Nejste přihlášen/a.
Zdravím Vás, jaké jsou dnes reálné praktické možnosti zeměměřičů, co se týče přesnosti měření? Máte osobní zkušenosti? Na netu jsem se dočetl o běžně používané přesnosti 14cm, ale není údajně problém měřit s přesností 8cm. Jedná se mi o to, že máme nestandartní tvar domu. Přikládám půdorysný obrázek zobrazující přesný tvar domu. V horní části obrázku je vidět "zub" a přesně nevíme, zda hranice našeho pozemku končí souběžně se zmiňovaným zubem, nebo je ta část domu (se zubem) postavená, již na pozemku souseda. Dům zde stojí minimálně 50 let. V katastrální mapě je pozemek zakreslený, jako obdélník. Děkuji za přínosné odpovědi.
PS: zapomněl jsem sdělit, že ten zub má zhruba 20cm.
Minule , asi deset let zpět tvrdili, že jsou schopni zaměřit s přesností na setinu milimetru ! když nám dávali body na stavbu BD Pegas
Se stanící od Trimble, Geodimeter nebo Nikon toto opravdu lze.
Nepřesnost je pouze lajdácky zabouchaný hřeb nebo flok
Pro geodeta dnes není problém přesnost, je problém s přesností z minulosti kdy něřili +-autobus nebo pak v současnosti s (ne)zodpovědnáými osobami. a další malinký problém -on dá s předsností na setinu mm ale nástřelák kterými se povětšinou značí hlavní body má cca3mm průměr, navíc ve stavebnictví dodržet milimetrovou přesnost když jednotlivé cihly se liší i klidně centimetrem!
Běžně na centimetr, ovšem kecá do toho nepřesnost katastru, dříve tloušťka čáry byla ca půl metru a po digitalizaci jsou chyby i o několik metrů. Takže mašina +- centimetr a bod podle katastru +- několik metrů oproti realitě. Pak vznikaj spory co platí, jestli sto let starý patník nebo digitalizovaný bod v katastrální mapě Vítej v Kocourkově...
Tak naštěstí katastr takové "drobnější" záležitosti neřeší. Pokud stojí nějaké domy na určitém místě a poloha +/- souhlasí, tak je to OK. Mě se jedná vyloženě o část domu, která je na obrázku pod tím zubem (na pravé straně). Resp. o to, zda hranice pozemku končí v těchto místech přímo u zdi domu nebo, až kousek od zdi (o tu šířku zubu), jak je vyznačeno tenčí červenou čarou.
Ono se to fakt nedá přesněji říci. Nějakých 20 cm je hluboko pod chybou starého, nedigitalizovaného katastru. Už jen šířka čáry na mapě, když se převede do skutečnosti je podstatně více, nežli 20 cm. Nehledě k tomu, že ta čáru nemusí vůbec být tam kde by měla být. Já mám jednu cestu o šířku cesty vedle, nežli je namalováno a na jedný straně se liší katastrální údaje od lety zažité skutečnosti o 15 metrů. Už babička říkala, že v onom místě je hranice na půlce cesty. Soused tehdy přikyvoval a tak se to tak bralo od nepaměti. Když jsem si před časem ono místo zobrazil v katastru, jsou hranice o 15 metrů na sousedově. Babička nežije, soused nežije, mezník není tak co s tím teď?
Jak jsem psal: pozemek má na mapě katastru tvar obdélníku. Náš dům na katastrální mapě je na zmiňované pravé straně po celé délce zobrazený rovně s hranicí pozemku (žádný zub tam vyobrazený není). Takže, buď ten zub přečuhuje přes hranici našeho pozemku, nebo je ta část domu se zubem na hranici našeho pozemku a zbývající část domu kousek před hranicí našeho pozemku. Snad jsem to popsal srozumitelně.
Děkuji za pěkný příklad přiloženým obrázkem.
Teď si nejsem jistý, zda jsem naši situaci popsal správně, resp. že jsem uvedl "půdorys". My nemáme žádnou vyčnívající část domu, jako je situace vpravo na Vámi vloženém obrázku.
Dovolil jsem si využít Vámi vložený obrázek a narychlo upravit, aby bylo zřejmé, jak to s tím naším domem je. Omlouvám se za kvalitu, je to upraveno pouze v programu malování, ale snad to bude k pochopení dostačovat. Nakonec jsem si uvědomil, že ty "zuby" máme na domu dva, do obrázku jsem zakreslil pouze jeden. V podstatě, když vycházím z pravé horní části obrázku, tak vede zeď směrem dolů, v jistém místě je te zub směrem vlevo, dále zeď pokračuje zase dolů, kde je v dalším místě opět zub směrem vlevo. Takto zeď potom vede, až na konec domu.
Dokonce jsem z geodetické mapy zjistil, že je na našem domu geodetický bod: jsme poslední dům na ulici a ten geodetický bod je na rohu našeho domu. Tedy měl by být, nikdy jsem si ho nevšiml, takže se musím jít podívat, zda tam skutečně je.
Ještě doplním: na geodetické mapě je v podrobnostech uvedeno, že hranice pozemku končí 8,03m (čili s přesností na cm) od toho geodetického bodu na rohu našeho domu. Takže bych mohl pro běžnou kontrolu v podstatě obyčejným metrem vzdálenost odměřit.
Když jsem dotaz zakládal, tak jsem o existenci toho geodetického bodu neměl, ani tušení. To jsem zjistil, až dnes. Zřejmě mi to situaci dost usnadní.
super rada te obrázek, nakonec se dopátráš, nekoukal jsi do náhledu na katastrálním úřadě? Tam by mohlo být více jasno... sgi.nahlizenidokn.cuzk.cz/...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.