Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak el.čerpadlo do studny- místo ponorného

Od: liburena odpovědí: 9 změna:

Zdravím,

na čerpání do sudů a zalévání používám ponorné čerpadlo a hadici s rychlospojkami. Roztahování bet. poklopu je docela tíha , a tak mě napadlo , že by řešením mohlo být dát na "poličku" ve studni čerpadlo s trubkou a košem, přivést elektriku a nějak vyvést jenom trubku se samici rychlospojky...

Nebo jak jednoduše? Díky

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x
Ved nechate ponorne trvalo vo vode a hotovo.
liburena
hodnocení

A nezaroste , když tam bude i přes zimu? 5 měsíců?

Já mám čerpadlo ve studni již několik let a pořád jde.

sex

A co ti roste ve studní? Ponorné čerpadlo je určeno pro ponoření do vody trvale :)) obvykle také bývá nerezové. Podívej se na lídl eshop, tam mají docela dobré čerpadlo za 3K7.

kmet
hodnocení

1x

Taky tam mám trvale malyše a neřesim, v zimě nečerpám, takže nenamáhám membránu, nezdá se, že by něco zarůstalo.

U podtlakového je problém omezena schopnost nasátí, 10m = úplně vakuum. Někdy se musí ssací trubka zaplavovat.

tj
hodnocení

0x
Já mám do nádrže na dešťovou vodu jen na trvalo hadici vedenou v zemi v nezámrzné hloubce až do zahradního domku, kde mám normální nadzemní čerpadlo. Vodu tahám tímto čerpadlem. V nádrži mám na konci hadice síto, zpětnou klapku a tento konec hadice se mi vznáší 20 cm pod hladinou díky zavěšení na plovák (takže pro rýpaly, ano, ten filtr na vstupu je skutečně pořád čistý a je tam možná i zbytečný, ale je tam pro jistotu). Ale pozor, výška ze které nasáváte vodu nesmí být větší než 8 metrů kvůli fyzice. Já mám 2 metry vysokou nádrž, metr pod zemí a čerpadlo je od země tak 0,5 m + 0,5 m stoupání terénu, jsem na polovině. Je to ok...

hodnocení

0x

Záleží na tom, z jaké hloubky vodu čerpáte. U mělkých studní (do cca 7 m) není ponorné čerpadlo nutné a bude tam fungovat prakticky jakékoliv.

Měli jsme napevno namontované vřetenové ponorné čerpadlo ve studni přes 50 let bez jakékoliv údržby a fungovalo bez chyby. Zásobovalo vodou rodinný dům. Voda tam byla při tom tak tvrdá, že když uschla loužička na stole, zůstal po ní šedý flek. Za celou tu dobu nebylo z vody vytažené. Ovšem je pravda, že to byl ještě kvalitní strojírenský výrobek českých ručiček z poctivého materiálu a bez kurvítek.

Na druhou stranu - tchán měl v 80 letech na zahradě ponorné čerpadlo "malyš" sovětské výroby a u toho za cca 5 let přerezavěly železné svorníky, které ho držely pohromadě.

liburena
hodnocení

Moc díky , čerpadlo tam nechám, čerpá max z 5 m, a voda je tam řácky tvrdá, uvidíme...

Šak ono nové zas tak moc nestojíí;)

nejlepší je tlakové,nemusíš ho zapínat a vypínat.Mám ho už 4roky a pořád funguje.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]