Nejste přihlášen/a.
Jelikož od 07/2020 norma ukládá použití samostatného chrániče pro každý světelný okruh, tak budete muset použít chráničů víc. Osobně bych použil chráničojističe na světelné okruhy, 3x 1f chránič pro zásuvkové obvody (na každou fázi jeden) a 3f chránič pro desku + troubu a 3f chránič pro dílnu.
Ve výsledku dnes rozváděče vycházejí větší než v minulosti, finančně náročněji ale v celkové investici stavby je to minoritní položka. Nicméně výhoda je v tom, že vám pak jedna závada nezhasne celý dům.
Ideálně uděláte, když si necháte na elektriku udělat projekt - nemusí to být prováděcí stupeň, stačí pouze zapojení rozváděče a vývody.
3f chránič bude fungovat úplně stejně i při 1f odběru.
V praxi se to nedělá a na 3f se dá 3f a na 1f se dá 1f, protože výpadek 3f chrániče vypne všechno komplet, co má za sebou zapojené.
Tedy jestli chcete ušetřit a dáte centrální 3f chránič, tak při poruše jednoho spotřebiče zhasne celá Vámi popisované domácnost a ve tmě hledat baterku a jít nahazovat chránič je pělná blbost, když by jich bylo víc a na světla byl 1f, který by logicky zůstal, protože by měl jen ta světla v baráku.
Hlavně vybírat chránič dimenzovaný na celkový pracovní proud (podle spotřebičů, které na něm budou připojeny). Z hlediska konstrukce a bytelnějších kontaktů, pokud bude sám jako centrální, bych volil na 32 nebo 40A. Reziduální proud pak 0,300A nebo pokud bude v kaskádě a za ním budou i další chrániče na jednotlivé větve, tak ten centrální klidně na 0,100A nebo 0,300A.
Šlo, ale musel bych vědět alespoň blokové schéma, jak to bude zapojené a co na koncích bude za zátěže.
Aneb na obecný dotaz, obecná odpověď s obecnými příklady užití toho či toho.
Buď si tedy vybere a nebo dodá patřičné schéma včetně centrálního jističe, jaký používá.
Ale můžu mu sem odkazem vložit výrobek s nějakým velkým proudem, který ve finále nevyužije a cenovka takového strojku bude pochopitelně značná k vůli předimenzování, které je zbytečné v jeho elektroinstalaci o které nevím zatím nic.
Nemůžu mu napsat nevhodný typ ať už z bezpečnosti v zapojení nebo finanční stránce.
...
Navíc většina spotřebičů může mít vlivem konstrukce zdroje nějaký reziduální proud sama o sobě díky své konstrukci a když se mu nasčítají, tak i funkční a bezproblémové výrobky mu budou shazovat 0,030 chránič, když jich bude mít na sobě moc. Typicky IT technika.
Jako centrál do kaskády co by první strojek určitě ne.
0,03 až jako poslední v kaskádě.
A v případě bytu dle spotřebičů možná... ale opět dle zapojení. Rozhodně ne za hodiny pro 2 generační RD, aby 3émA hlídal tolik okruhů. To je blbost na ntou.
U velkýho RD bych dal:
300mA z něj tři podružné rozvaděče a třeba na půdu jeden z nich centrál 30mA, na větší byt v domě 100mA a za ním jednotlivé jističochrániče s 30mA (třeba koupelna a dětský pokoj), zbytek bych klidně dal bez a jen bych věděl, že j e tam ta 100mAka, která sice neochrání před úrazem, ale před požárem dřevostaveb už smysl má. a poslední rozvaděč třeba na garáži, kde bych měl 30mA 3f na 400V přípojku a 30mA na zásuvky a světlo dohromady.
Prostě, aby v kaskádě byla selektivita a nevykopávalo to automaticky centrál 300mA na baráku na fasádě.
Pozn.: jen příklad. Jak je to vyhláškou přesně správně, bychom se bavili na konkrétním případu. Zde jsem jenom odrazil princip selektivního zapojení.
To je co za blbost, řetězit za sebou chrániče. Není proto jediný trošku rozumný důvod. Pokud má tazatel, stavitel dost peněz, ať raděj koupí obloukovou nebo přepěťovou ochranu. Bude to rozhodně efektivnější.
Blbost?
Raději nakoupit koncové jističochrániče 30mA ke spotřebičům bytu a nechránit vedení od hlavního rozvaděče k podružným?
Takže svod narušené kabeláže v dřevostavbě mezi rozvaděči (hlavního a jednoho podružného) bude nechráněný a způsobí požár?
Jsi nikdy neviděl prodřený kabel o kovový žlab konstrukce sádroše nebo ohlodání od myší či potkanů nebo hřebíček od obrazu v cykyně ve zdi?
Bavíme se o velké stavbě, kde to smysl opravdu má a hlavní rozvaděč od podružného je třeba i 50 a více metrů. Nebo několim chatek napájených z hlavní budovy (dětské tábory a rekreační střediska).
Tam se používají hlavně takové aplikace kaskád chráničů.
...
Kolik je ti let, abych měl představu, z jaké doby máš 50ku, pokud jí vůbec máš?
A nejde selektovat pouze dobou spoždění a tedy kategorií RCD. Když bude barák plnej sušiček a praček s ivertorovými motory, tak ten reziduální proud bude na hraně či občas přesáhne a budou chrániče lítat jak se jim zachce (tedy dle zapnutých spotřebičů tohoto typu a jejich součtů rez. proudu.
Proto se na větší elektroinstalace navrhuje projekt, kde se vše počítá.
Rozhodně se nedá obecně říct, tak se na kaskádu vyprdnem.
To už rovnou stačilo TN-C a porcelánová pojistka. Taky fungovalo.
Jsem jinde ať už předpisy či spotřebiči, které používáme.
Dobrý deň, ďakujem za odpoveď. Skúsim opísať o aký dom sa jedná. Je to dvojpodlažný RD (4+kk) + dielňa a technická miestnosť. Na prízemí je obývačka s kuchyňou, kúpelňa, WC, tech. miestnosť a dielňa. Na poschodí kúpelňa s WC a tri izby, chodba. Rozváďač bude len jeden a to v tech. miestnosti na prízemí. Rád by som tam mal aj prepaťovú ochranu, ale nie som si istý, či ste schopný to takto vyšpecifikovať, bolo mi povedané, že to asi bude musieť naprojektovať elektrikár. Káble na elektroinštaláciu sú už naťahané a bude sa jednať o tieto vývody:
19x istič B16 (zásuvkové obvody, kuchynské spotrebiče, vonkajšia 230V zásuvka, žalúzie).
6x istič B10 (všetko svetelné obvody pričom dva z toho sú vonkajšie)
4x 3x16A istič (indukcia, vonkajšia zásuvka, príprava na wall box, dielňa zásuvka)
Ešte tam bude tepelné čerpadlo, nie som si istý či je to tiež 3f. prívod, zatiaľ nie je natiahnuté, lebo to pojde len v lište z rozváďača priamo do čerpadla, ktoré bude umiestené v tech. miestnosti.
Mal som v pláne to dať všetko na 3f. prúdové chrániče s tým, že by boli oddelené vonkajšie a vnútorné obovody, ale je pravda, že by nobolo výhodné aby mi jeden obvod zhodil celé fíčko a tým pádom všetký obvody, ktorý by na ňom boli, takźe by asi bolo rozumnejšie dávať na jednofázové obvody jednofázové chrániče. Inak dom je z tehiel, tzn. nie je to drevostavba a nemal som v pláne používať ani centrálny prúdový chránič - ako by to bolo zapojené? Do domu mi pojdu CYKY J 4x10mm. V rozáďači som mal v pláne mať hl. vypínač, prepaťovú ochranu (neviem akú), prúdové chrániče, jističe. Ešte som čital, že by bolo dobré mať prúdové chrániće pre prúd kategórie A a pre wall box kategórie B.
jestli tam máš i wallbox, tak bez schématu baráku bych si netroufnul jen tak napsat konkrétně co a kam nakoupit.
Je to len príprava pre wall box.
Schéma: no ako píšem, nič zložité. Pred domomv je 3x25A hl. istič a stade to ide do domu cez 4x10mm. V dome to chcem dať do jedného hl. rozváďača kde bude hlavný vypínač, prepeťovka a potom už jednotlivé prúdové chrániče a ističe. Teda asi by som na tie svetelné obvody použil jističochrániče (možu byť typ AC keď je to na LED svetlo?). A Ďalej by som dal asi 3f prúdové chrániče samostatne na indukciu+dielňu, vonkajšia zásuvka a wall box (typ B?) - tzn celkom 3ks 3f. fíčiek a na každú zázu ešte zvlášť (tzn. 3ks jednofázových fíčiek). Čo sa týka tých jednofázových obvodov tak tam budú kuchynské spotrebiče (myčka, el. trúba, mikrovlnka, zásuvkokvé obvody, žalúzie, sušička, pračka atď...) ešte na tie vonkajšie 1f, zásuvky by som asi dal tiež zvlášť jedno fíčko.
Nevedel by ste poradiť konkrétne typy tých prúdových chráničov? predpokladám, že to bude asi na In=40A so skratovou odolnosťou 6kA.
Ďakujem
Zde si vyrábět kaskádu je opravdu nesmysl.
Takže elektroměrový rozvaděč má 3x25A a z něj pokračuje propoj TN-C na podružný rozvaděč v domě v technické místnosti, který bude jedinný.
Tam bych tedy osadil hlavní vypínač a přepěťovky od DEHN. Hlavně tento rozvaděč musí být dodatečně a pořádně přizemněn. Už i k vůli bodu rozdělení PEN na PE a Nkové okruhy.
Dílnu bych asi nezapojoval s indukcí dohromady. Chápu asi finanční stránku úspory, ale v případě odstavení dílny si zmrtvit indukci v kuchyni... no nevím, ale neodporuje to ničemu.
Wallbox pochopitelně separé.
A teď ke kombinacím 1f RCDček...
Zapojovat pračku s dalšími spotřebiči bych nedělal. Dal bych i pračku na separé chránič. Právě k vůli možnosti invertorového motoru.
Co se týče typů RCD, zda AC,A,F,B by měl poradit někdo, kdo se tím vyloženě živý. Já sice 50ku mám, ale živým se autoelektronikou.
Některé chráníče totiž tuším musí brát zřetel na bezpečí úrazu el. proudem nežli unikající proudy spínaných zdrojů. Třeba u klimatizace jako uživatel s ní vpodstatě nepříjdeš na dotek do styku. Z pračkou zase ano.
Takže by ti měl poradit někdo, kdo zná nejčerstvější info.
Dimenzuj rozvaděč na správnou velikost, ať ve finále není 100% zaplněn. Musí být dodrženo i chlazení a nějaká rezerva. Né tam mít narvané mnohdy viděno u jiných vrabčí hnízdo a vše nacpané k prasknutí.
No priamo pod týmto hl. rozváďačom mám vyvedený zemnič (myslím že guľatina AlFn 10mm vychádza priamo zo steny) - toto mám v pláne pripojiť do svorky ekvipotenciálnej rozvodnice a do tejto rozvodnice tiež pripojiť všetký zemniace vodiče (6mm) ktoré mi vychádzajú z roznych častí domu (nerezový plech na zhoz špinavého prádla, rozváďače podlahového topení, príprava na solár zo strechy, pergola pred domom, za domom). A túto svorkovnicu mám v pláne pripojiť z PE svorkovnicou hl rozváďača pomocou dvoch 6mm vodičov - tým považujem uzemnenie za hotové - je to tak OK?
Takže pračku a sušičku ešte zvlášť na jeden samostatný chránič a aj tú indukciu a dielňu na samostatné trojfázové chrániče, alebo len jističe?
A nejaká konkrétna DEHN prepaťovka, alebo to musí elektrikár určiť s ohľadom na pripojenie/umiestnenie domu v rámci distribučnej sústavy (skratové pomery, trafostanica atď..?)
A nejaké tie chrániče, aká značka prípadne rovno typ?
Ďakujem
Pokud má přizemnění PEN jen elektroměrový rozvaděč s 25A jističi a v hlavním (o kterém je řeč v technické místnosti) toto nebude, tak si myslím, že to OK není.
Už do toho pleteš i solár...předpokládám FV panely a měnič (přepínač na ostrov nebo dodávky do sítě?)
Na tohle je potřeba projekt. Leze to z tebe jak z chlupaté deky...
Mám Eatony a stykače a jističe bezhlučné a bez padání.
Jaká svářečka a jaký jistič EATON (charakteristika, stáří, proudová hodnota)?
Z fotky OK. Potom bude přizemněn, jak má.
Jak jsem uvedl. Je lepší si udělat už teď přípravu, než mít na hotových omítkách parapetní žlaby a další rozvaděče v provedení na omítku k vůli budoucí FV.
Já bych se poradil s projektantskou firmou, která by mi vše navrhla a pak osadil klidně prázdný rozvaděč pro FV prvky a husí krky. Tak, aby ve finále byla čistá zeď a jen dveře rozvaděčů a případně měnič na zdi.
Co se týče chráničů, tak už jsem uvedl vše, co vím a jsem schopen popsat na Vaši situaci i danou problematiku.
Jako centrální ze kterého jdou ještě dva rozvaděčče do bytů v RD bych dal 300mA a pak až 30mA jako koncové.
Reziduální proud se snadno nasčítá připojením moderních spotřebičů jako myčka, pračka s invertorovým motorem, indukce, počítače,... a 30mA jako jeden na komplet okruh zásuvek je nesmysl u velkého domu.
Ale jak píšu. Vše záleží dle konkrétní instalaci a její velikosti. Pro byt stačí 30mA na zásuvky a 30mA na světelný okruh.
Jde o to chránit kabelovou trasu od jednoho hlavního rozvaděče k druhému. Třeba dvoubytový rodiný domek s garáží pro elektromobil. Každý byt svůj podružný rozvaděč a garáž taky. takže 3 rozvaděče a jeden hlavní elektroměrný s hlavními jističi a tím 300mA chráničem.
Pokud je to dřevostavba, tak tam vidím smysl. Jinak u kabelů zaházených omítkou ve zdi bych to tam zbytečně opravdu nedával.
Takže záleží na celkovém schématu.
Typicky málo informací tazatele, tak jsem rozepsal více možností a každý to vidíme jinak, takže někdo ano, někdo ne, ale pořádně nevíme a nevidíme projekt...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.