Budu rekonstruovat terasu za domem. Výška terasy nad zemí ca. 1,2 m. Rozměr 5 x 3 m. Už jsem zde dříve řešil materiál a došel jsem k závěru, že bych terasu provedl z ocelových podlahových roštů ( kondor.cz/... Je to možná řešení ve stylu rozhledny, ale nechci prostor pod terasou zasypat. Zasypání + dlažba by byl ideál, ale musel bych dopravit mnoho materiálu nejspíš ručně (prakticky jiný přístup není) a zasypal bych dům (dům je ve svahu - takže vlhkost). Nyní je terasa z prken na ocelových nosnících. Jelikož se jedná o vlhké podhorské prostředí, trvanlivost dřeva je řádově jednotky let. Prostor pod stávající terasou je také skvělým útočištěm pro různou faunu. Proto jsem navrhl ocelové rošty, které prostor neuzavřou, bude to větrat a bude přehled, co se pod terasou děje. Stávající nosníky už mají to nejlepší také za sebou (dával je předchozí majitel a už v té době asi v moc dobrém stavu nebyly - předpokládám zdroj nějaký kovošrot). Jelikož mám k dispozici desítky zahradních obrubníků 100x25x5, napadlo mě, že bych na část terasy položil tyto obrubníky (samozřejmě ne na výšku, jak by měly být, ale na ležato, váha jednoho 26 kg). Obrubníky by vytvořily chodníček od domu na horní zahradu. Pokusil jsem se můj nápad jednoduše načrtnout. Jde mi především o ten chodníček ze zahradních obrubníků. Chtěl bych znát váš názor - je to úplný nesmysl (ano - obrubníky nemají ocelovou výstuž, ale zase je to 5 cm betonu, což by člověka udržet mohlo... pod obrubníky bude nosník ca. 85 cm od sebe)? A druhá věc - pokud bych použil zahradní obrubníky, udrží je ocelový nosník "I"např. 80, pokud budou podpěry vzdáleny 3 m (tzn. musely by ty nosníky udržet váhu ca. 320 kg)? Ocelové rošty jsou značně lehčí, takže tam problém snad nebude, pokud budou podpěry vzdáleny 3 m. Děkuji za rady.
Nevidim nacrtek. Nicmene takova polovicata reseni co dum dal nemam rad. Nosniky bych obrousil, odrezil, natrel a dal na ne exoticke drevo. Tomu vlhke pocasi vubec nevadi a bez udrzby vydrzi minimalne 15 let, s udrzbou jednou rocne 30 a vic.
tm
Prkna - tím bych si právě nebyl tak jistý. Na terase jsou cca 5 let a první jsou shnile. Natreny byly sice jen před polozenim, nejaky smrk, ale i tak mi to přijde dost málo. Natírat ročně? To jako každý rok odsroubovat a komplet pretrit?
re4zon
Ja bych si tim jisty byl. Smrk a kvalitni exotika nejde srovnavat, to je jak porovnavat felicii a tank. Oboji prorezne, ovsem jedno za 10 let a druhe za 50. Udrzba znamena omyt wapkou a natrit hadrem olejem, nic jineho se na to nedava. Kdyz se to neudela, nestane se nic krome zmeny barvy, hnit to bude nejdriv za 15-30 let podle typu dreva.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.