Nejste přihlášen/a.
Chci na zahradě postavit venkovní posezení 5,1m x 3,4m. To bude napojeno na stávající dřevěnou boudu (viz obrázek). Jelikož je to ve svahu, nevím, z čeho postavit základy posezení, jak začít. Kratší strana posezení (3,4m) je ze svahu dolů, když jsem to proměřil, vychází mi spodní strana od terénu ve výšce cca 40 cm. Na délku bude 5,1m. A teď nevím, jakým způsobem udělat "základ posezení". Chtěl bych tam mít jako podlahu zámkouvou dlažbu. Ale jde mi hlavně o ten samotný základ, jestli to mám dělat formou "betonových patek", nebo udělat celkový šalung a zalít betonem (bylo by potřeba tak 2 m3 betonu). Jako nejlevnější varianta se mi jeví udělat ty "betonové patky" do hloubky cca 80cm a mezi ně potom "něčím" (nevím vůbec čím) dozdít, něco jako obrubníky na suchý beton (jenže výška od terénu je 40 cm, tak velké se obrubníky nedělají). Také nevím zda na délku 5,1m by stačily patky dvě, nebo tři?! Můžete mi prosím poradit z čeho a jak ten základ posezení udělat?
No já řešil něco podobného a nakonec jsem zarazil do země jako piloty 2m lešenové trubky, na ty jsem navařil patky pro stojaté hranoly. Mám to 2 roky a pohoda. Jen je nutné vědět co máte za podloží. Když tam bude při povrchu skála, tak to pochopitelně není kam zarazit.
Jako podloží mám jílovitou půdu, žádná skála. Díky za návrh, ale ty lešeňové trubky se mi moc nezamlouvají. Navíc chci mít jako podlahu zámkovou dlažbu, takže je třeba mít kolem-dokola pevné hranice. Nějaké jiné návrhy?
Tak další poctivější a pracnější alternativa je vykopat základové pasy o šížce alespoň 20cm do nezámrzné hloubky (to je myslím 80cm pod terén), to co bude jako taras nad terénem zašalovat a vše zalít betonem.
Pokud uděláte jen patky, tak beton mezi patkami bude pravděpodobně díky podmrzání praskat.
Jako stavebního analfabeta mě napadá dát na ty základ. pásy ztraceny bednění,připíchnout nějakej ten roxor,pěkně udělat rovinu a zalít betonem. Vnitřek doházet hlínou,pustit na to žabu a pak zámkovku. (to složení pod zámkovkou musí upřesnit nějakej odborník-nevím jestli stačí jen písek).
Pravděpodobně to udělám tedy tak, že vykopu zhruba 60cm do hloubky, v místě patek 80cm, pak to všechno zaleju betonem do roviny, sem tam píchnu roxor, aby trčel zbruba těch 40cm nahoru. Nechám vytvrdnout nějaký den a pak vyzdím 2 řady ztraceného bednění, které pak také vyliju betonem + nějaký ten roxor. Až bude hotovo a beton vytvrdne, vykopu uvnitře terén tak, abych tam navezl cca 10cm štěrku, nechám udusat žabou a na to zámkovku (zatím nevím jaké šíře, zda 4 nebo 6cm, a jestli litou nebo lisovanou). Takže to je zatím můj "plán", jaká bude nakonec realizace, nevím, ale až něco bude, pisnu sem.
Nebylo by lepší nic nebetonovat a udělat "visutou terasu "ze dřeva?Kromě toho zastřešení je na obrázku dost chatrné,větší vítr ti to odnese i s chatkou!Pozor na to!
My máme terasu ve vzduchu jen na zabetonovaných patkách a trámcích a z profilů,určených na terasu.(Dřevo masaranduba)
Ale je k mání i borovice či modřín.
JABRAKA
Máte to hezké. Tato varianta mě také napadla, ale moc se mi nezamlouvala, přeci jen dřevo je dřevo! Beton nesplesnivý, je na pořád dá se říct. U mě na zahradě, kde posezení bude, leží přes zimu dost sněhu (horská oblast), a nebavilo by mě neustále hlídat a odhazovat sníh, aby neležel na krajích dřevěného posezení. A také tam chci někde zakomponovat krb, takže na podlahu určitě nějaké to žhavé dřívko nebo podobně upadne ... Je to věc názoru samozřejmě. Ale díky za Váš nápad.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.