Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Bourání zdi

Od: ujezdska odpovědí: 13 změna:
Dobrý den, koupili jsme starý dům k rekonstrukci , můžeme zbourat příčku bez stavebního povolení nebo ohlášky?
Zeď neni nosná. Dekuji

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

14.02.23 17:15
hodnocení

3x

Ano.

hodnocení

3x
Příčky bourat můžete, ale není od věci prozkoumat strop nad nimi. Ono je dost možné, že ty příčky podpírají strop a po jejich zrušení může začít pruzit. Ale to vše záleží na konkrétní situaci a poloze zdi.

krtek6
hodnocení

3x

Pokud příčka není nosná nebo na ní nic není opřené...lze...bez povolení

el
hodnocení

2x
Osobně bych se na nic neptal.
Zkontrolujte si tu příčku jestli ji opravdu můžete zbourat, na starých domech jsou různé prasárny.
Např. na té příčce můžou být hurdisky z obou stran bez ička (i takto se šetrilo)

hodnocení

2x

Jaký je strop nad příčkou? Z čeho je ta příčka udělaná, jak silná (tlustá)?

hodnocení

0x

Ano, můžete, pokud příčka nic nedrží.

hodnocení

0x

Pozor na to! Někdy se stavěly příčky tak, že sice nenesly strop, ale procházely svisle podlahami několika pater nad sebou. V případě zbourání takové příčky zvětšíte obývák i sousedům nad Vámi ;).

doplněno 15.02.23 08:35:

milancukrar - Ja to viděl u bráchy. Musel tam dát několikametrovou traverzu, uprostřed podepřenou. Jinak by sjela příčka 5 pater nad ním. Bohužel proto musí mít uprostřed místnosti ocelový pilíř. Jeho na to naštěstí někdo včas upozornil.

Magdone, máte naprsostou pravdu. Znám takovou místnost, kde dole zbourali stěnu 15cm až ke stropu.Šíře místnosti 5.5.metru. Po letech jsem dělal nahoře, ze spodní prodejny mi volali, že jim tam cosi šustí. Po odkrytí kazetového stropu se zjistilo, že tam nikdo nedal průvlak a zeď v prvním patře stojí ve vzduchu.

15.02.23 08:20
Bourání zdi
Bourání zdi #2
Bourání zdi #3

Takto jsem to musel udělat, nežli jsem horní příčku zboural...

Pane Magdone, to mne ujišťovali "dost silně", že pod stropem je průvlak. Když viděli první fotku, přijeli do 10 minut, s hrůzným výrazem, že budeme na Nově, když to spadne...

V paneláku či nějaký bytovce ano, tam to nebezpečí je dost vysoké. Ale v baráku? Samozřejmě, může nad tím být příčka v patře, ale taky tam být nemusí.

Tady ta příčka byla i nahoře...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]