Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, cca před rokem jsem se přestěhovala do nového bytu, bydlím v předposledním patře, kde dříve byla střecha - tzn. moje patro a patro nade mnou je v podstatě dostavba, vše je nově udělané a velmi nekvalitně, např. sem protýká atd. Nicméně nejvíce mě trápí soused nade mnou. Je to podivím, Američan, z bytu takřka nevychází ven, je mu cca 35, nechodí k němu žádné návštěvy. On chodí spát cca ve 2:00 a vstává v 6:00. Pak jde znovu spát cca v 9:00 a dopoledne spí.
On doby, kdy jsem se nastěhovala, trpím jeho dupáním a hlukem. Takřka hned, jak jsem se nastěhovala, jsem zjistila, že chodí po bytě např. 3 hodiny v kuse do kruhu (i pozdě večer) a u toho telefonuje (pracovní cally) a tím se asi snaží nachodit kroky. 2x jsem na něj zvonila, když byl v bytě, neotevřel mi. Tak jsem mu nechala vzkaz, že je ke mně vše slyšet, a k tomu jxem přiložila dražší víno. Požádala jsem ho, zda by toto mohl večer nedělat. Opravdu to na pár týdnů omezil. Nejde však jen o toto chození do kruhu a dupání. On v podstatě dělá hluk neustále, což bych pochopila a přes den s tím nic nenadělám, ale jde o hluk v noci. Bohužel je zde asi špatně udělaná podlaha, resp. strop mezi ním a mnou a je slyšet opravdu vše. Napsala jsem mu během loňského roku ještě asi 2 maily, kde jsem ho prosila, jestli by se mohl nad tím zamyslet. Před Vánocemi už jsem byla v tak nevyspalém a zoufalém stavu, že jsem za ním znovu šla osobně, koupila mu drahé pralinky, a vysvětlila mu, že mi je jedno, jak si chodí přes den, ale že v noci bych se potřebovala vyspat. On mi řekl, že hluk nejde od něj! S mou ložnicí sousedí jen on, nikdo jiný, z jedné strany mám svůj obývák, z druhé strany není žádný sousední dům (bydlím na kraji), lidé pode mnou jsou v bytě jen cca 2 dny z týdne, takže jediný soused je on a jde 100% o hluk a kroky od něj. Dokonce jsem v noci 3x vylezla před dům, když jsem slyšela kroky, a svítilo se jen u něj.
Nyní v lednu jsem byla 3 týdny v zahraničí a konečně jsem se po roce aspoň trochu vyspala. Najednou min hned bylo znatelně lépe. Sotva jsem se vrátila, trpím spánkovou deprivací kvůli němu opět. Přes den se nemohu na nic soustředit, dopoledne je mi zle, odpoledne usínám, večer nemám sílu a chuť nikam jít. Jelikož mě každou noc nechá vyspat jen pár hodin, protože jinak chodí a krouží po bytě. Zašla jsem tedy do obchodu a koupila 2 různé pantofle, jedny pěnové, jedny gumové, oboje docela drahé. Včera jsem mu je nechala u bytu s dopisem, že chápu, že třeba na pantofle není zvyklý, ale že ho prosím jen o to, aby je nosil v noci a ráno, když chodí. Protože už mám opravdu vysledované, že chodí spát cca na 3-4 hodiny (2:00 - 6:00), poté je cca 6:00 - 9:00 vzhůru a následně od 9:00 jde opět spát na 1 - 2 hodiny. On mi napsal e-mail, že žádné pantofle nosit nebude, že hluk od něj nejde. A napsal mi, že jediné, kdy je ráno vzhůru, je po 6. hodině a že pak jde kolem 9. zase spát. Což je ale přesně ten čas, kdy mě budí ráno!
Bohužel nemohu ani chodit dříve spát, protože on jde spát až kolem 2., předtím chodí. Takže mi každý den daruje přibližně 4 hodiny spánku. A já už nemůžu. Už jsem ve fázi jít skočit z mostu z nevyspání, z toho, jak mi je ze spánkové deprivaci po celém roce zle. Už opravdu nemohu. Hluk nahrát nejde, kroky jsou zejména o dunění, rezonování, vibracích. Pantofle na noc a ráno odmítá. Je to blázen a já už opravdu nemám sílu žít, když se nemohu vyspat.
Američan je majitelem bytu,nebo jen nájemník? Nájemníci přicházejí a zase odcházejí.. Přijde mi absurdní, abyste Vy něco odhlučnovala, nebo dokonce přemýšlela nad přestěhováním?
Pokud je to SVJ, nebo má dům nějakého správce, napište písemnou stížnost, nadměrný noční hluk je porušením stanov, budou se tím muset zabývat, kopii si nechte potvrdit. Pokud je to jen nájemník, řešte současně i s majitelem bytu.
@milancukrar no, pokud to paní popisuje spíš jako rezonování a vibrace, tak mi to jako běžný hluk nepřijde.
@milancukrar já jsem ta poslední, která by se tady s někým chtěla, nebo byla ochotná dohadovat, to tedy vůbec napsala jsem jen svůj názor, nic víc..
nadměrný noční hluk
on tam je nadměrný hluk? Až situaci někomu popíše, tak jí poradí, jako spoustu poradců zde.
Píše:
trpím jeho dupáním a hlukem...podstatě dělá hluk neustále,...on a jde 100% o hluk a kroky od něj...protože jinak chodí a krouží po bytě...Hluk nahrát nejde, kroky jsou zejména o dunění, rezonování, vibracích...
Já to vidím, jako někteří ostatní, že paní je nemocná, což sama sděluje, a není jí pomoci. Nikdo jí nezměří to její popisování, že je nadměrný hluk.
To, že nejde nahrát dunění, dupání, tomu taky nevěřím, ale třeba se mýlím.
Asi to vidím jinak, nežli Vy. Ať klidně píše stížnosti, jsem přesvědčen, že to nepomůže...
Vzpomněla jsem si na Ivanku Devátou, ta se ze souseda dostala až do blázince.
Neuvažovala jste o odhlučnění stropu?
@unavenasousedem - S mou ložnicí sousedí jen on, nikdo jiný, z jedné strany mám svůj obývák
Nešlo by ty dvě místnosti prohodit?
Řešila jste to přes vašeho pronajímatele? Prostě mu řekněte, že ten nad vámi dupeš že nemůžete spát takže se musíte odstěhovat, pokud s tím nic neudělá.
můj nájemník si ztěžoval, a vyřídili jsme to s majitelem bytu nad ním. Jeho nájemce byla Ukrajinka samoživitelka a samý problémy, podle mého nájemníka se to zlepšilo. Jeho pronajímatel komunikoval vstřícně a rázně.
tedy, obraťte se na svého pronajímatele!
Minulý byt Vám vyhovoval? Od kdy je ten problém se sousedem nad Vámi? Kdo tam byl předtím? Nemáte někoho doma, kdo by to s Vámi poslouchal?
Je to jen nad ložnicí?
Jeho nepředěláte, tak si zvyknou, nebo opět stěhovat. Co se odstěhovat k příteli?
V minulém bytě nebyl problém s hlukem (max. v létě při otevřených oknech od ožralů). Nad ložnicí to je slyšet nejvíce, protože nad mou ložnicí má on kuchyň+obývák, kde se pohybuje. Problém je v podstatě od nastěhování, ale nyní více (už mi přijde, že to i dělá naschvál). Předtím byl tento byt zcela prázdný, nevyužívaný.
Přítele bohužel nyní nemám, od toho jsem se před rokem odstěhovala právě kvůli rozchodu.
Zvyknout se na to nedá. Resp. přes den se to dá přetrpět, přes den jsou zvuky prostě normální, ale v noci mě to opravdu budí. To chození (hlasité dupání) je v podstatě podobné lehkému bušení. Špunty nepomáhají, ty jsou na hluk typu štěkající pes nebo rekonstrukce na ulici. Jenže dupání je spíš o rezonování, vibracích atd.
Vybavila se mi vzpomínka od jedné známé, která také byla zcela zoufala z nočního hluku v bytě. Ten vznikal technickou závadou stavby a patrnost se projevovala právě v noci. Netuším zda vám tato informace prokáže službu. Dotyčná tehdy oslovila nějakou fakultu, kde ji po několik nocí byl měřen hluk v bytové jednotce. Byly naměřeny skutečně vysoké hodnoty hluku, při kterých dotyčná dáma absolutně spát nemohla několik dlouhých měsíců, projevovalo se klepáním - hlučným. Služba byla placená a použita pro účely soudu. Bližší informace vám bohužel podat nemohu, neboť zmíněná dáma se po soudních tahanicích s původním majitelem bytu, který na závadu neupozornil po dlouholetém jednáni odstěhovala do zahraničí.
Nakonec se byt vrátil původnímu majiteli, vyrovnali se po dlouhých letech tahanic a další etapa vývoje bytu mi není známa.
Zažil jsem něco podobného před lety a v menší míře to zažívám i dnes na jiné adrese. Proto neberte vážně urážky od zdejších ubožáků, které si tu admin pěstuje. Vím, jaké to je.
V tom prvním případě, kdy to bylo opravdu extrémní ( bylo to jakési rychlé "cupitání", nejčastěji z rohu do rohu místnosti, asi bylo někomu líno si jít zaběhat ven, tak běhal doma ) jsem tehdy taky chodil za sousedem se doprošovat, aby bral ohled na lidi pod ním, že nebydlí ve vchodu sám. Ale byl to hrách na stěnu. Navíc se podruhé vzteknul, že to prý nejde od něj. Najisto jsem to nevěděl a tak když nás začal druhý soused "osvěžovat" cigaretovým kouřem do oken ( v ČR klasika ), tak jsme se odstěhovali.
Nicméně je možné, že šíření té rezonance v konstrukci domu může trochu klamat, takže nejdříve zkuste vyloučit všechny možnosti, kdo by to mohl být. Citlivým mikrofonem by to nahrát šlo. Zkuste vzorek, aspoň deset minut, zachytit. Nejlépe v noci.
Pokud k tomu hluku a dusotu dochází i mezi 22:00 a 6:00, tak je to rušení nočního klidu, zavolejte hned policii, která se tím musí zabývat a dokonce by měli i přijet přímo v noci na něj zazvonit a umravnit ho.
Pokud máte ve vchodu funkční, nezkorumpované, nelhostejné vedení družstva nebo SVJ, tak to téma otevřete na jejich schůzi. Pravděpodobnost, že viníka "postaví do latě" je sice nízká, ale bude se to hodit pro pozdější argumentaci na místním obecním úřadě, který je povinen se tím zabývat a viníka si předvolat. ( Ani to však není automatické, v tom případě napište znovu na nadřízený, krajský úřad. ) Při sepisování stížnosti na úřad uveďte Vaše pokusy o řešení, dárky, které dostal, pokus o řešení na úrovni bytového družstva i hodiny ve kterých k rušení dochází a předložte nahrávku.
Pokud úřad nepomůže ( i to je možné, vzhledem k éře ve které žijem ), tak zvažte odstěhování.
Dej se do klidu, pokud někdo chodí a nebo telefonuje i v době nočního klidu, tak s tím policie neuděla vůbec nic To cupitání může dělat klidně dítě nebo pes
tvůj výrok typu že když druhý soused začal kouřit, že jste se kvůli tomu odstěhovali - :/)
Odteď do tazatelky ani od tebe není vůbec jasné, zda jste nájemci a nebo vlastníci a v jakém postavení je onen dusající... to je dost podstatné.
Už vidím, jak se vlastník 40+ bude stěhovat kvůli nějakému kouřícímu nájemníkovi anebo dupajícímu
Správně uvádíš, že je třeba zjistit přesnou příčinu, a to nejen podle toho, že někdo zrovna svítí. Tedy tvůj příspěvek je plný rozporu. Tazatelka je nejspíš v nájmu, tedy opustit byt je pro ní nejsnažší.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.