Nejste přihlášen/a.
Není to náhodou plynový ohřívač vody? Nevím, jak byste poznala jednominutové zapnutí elektřiny na topnou spirálu... A taky el bojler nemůže takto celý den cyklovat, když můžete mít u bojleru 8 hodin NT (nízkého tarifu). Tak jak to je...
nonek, máte pravdu, když můžete mít u bojleru 8 hodin
Ale pousta elektrikářu ho zapojí, při levném tarifu D57, na celý den. bez omezení na 8 hodin.
Milane, taky jsem na to myslel, ale čekal jsem na reakci tazatelky...v tom případě to chce odborníka...sama to asi nezvládne...nebo někoho, kdo už bojler viděl i vevnitř...
Zaměřil bych se na termostat...jako první v pořadí. Pro tazatelku...který typ MORA? Štítek by byl?
V boileru byste měla mít hořčíkovou anodu, kterou se doporučuje (zvláště u tvrdé vody) tak jednou za 2-3 roku kontrolovat a popřípadě vyměnit (teda vypustit boiler a anodu vyšroubovat).
Na topném tělese se často usazuje vodní kámen a pak ho termostat v jeho blízkosti častěji vypíná a zapíná. Opět je dobré toto těleso demontovat, očistit od kamene - mechanicky + třeba ocet.
Prostě standardní údržba, kterou vyžaduje většina věcí v domácnosti.
"Opravujte" bojler, když funguje. Mně se do toho taky nikdy nechce, i když vím, že do dvou let je elektroda pryč. A to na to nemusím nikoho shánět, nikomu platit a brát si dovolenou, abych ho pustil dovnitř.. A možná i 2x, aby měl správné díly. A nakonec bude cena servisu možná stejná, jako cena bojleru.
Neuvádíš typ/výrobce boileru. V některých boilerech jsou čidla termostatů(havarijního i provozního) nad sebou v jímce a dole jímky "obě čidla" termostatů drží taková podélně rozřízlá gumová zátka, ta občas spadne a čidla se dostanou níž a můžou způsobovat onen problém. U takovýchto typů boilerů je potřeba sundat kryt a podívat se, jestli jsou čidla termostatů tam kde mají být. Může tam být i elektronika a stejný problém, popadlé čidlo. Může být i něco s elektronikou nebo samotnými mechanickými termostaty, chte to zkontrolovat a případně koupit novou součástku a vyměnit za rozbitou/načatou.
Nepřipadá mi pravděpodobné, že by po roce byl zanesen vodním kamenem. Ta závada mi přijde, že bude buď v těch čidlech - čidlo od tepelné pojistky je v jímce v dolní části, čidlo od provozního termostatu musí být výše, zkontrolovat to a upevnit - při vypnutém elektrickém proudu samozřejmě. Je to dole pod krytem, to zvládnete sami. Další závada může být uloemný konektor nebo popadaný na nějaké té elektrické části - např. u termostatu, tepelné pojistky, topného tělesa, uvolněný šroub na svorkovnici. Opět lze zkontrolovat a upevnit bez vypouštění vody a opět při vypnutém elektrickém proudu. Další možnost mě ještě napadá, že například mohla proreznout příruba a natekla vám voda do tepelné pojistky a tak to problikává a zlobí. Je třeba zkontrolovat celkově vnější jímku, kde jsou ta čidla od termostatu a tepelné pojistky. Zda bojler někde odtud neteče. Pokud nic z toho nepomůže, tak asi řešit dál.
Neuvádíte přesné typové označení bojleru a ani zda jde o elektrický, nebo plynový. Pokud by byl termostat elektronický, mohlo by jít o poruchu elektroniky. Pokud jde o termostat klasický mechanický kapilárový, tak by to mohly dělat opálené kontakty. Většinou jsou vybaveny ještě bezpečnostní tepelnou nevratnou pojistkou, ovšem jakákoliv závada termostatu by se neměla podceňovat. Opravu neodkládat a pokud zapnete, hlídat teplotu na teploměru, aby nedošlo k přehřátí.
To asi nebudou Dražice, ty mají suchou spirálu, taky to bzučí ale necykluje.
To co popisujete vypadá na mokrou spirálu, jak se zapne, tak se asi zvíří ta voda a jen to s Termostatem
možná už je spousta vodního kamene na té mokré spirále...
nevím odkud máte tak tvrdou vodu, že by ze studny? Co vyzkoušet osmózu a nebo nějaké magnety?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.