Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Trubkové lešení

Od: ladislav odpovědí: 14 změna:
Dobrý den, existuje nějaký návod ke stavbě trubkového lešení? Jde mi o to, jak daleko od sebe mohu maximálně dávat stojny. Popřípadě nějaké fígle na stavění.
Děkuji Láďa

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

zaseja
hodnocení

4x

Na google je návod, ale když se tady ptáš, tak si to radši nech postavit.

Ale hlavně přemýšlet a pořádně zavětrovávat.

scaserv.cz/...

inleseni.cz/...

ferromet.cz/...

hodnocení

3x

Stojky na pět podlážek a není od věci si udělat šablonu na stavění. To se vezme kus prkna a vyřízne se na každý straně roh. Tím se snadno udrží rozteč trubek.

Doupřesním, byť mám už propadlé lešenářsko oprávnění,bo jak diabetik mám lékařem zakázano na lešení , dělá se dle potřeby max 6 podlážek=pole ale klidně se udělá i o 2 či třech dle potřeby na rozích.Jinak ty lery jsme měli máme vždy 3ks-šířka mezi stojkami, délkovou (Dle potřeby 5-6 podlážek) a výšková vždy 2m. Doporučuji tazateli pokud neumí tak sehnat alespoň jednu osobu co to umí : .zedníka-lešenáře , příp. ještě ze staré školy tesaře-lešenáře-dne je moderní že ne tesaři zedníkům, ale zedníci tesařům!

Další jednodušší varianta je sehnat=půjčit Haki lešení, nebo jiné rámové lešení-too je pak jen jako skládat lego!

( Haki : zelezarstvi-sazava.cz/... ) (rámové gprental.cz/... )

makk
hodnocení

0x

Lešeňář, to býval dřív učební obor na tři roky, takže podrobný návod se sem nevejde (ani ho nevím). Já bych stojny dával tak 3m od sebe, nesmíte zapomenout na zavětrování (diagonální trubky) a také zabezpečení proti převrácení, tj. buď kotvení do baráku, nebo podepřít trubkami z druhé strany. Když jsme dělali fasádu na přízemním domu, používali jsme lešení haki a do štítu jsme ho nastavovali trubkami nahoru i do stran (šířka 6m, výška ve štítu asi 7m). Zní to hrozně, ale bylo to stabilní a dělalo se na tom dobře.

Pane Makku, taky znám ze školení, trubkové lešení, šíře tři metry, na 6ks podlážek po 50cm. Tuším, že i HAKIna je 3 metry

Zní to hrozně...ale běžně se dělají daleko větší opičárny.

Přesně Haki=3m=6x podlážka nové jsme stloukali přesně na 50cm ,po seschnutí jsou pak krapet užší

P makk nevím mkdy dříve, konec 70 byl učební obor tesař a ve 3.r pak specializace na lešenář, stejně pak jako u zedníků-ve třeťáku třeba betonář-železář , nebo obkladač... Tedy aspoň jsme to měli co jsem se učili pro PS Gottwaldov -zedníci a tesaři

Pane Diesel, máte pravdu,

pro jistotu jsem dělal podlážky 49cm široké...

p.Milane měli-máme na firmě na toto formy-jak na řezání prken ,tak na stloukání. dokonce vymysleli i přípravek na zahnutí špičky hřebíků a jejich zpětné zatlučení.

Jasně, když se něco dělá ve větším, musí se práce urychlit a zjednodušit. Praxe naučí řemeslníky větší šikovnosti.

Jj Pro firmu i úspora,-nemohli jsme na stavbách skrze mráz ale v nevytápěném skladu se dalo dělat a řezivo vyšlo lépe než hotové desky.

15.02.23 12:46

*palec*

ladislav
hodnocení

Děkuji za odpovědi. Mohu se zeptat jakým způsobem jste hřebíky zatahovali zpátky do podlážek? Vyráběli jsme taky spoustu podlážek ale to zatloukání hřebíků zpátky nás vždycky zdržovalo. Děkuji

Přes kulatinu ohnout, pak šikmo zatlouci.

Ladislave měli jsme přípravek podobná ventilu (výfukový, sací...) spodní čístí cca3m průměr se hřeb zatloukl-hlavičkou co nejhlouběhi do prkna,po optočení se pak (chce to zručnost a praxi) se pak tento konce přiložil ke hřebíku a ten se zohnul - udělal se z vyčnívající části jakoby skoba a zatlouklo se prkna-svlaku podlážky, Taky to šlo přes konec rukojeti kleští-kombinaček. Z počátku to trvalo a le posléze pak jeden úder a druhý na zatlučení takže pár sekund. Nejlůpeší na tuto práci je tesařské kladivo , pak zámečnické a nejhůře to šlo zednickým.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]