Nejste přihlášen/a.
Dotaz na zkušené uživatele indukčních vařičů. Koupil jsem manželce indukční plotýnku Sencor SCP 3701 BK. V návodu jest psáno, že se provádí nastavení výkonu (od 100 do 2000W) a rovněž nastavení teploty (od 60 do 240 st.C). Ovšem nikde jsem se zde nedozvěděl, jaký je vztah mezi těmito dvěma hodnotami. Takže když nastavím třeba výkon 2000W a teplotu pouze 60 st.C, znamená to, že se (třeba hrnec s vodou) zahřeje rychle (velký výkon) na teplotu pouze 60 st.C a bude se vioda udržovat stále na této teplotě? Nebo zase, pokud nastavím výkon na hodnotu třeba jen 500W a teplotu na 100 st.C, ohřeje se voda pomaleji, ale na teplotu 100 st.C (bude tedy vařit) a bude se udržovat stále na ní? Případně pokud budu smažit na oleji a nastavím výkon 500W a teplotu 200 st.C, vyhřeje se pánev (olej) pomaleji než na 2000W, ale bude udržovat nastavenou teplotu a totéž i při výkonu 2000W, ale pouze se rychleji ohřeje? Díky za informace a případné zkušenosti.
Vyřešeno. Řešení viz v textu.
![]() | Indukční vařič Sencor- manual.pdf | 381.98 kB |
Uvažujete špatně. Indukční deska má regulovaný výkon, ale rozhodně neumí udržovat teplotu v nádobě. Nemá žádné čidlo aby zjistila, na kolik je obsah nádoby ohřátý. Takže je to podobné, jako třeba s plynovým hořákem.
Příklad - vařím brambory ve velkém hrnci, tak tam pustím klidně maximální výkon, co ta deska umí, ale musím si pohlídat, kdy to začne vřít, tak výkon stáhnu třeba na polovinu. Prostě tak, aby to vařilo, ale nevykypělo. Prosté...
Až teď jsem si to pročetl - ten Sencor má zřejmě nějaké čidlo hlídající teplotu - ovšem pravděpodobně teplotu varné desky .
Ano, jsou tam čidla, jednak limitní bránící přehřátí skla a pak bývá minimálně ještě další řídící chod chladících ventilátorů
Ale většina indukčních desek nemá nastavení teploty - ono to ani moc nedává smysl, protože teplota dna moc nekoresponduje s obsahem nádoby - zejména pokud se třeba jedná o smažení a podobné činnosti bez poklice
111 - Díky za reakci. Ale nějak jsem tomu úplně nerozumněl a nějak se mi to nezdálo. Píšeš "nastavim 100st. A pro rychle ohřátí 2000W,jakmile se to ohreje tak se to vypne, pokud nebyl nastaven čas".(?) Pak při nastavení teploty na 80 st a nastavení času na 3 hodiny se pak udržuje teplota po celou tuto dobu. Tak jsem to nakonec raději "otestoval".
Nastavil jsem teplotu na 80 st. a výkon na 2000 W. Bez nastavení času. A při nastavení na funkci "teplota" (na displeji uvedeno 80 a svítí kontrolka teploty) to ohřálo vodu přesně na těch 80 st. (měřena teplota vody čidlem digitálního termostatu) a byla na této teplotě udržována stále. Takže vařič, i v případě nenastaveného času vypnutí, také nevypíná (jak píšeš), ale udržuje a reguluje teplotu jako v případě druhém, po celou dobu. Buďto do ručního vypnutí, nebo do nastaveného času vypnutí.
Ale po přepnutí v nastavení na funkci "výkon" (na displeji uvedeno 2000 a svítí kontrolka výkonu), okamžitě jde teplota nahoru a za chvíli voda vaří a vaří stále, rovněž až do vypnutí.
Z čehož tedy vyplývá, že pokud je nastavena funkce výkonu (svítí kontrolka výkonu a na displeji je zobrazen nastavený výkon), dojde k varu a voda stále vaří až do vypnutí (pouze doba dostoupení varu je závislá na nastaveném výkonu). Bez ohledu na to jaká je nastavená funkce teploty. Takže, v tomto případě, nemá nastavení teploty na proces žádný vliv.
No a pokud je nastavena funkce teploty (svítí kontrolka teploty a na displeji je zobrazena nastavená teplota), tak vařič vyhřeje vodu na nastavenou teplotu a na této ji udržuje stále, rovněž až do vypnutí. Ovšem nastavení výkonu má v tomto případě rovněž vliv na rychlost rozehřátí na nastavenou teplotu. Takže, v tomto případě, má nastavení výkonu vliv na rychlost rozehřátí a zde pak je souvislost nastavení teploty s nastavením výkonu.
Takže už jasno.
Přemýšlím, jestli je funkce sledování teploty integrována i u skutečných vestavných plotýnek, protože se mi před 15 lety viděl to mobilní plotýnky...
Věděl by někdo o vestavné 2 plotýnce indukční, která má funkci hlídání teploty? Tedy potřebuji ohřát polívku, takže chci nastavit plný výkon ale jen na 70°C, Tedy aby se potom výkon stáhnul sám
Jakože indukční plotna se nedodává vestavná do pracovní desky?
A Sencor je typický no name generic výrobek z čajny. Někdy dobrý, někdy ne.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.