně nemýt, musí být stále trochu mastná. Mám cca 40 let starou pánev z bývalého SSSR, stála 1,7 Rublu (tehdy to bylo 17.-Kčs) a lepší pánev jsem za ta léta neviděl.

 

hodnocení

2x

bral bych litinovou

 

sametka
hodnocení

2x

Mně taky ty teflonové brzy odchází, ale beru je kvůli tomu, že jsou lehké. Jinak nedám dopustit na litinové vylité emailem, ty slouží už 40 let bez kazu.

 

hodnocení

1x

Já mám různé,,litinové-letité, teflonové od Tescomy, obyčejnou WOK asi za 2stovky kdysi z Globusu, tu používám na různé směsi, nebo třeba obalovaný květák, masové kuličky, vlastně místo friťáku, který jsem vyhodila.

Potom mám elektrickou na chalupě a i doma jednu okay.cz/... tu si nemohu vynachválit, když potřebuji, aby to byl fičák a nestála jsem u toho půl dne- třeba bramboráky...

Kleštičky mám kovové, žádnou jsem zatím nezrasovala :-D

Těžko radit, asi je to spíš o náhodě.

 

hodnocení

1x
avatar babkazov

Když jsem byla mladá a měla hluboko do kapsy, měla jsem to také tak. Dnes mám pánve 4 a každou používám na něco jiného. Vlastně 5, mám i takovou maličkou, akorát na sázené vejce. :) 1 je velice kvalitní, dělám na ni palačinky. A ty ostatní jsou z Ikea a když doslouží, není mi líto za 150 kč koupit novou. ;) Můžu nevyžíádanou radu? Nikdy nepokládejte horkou pánev na studený podklad, nikdy do ní nenapouštějte studenou vodu. Materiál nestíhá reagovat a ničí se. Vyboulí se dno nebo povrchová vrstva ztrácí své vlastnosti.

hodnocení

Já přendám horkou pánev na vedlejší plotýnku, tak chladne pomalu.

Dík za všechny poznatky a názory.

 

hodnocení

0x
avatar libor007
Myslíte litinovou plotýnku nebo rozptylovací sítko? Na holo je to bez ochrany na plynu na prd. To musíte vidět taky - připálí se od hořáku kroužek. Nejlepší je indukce, která působí rovnoměrně po celém dnu. Jinak absolutní základ je vždy nahřívat pozvolna na nižší stupeň kvůli pnutí a vyvarovat se tepelným šokům - takové to efektní zasyčení ledové vody při opláchnutí. Náčiní radši dřevěné, než plast... Dobře se bude vařit na litinové pánvi, taková ta česká smaltovaná klasika. Ale s výše uvedenou opatrností mi slouží roky i pánev z ikei, pravda jen na smažení.

 

hodnocení

0x
Jak už zde zaznělo, především nikdy nepoužívat k mytí houbičky s nalepenou hrubou vrstvou (to jsou skoro všechny.) Ta vypadá jako neškodný plast, ale obsahuje velmi tvrdá abraziva, vlastně je to takový vláknový šmirgl.
Nepřepálit je samozřejmě základ. My po také různých pokusech (ale jen v levné kategotii do 500) už pár let kupujeme jen Go Cook pánve v Tesku, když jsou v akci, mají takový na omak zvláštně ostrý povrch s krystalky, ale nic jsem k nim zatím fest nepřipálil, vše šlo dolů bez násilí jen saponátem a nejvýš plastovým kartáčkem a i letech povrch degraduje minimálně (vaříme pro 5 lidí). Je to nějaký rozumný kompromis, mezi teflonem, který nic nevydrží a keramikou, která zase snadněji připaluje.
Bohužel teď mají zase novou řadu s hladkým povrchem místo vlnitého, tak nevím, jak bude fungovat ta.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]