Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Lepidlo z polystyrenu

Od: drachir® odpovědí: 13 změna:

zdravím domácí kutily prosím o zkušenost s lepidlem Aceton + polystyren pro příležitostné lepení a zda je to lepší než voda + mouka díky

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Lepiidlo aceto + polystyren se vyrábělo naposledy cca před 40 lety. Tudíž počet těch, co ho v praxi pamatují nebude velký. Lepilo to. To je tak jediné, co si ze svého pokusu pamatuju. Bylo mi max. 10. Pak nastoupila éra superlepidla - Lepí-M.

Co s tím chcete lepit?

Mmch není polystyren a polystyren. Lepidlo se dělalo z konstrukčního plastu, ne z pěnového polystyrenu - z toho bude akorát bordel.

ml1

Měl jsem za to, že lepí-M bylo právě přesně tohle (přinejmenším v základu, podrobnosti budou obchodním tajemstvím). Taky se nanášelo nějakou tyčkou z okraje toho modelu a ta tyčka se tam pěkně rozpouštěla.

Pěnový polystyrén obsahuje 98% vzduchu, jinak by to mělo být totéž. V acetonu mizí jak kouzlem za značného bublání, je to oblíbený "kouzelnický" pokus (třeba dostat velký polystyrénový blok do sklenice od zavařeniny). Bordel může být akorát při jeho lámání. Ale jak ten výsledek lepí jsem nikdy nezkoušel. Ale zcela jistě tím pěnový polystyren nepůjde slepit.

Je to tak. Lepí-M bylo rozpouštědlové lepidlo, tedy v principu to samé co ta samodomo směs. Jen si nemyslím, že bylo na bázi acetonu. Pěnový polystyren je skutečně chemicky "to samé". A právě těch 98% vzduchu je trošku problém. Jak velkou nádobu bych musel použít ve srovnání s "kompaktní" variantou plastu? Nebylo by víc zaschlého lepidla na stěnách nádoby než tekutého na dně? Zkrátka by z toho byl velký bordel.

hodnocení

1x
Lepil jsem tím plastové modely před 40 lety. Lepí to a tmelí to opět nejlépe polystyren (ne pěnový). Ale srovnání s moukou a vodou nechápu.

hodnocení

0x

Aceton a polystyren, to k sobě nejde. Aceton polyš rozpustí...

A o to jde. Směs acetonu a polystyrenu se používala jako lepidlo.

Tak to jsem nepochopil tazatele, ale nikdy jsem toto nepoužíval. Ale vím, že jsem zabetonoval polyš, pak nalil aceton a byl prostup přes beton.

JJ. Obdobná technologie se používala při laminování. Laminovalo se na kopyto z polystyrenu (pozitivní tvar) a když bylo hotovo, nalil se dovnitř aceton a rázem byla prázdná laminátová skořepina.

Záleží na to nač má lepidlo sloužit! já si v minulosti takto nalámal "stromeček"do skleničky s acetonem a pak přidával tento až do mnou požadované hustoty a tím jsem pal lepil kity. Plastikové stavbenice letadel, ten plast z něhož to je -výlisek i s "stromeček! je polystyren. Není to pěnový jako třeba stavební EPS

hodnocení

0x

Nelze srovnávat. Voda + mouka se hodí například na lepení papíru nebo textilu. Aceton + polystyren lepí něktré plasty. V dobách prehystorických jsme tím v nouzi v Kovoslužbě lepili popraskané skříňky rádií, hodně ho používali modeláři. Lepilo to, ale nic moc.

kenav

Pamatuji dobu kdy žádné technické lepidlo nebylo pouze pop na boty a klih na dřevo.Takze celuloid v acetonu bylo jedině řešení a když se objevil Kanagom to byla bomba.Jinak mouka+škrob bylo lepidlo na plakaty

milancukrar : Přesně tak,aceton a poliš.se nesnesou.:)

hodnocení

takže dnes zkouška Aceton+Extrudovaný polystyren slepeny zatím 2 dřevěné desky k sobě ...Dispercol to není ale v nouzi OK...ve sklenici připraveno !

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma lepení polystyrenu

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]