Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Má smysl přepěťová ochrana?

Od: legitop odpovědí: 32 změna:
Dobrý večer. Otázka na místní elektrikáře. Můj elektrikář mi chce do rozvaděče dát přepěťovou ochranu. Nebráním se, ale vzhledem k tomu, že ta sestava stojí pět litrů, chtěl jsem vědět k čemu je dobrá. No není schopen mi konkrétně odpovědět. Odpovědi typu nooo je to lepší, je to jistota, mi nestačí k tomu abych pustil takové prachy navíc. Tak tedy, má přepěťovka v rozvaděči za ty prachy vůbec smysl? Děkuji.

32 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

riva
hodnocení

3x

Měla by snížit škody na elektrospotřebičích, pokud někde poblíž uhodí blesk, nebo dojde k přepětí. Pokud přebývají peníze, dal bych ji. Pokud ne, tak ať je v rozvaděči místo pro budoucí instalaci.

Někde ani nejde pořádně dát, protože není kvalitní uzemnění.

hodnocení

2x

U lidí, co mají doma jen nabíječku na mobil, notebook, mikrovlnku, pračku a spotřebiče, kterým je to jedno (bojler, přímotop, ...) je to zbytečná investice.

To se dává na velký barák, kde je několik drahých spotřebičů se spínanými zdroji a vnitřní elektronikou (digitální displeje, počítače, IT komponenty, chytrá domácnost, klima, sušička,...)

legitop
hodnocení

Ok, díky moc! *palec*

Musíš zvážit škody z přepětí, kolik drahé techniky zahodíš do sběrného dvora vůči 5000 za ochranu do rozvaděče. Pokud si za těch 5000 koupíš vše, co by odešlo, tak to fakt neřeš.

riva

I domácností bez přepěťovky mohou existovat po generace aniž by u nich přepětí něco napáchalo. A naopak ani přepěťovka nezabrání zničení elektroinstalace, pokud blesk uhodí dostatečně blízko. Navíc by kromě přepěťovky na vstupu do baráku měly následovat i další ochrany uvnitř.

Většina spotřebičů má přepěťovku v sobě jako poslední článek kaskády. Většinou varistor s předřazenou pojistkou, který L a N při přepětí vyzkratuje a shodí jistič krom své přístrojové pojistečky.

@riva máte pravdu. Po blesku shořely všechny spotřebiče včetně přepěťové ochrany

Blesk je extrémní přepětí. To nezachrání nic.

Záleží, jak jsou časté a kde v okolí. Ale přímo blesk u baráku nebo za 10 let nic ani v blízkém okolí smysl nemá.

hodnocení

1x
Přepěťovka je jen část opatření které sníží riziko na stratu lidských životech a majetku.

tj
hodnocení

0x
Rozhodně ano. Je to úplně bez debat. Uhodí blesk, nebo se něco podělá v trafostanici a nějakých 5000 budou proti tomu drobné. Už vidím, jak si všechny spotřebiče vždy odpojujete ze sítě. V mém případě bych dal sbohem elektronice baj-vočko za pár set tisíc (počítám i bílé spotřebiče, bojler, centrální vysavač, atd atd atd). Takže nějakých 5000 :-D , i kdyby to jen snížilo šanci na poškození u některých spotřebičů a ostatní by shořely, vyplatí se...

Blesk ti přeskočí galvanicky řádově decimetry vzduchu, v ideálních případech i metry. Takže jakékoli krávoviny v tomto směru jsou mimo.

zaseja

Navíc je rychlejší.

hodnocení

0x

Udělejte, prosím, někdo anketu, kolik lidí nemá přepěťovou ochranu a musel kupovat nové přístroje, nebo se nic nestalo?

A co pojistka na domácnost?

zaseja

Mě jednou od roku 1992 odešel modem v počítači, když to prásklo do sloupu 50 m od baráku, od tý doby nic.

Teď už nejsou dráty na sloupech, ale kabely v zemi a internet už jede optikou a nevisí k sousedovi mezi barákama.

zaseja, díky.

zaseja

Není zač, navíc, jak už jsem psal výš, blesk je většinou rychlejší než přepěťovka, ale aspoň má její majitel lepší pocit, že pro to udělal maximum.

dan*
hodnocení

0x

Nevim co presne stoji 5 litru, ja dostal zadarmo ty 2 stupne do rozvadece (to muze stat tak 2000?) a treti stupen je v zasuvce nebo tak nejak.

Vetsina lidi moc nechape, ze prepetovka neni to co maji v rozdvojce pred spotrebicem to je pry az ten posledni stupen a predrazene stupne musi byt uz v rozvadeci.

Ale uz jsem to z rozvadece vyhodil, shodou okolnosti jsem o to (ma to asi 4 nebo 5DIN) zakopnul a mel to v ruce, protoze to jednak zere proud a druhak draty jsou okolo kilometru v zemi a uz tam ani nebydlim a tedy drahe spotrebice tam nemam :)

Pokud nekde v okoli baraku mas draty venku kde by byl mozny uder blesku, a mas v dome neco, ceho spaleni by ti zpusobilo trable (ja mel kritickou infrastrukturu a cenna data v lokalnich ulozistich - harddiscich - kdyz jeste nebyly sifrovane cloudy) co nejde snadno vymenit ani nahradit, pak jiste prepetovky a upsky osadit.

Je to na zvazeni nekoho bystrejsiho, nez eletrikare s 3 roky ucebniho oboru anebo laiku z internetove poradny :)

Přepěťovka žere proud? A jak to dělá?

dan*

Jistic zere proud, kazdy prvek zere v urcite situaci vice ci mene proud, ktery tama prochazi.

Novinka? To 90% laiku netusi co? Tak ted to vis :) Procpak asi je v rozvadeci teplo co :)

Na každém spínacím prvku je úbytek napětí. Ten se přemění v teplo.

to dan A kolik toho sežere přepěťovka odborníku.

Prepatovka je bud iskriste alebo varistor. Obe veci maju nulovu spotrebu.
dan*

Při nulovém průchodu proudu mají jistě nulovou spotřebu.

A kolik sežere proudu? Lineárně. Nějaká procenta to budou. Stačí si na to dát teplotní čidlo a uvidíš. Čistá nula to není.

Jistě, na kontaktech k určitým přechoďákům dochází, ale to je vesměs zanedbatelné.

Pracovny prud spotrebica neprechadza varistorom. Ten je so spotrebicom zapojeny paraelne a prud cez varistor zavisi len na napati siete, nie odbere spotrebica.

@peter... koukni se na VA charakteristiku varistoru. Těsně před tím, než téměř skokově sníží svůj odpor, nějaký odpor má a teče přes něj pár mA, které ho jen tak mírně ohřívají.

Je to polovodič.

Pracovní proudy pochopitelně tečou mimo. On je připojen paralelně, ale tečou přes něj minimální proudy k vůli jeho vlastnostem polovodiče.

gumidek® Jak jste uvedl, je to řádově několik mA a to není důvod vyhazovat přepěťovky z rozvaděče z toho důvodu, že to žere proud.

111®
hodnocení

0x

instalovat přepěťovku bez předchozího měření zemního odporu je nesmysl...Ochrana když už tak je 3 stupňová.
1. Na vstupu do domu
2. v rozvaděči bytovým
3 v zásuvkách
Navíc je tam samostatný zemnič, s vlastním přívodem.
Takže si myslím že tohle pan elektrikář neinzeruje...podle výroku,"je to lepší"
A nemusíte se mnou souhlasit...*mir*

riva

A k tomu přidat hromosvod.

111®

neměl jsi na mysli bleskosvod? Hromosvod by musel začínat mikrofonem...*ua*

riva
Jo. A z požárníků se stávají hasiči a z komunistů demokraté.
111®

no a máme tu Kocourkov jak vyšitej...jo ještě ze špionů prezidenti ..abychom nezapoměli na nic..*zed*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]