Nejste přihlášen/a.
Já strojař bych určitě zesílil tu trojku plech.
Trojka plech se při štípání pokroutí a špalky na tom pak nebudou stát. On se ten plech pokroutí už při svařování.
Podívej se na spodní základnu, která je nyní jako plocha na postavení štípaného dřeva. Změř tloušťku toho plechu a podle toho udělej horní plochu tvého nového podstavce stejně silnou nebo i silnější.
A doufám že to všechno přijde pořádně posvařovat.
Ale asi by bylo jednodušší sehnat třeba trám vhodného rozměru, který uříznu na čtyři stejně vysoké kusy a třeba pomocí kurtny ty trámy přitáhnu ke srojce štípačky (abys je nemusel pořád hlídat nebo stavět).
oprava překlepu: přitáhnu ke stojce štípačky.
Podle mne , to vydrží ale ta 3 plech bude za chvíli pokroucená-13 tun (i když...) je docela síla.Navíc to bude dole kov na kov a bude to klouzat a trochu nakřivo uřezané poleno... tak aby děda nepřišel o nohu.Raději bych to podkládal tím krátkým špalkem
colombo byl rychlejší
Klidně. Ale pokud to tam bude stále, tak se musí používat kratší špalky. Obvykle to není potřeba a pokud se metrové poleno nerozštípne a vyjede s klínem nahoru, tak tam strčím kratší špalek, o který se to doštípne.
Já spíš potřebuji, abych špalek nemusel zvedat, protože některé kusy mají 80 kg a u nich jsem rád, když je přivalím ke štípačce a na podstavci postavím.
Teď koukám, že štípu i buková polena 124 kg na 10 t štípačce:
Tak váhu jsem u štípání dřeva ještě neměl .
Ale protože se nás vždycky sejde na přípravu dřeva hodně, tak jeden bude vážit, další bude zapisovat a aspoň se mi nebudou motat kolem štípačky.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.