Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Proč se bojler spouští několikrát za sebou?

Od: luciem odpovědí: 18 změna:
Ahoj, prosím o radu. Po havárii bojleru máme doma nový bojler (necelý rok). Poslední dobou jsem zaznamenala divné chování bojleru. Bez toho, abychom pouštěli vodu, tak se sám zapne na cca minutu, někdy jen 10 sekund, pak se vypne a např za 3 minuty se opět zapne na chvíli a takto stále dokola celý den. Někdy se zapne během krátké chvíle třeba 8x a někdy je 30 min klid a pak se zase začne spouštět několikrát za sebou.
Vodu během tohoto vůbec nepouštíme, tím to tedy být nemůže.
V domě máme hodně tvrdou vodu, minulý bojler nám odešel po 3 letech, kvůli vodnímu kameni nám prorezl skrz na skrz, praskl a v noci nás vytopil. Proto mám nyní strach, zda se nejedná opět o vážný problém a chtěla bych to řešit. Nejdřív se ptám zde zkušenějších, čím by mohlo toto časté zapínání být?
Děkuji.

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Není to náhodou plynový ohřívač vody? Nevím, jak byste poznala jednominutové zapnutí elektřiny na topnou spirálu... A taky el bojler nemůže takto celý den cyklovat, když můžete mít u bojleru 8 hodin NT (nízkého tarifu). Tak jak to je...

111®

dobrej dotaz, ty máš asi hafo zkušeností koukám...

No něco málo...jako každý druhý...

luciem
hodnocení

Nemáme v domě plyn a poznám to tak, že slyším a vidím, že se bojler zapl a hučí, svítí.

nonek, máte pravdu, když můžete mít u bojleru 8 hodin

Ale pousta elektrikářu ho zapojí, při levném tarifu D57, na celý den. bez omezení na 8 hodin.

Milane, taky jsem na to myslel, ale čekal jsem na reakci tazatelky...v tom případě to chce odborníka...sama to asi nezvládne...nebo někoho, kdo už bojler viděl i vevnitř...

Zaměřil bych se na termostat...jako první v pořadí. Pro tazatelku...který typ MORA? Štítek by byl?

Ano, pane nonek, máte pravdu.

luciem
hodnocení

Štítek jsem žádný nenašla, bohužel. Zítra ráno zavolám elektrikáři, sama se do toho pouštět nebudu. A pak uvidíme co dál, nejdřív zkontrolujem tu elektriku. Máme sice tvrdou vodu, ale bojler máme necelý rok a to je divné, aby tam bylo tolik vodního kamene, že by vykazoval bojler takové problémy.
Moc děkuji za vaše reakce.

riva
hodnocení

2x

V boileru byste měla mít hořčíkovou anodu, kterou se doporučuje (zvláště u tvrdé vody) tak jednou za 2-3 roku kontrolovat a popřípadě vyměnit (teda vypustit boiler a anodu vyšroubovat).

Na topném tělese se často usazuje vodní kámen a pak ho termostat v jeho blízkosti častěji vypíná a zapíná. Opět je dobré toto těleso demontovat, očistit od kamene - mechanicky + třeba ocet.

Prostě standardní údržba, kterou vyžaduje většina věcí v domácnosti.

"Opravujte" bojler, když funguje. Mně se do toho taky nikdy nechce, i když vím, že do dvou let je elektroda pryč. A to na to nemusím nikoho shánět, nikomu platit a brát si dovolenou, abych ho pustil dovnitř.. A možná i 2x, aby měl správné díly. A nakonec bude cena servisu možná stejná, jako cena bojleru.

olinl
hodnocení

0x

Neuvádíš typ/výrobce boileru. V některých boilerech jsou čidla termostatů(havarijního i provozního) nad sebou v jímce a dole jímky "obě čidla" termostatů drží taková podélně rozřízlá gumová zátka, ta občas spadne a čidla se dostanou níž a můžou způsobovat onen problém. U takovýchto typů boilerů je potřeba sundat kryt a podívat se, jestli jsou čidla termostatů tam kde mají být. Může tam být i elektronika a stejný problém, popadlé čidlo. Může být i něco s elektronikou nebo samotnými mechanickými termostaty, chte to zkontrolovat a případně koupit novou součástku a vyměnit za rozbitou/načatou.

luciem
hodnocení

Jedná se o značku Mora. Bojler nám přivezla havarijní firma, nevybírali jsme si ho my a nemáme od něj ani záruční list, nic.. Moc děkuji za odpověď. Zavolám instalatéra, aby se na to podíval. Myslíte, že může nějakou dobu bojler takto fungovat? Např týden než někdo přijede? Nebo ho máme radši úplně vypínat? Zkrátka, co se může stát, když se pořád bude zapínat a vypínat.
olinl
Nějaký den to určitě vydrží(do opravy-do týdne, samozřejmě 100% nikdo nezaručí), chce to ale návštěvu elektrikáře/servisu co nejdříve, může to být i prkotina.. Jinak bojler je v záruce, takže ať si to vše vyřeší firma, která bojler připojovala. Zavolal bych jim ať si to přijdou opravit nebo někoho seženou na opravu.

hodnocení

0x
Časté spínání bojleru je důsledek vodního kamene na topné spirále a čidlu. Doporučuji vypustit a očistit spirály. Dělal jsem to loni na podzim po necelém roku. Od té doby zase funguje v pořádku.

robertbeno
Prosím o radu v době kdy bojler nahřívá v určitých hodinách jsem si všimnul většinou okolo 5:00 ranní že bojler sepne rozsvítí se a cca po minutě zase ne a pak se zase rozsvítí nahřívá zase zhasne pak se třeba zase po minutě rozsvítí a nahřívá děkuji

hodnocení

0x

Nepřipadá mi pravděpodobné, že by po roce byl zanesen vodním kamenem. Ta závada mi přijde, že bude buď v těch čidlech - čidlo od tepelné pojistky je v jímce v dolní části, čidlo od provozního termostatu musí být výše, zkontrolovat to a upevnit - při vypnutém elektrickém proudu samozřejmě. Je to dole pod krytem, to zvládnete sami. Další závada může být uloemný konektor nebo popadaný na nějaké té elektrické části - např. u termostatu, tepelné pojistky, topného tělesa, uvolněný šroub na svorkovnici. Opět lze zkontrolovat a upevnit bez vypouštění vody a opět při vypnutém elektrickém proudu. Další možnost mě ještě napadá, že například mohla proreznout příruba a natekla vám voda do tepelné pojistky a tak to problikává a zlobí. Je třeba zkontrolovat celkově vnější jímku, kde jsou ta čidla od termostatu a tepelné pojistky. Zda bojler někde odtud neteče. Pokud nic z toho nepomůže, tak asi řešit dál.

hodnocení

0x

Neuvádíte přesné typové označení bojleru a ani zda jde o elektrický, nebo plynový. Pokud by byl termostat elektronický, mohlo by jít o poruchu elektroniky. Pokud jde o termostat klasický mechanický kapilárový, tak by to mohly dělat opálené kontakty. Většinou jsou vybaveny ještě bezpečnostní tepelnou nevratnou pojistkou, ovšem jakákoliv závada termostatu by se neměla podceňovat. Opravu neodkládat a pokud zapnete, hlídat teplotu na teploměru, aby nedošlo k přehřátí.

cad
hodnocení

0x

To asi nebudou Dražice, ty mají suchou spirálu, taky to bzučí ale necykluje.

To co popisujete vypadá na mokrou spirálu, jak se zapne, tak se asi zvíří ta voda a jen to s Termostatem

možná už je spousta vodního kamene na té mokré spirále...

nevím odkud máte tak tvrdou vodu, že by ze studny? Co vyzkoušet osmózu a nebo nějaké magnety?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]