Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Daň z prodeje nemovitosti

Od: karolinak* odpovědí: 8 změna:

Dobrý den, nevíte někdo jak je to s daní při prodeji nemovitosti? Kolik dělá u bytu a zda jsou nějaké výjimky kdy bych daň platit nemusela? Předem díky

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lidka*
hodnocení

2x

Jako prodávajícího vás čeká platba daně z převodu z nemovitosti:

§ 15 Sazba daně z převodu nemovitostí u osob zařazených do I. skupiny, II. skupiny a III. skupiny

Daň činí 3 % ze základu daně.

Podrobnosti najdete v tomto zákoně:

business.center.cz/...

Můžete se ale dohodnout s kupujícím, že uhradí část a nebo celou vyměřenou daň.

vosikac*
hodnocení

0x

*jasne* businessinfo.cz/...

doplněno 28.04.10 21:40:

az-data.net/...

karolinak*
hodnocení

Chtěla bych se ještě tedy zeptat: když prodám byt a budu investovat peníze do domu, který jsem zdědila musím platit daň z prodeje bytu? Kde to přesně najdu? Děkuji

repak*

Daň z příjmu §4 zde business.center.cz/... , jinak někde dál v zákoně je ještě o nákladech (na tu prodávanou nemovitost), které lze uplatnit.

Daň z převodu nemovitosti zodpověděla lidka.

cocinkamichalka*

Daň z prodeje platit nemusíte, pokud ty peníze prokazatelně použijete na "uspokojení bytové potřeby", tzn. koupíte si za to novou nemovitost.

lidka*

V případě, že se na vás nebude vztahovat některá osvobození podle § 4 a půjde pouze o uplatnění investic do dalšího bydlení, tak bych doporučila obrátit se na odpovědného pracovníka FÚ. Je to dost složitá záležitost, upřesněná dalšími pokyny MF a interními předpisy FÚ. Takže neváhejte a v předstihu se informujte na FÚ, abyste mohla toto případné osvobození uplatnit. Prostě postupovat tak, aby jste kvůli maličkosti (doklady, které bude třeba doložit a i termín investování apod.) o tuto možnost nepřišla. Já jsem s příslušným FÚ většinou úspěšně komunikovala emailem a měla jsem doklad pro případ kontroly. A když nebyla odpověď jednoznačná - poslala jsem dotaz na ředitelství FÚ. Zde máte jejich adresy a kontakty:

statnisprava.cz/...

karolinak*
hodnocení

Děkuji všem, zdědila jsem tedy dům po matce a chci jej celý opravit, investovat do něj peníze za byt, myslíte že se to vztahuje na výjimku abych nemusela platit daň z prodeje bytu? Děkuji

karolinak*
hodnocení

Mnohokrát Vám všem moc děkuji

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]