Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

PŘÍSTAVBA - z čeho?

Od: krata85 odpovědí: 8 změna:

Zdravím lidičky,

mám pár dotazů.

Chceme s manželkou rozšířit dům o místnost cca 6x4 m /max 24 m2/ - využití: obývací pokoj.

Jednalo by se o obdélníkovou místnost, která by se napojovala skzre terasové dveře (2,25 m průchod) k rodinnému dvoupodlažnímu domu. Stávající dům je postavený z cihel 300 KM Beta BRUS + 160 mm zateplení polystyrenem.

Představa by byla, že by v té mísnosti byla 2 větší fixní okna (cca 150 x 200) a asi 3 nebo 4 menší francouzská okna (cca 50x200) výklopná. Podlaha zateplená, ideál s podlahovým el. topením - jedno jestli rohože, nebo odporový drát, kdyby nešlo, tak nějaké dva radiátory. Podlahová krytina, asi vynil, nebo lino. Ideálně šikmá střecha, od domu v mírném spádu, plechová střešní krytina, latě, folie, bednění z prken, pod tím vata, parotěs, palubky nebo SDK podhled.

Základ - v místě, kde chci přistavovat je již vybudovaná terasa, která má cca 70 cm základ, pak 4 patra ztracáků (š 300 mm) s roxory. Uvnitř hlína utemovaná. Takže napojení základové desky ke stávajícímu domu. Asi bude muset být nějaká dilatace mezi deskou domu a deskou přístavby?

Výška od 2,7 m na 2,5 ve spádu od domu.

Přihodím jednoduchý náčrtek.

Otázky:

1. Z čeho byste stavěli, aby to bylo relativně rychle postavené?

2. Kolik odhadujete cenu, kdyby se dělala část svépomocí?

3. Pokud někdo řešil něco podobného, budu rád za postřehy, nápady, tipy, rady...

Všem moc děkuji.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

olinl
hodnocení

0x

Nejsem si jist, jestli se tahle plánovaná přestavba nebude muset hlásit na katastr. Osobně bych požádal v tomhle směru projektanta, šikovný vše spočítá, doporučí vhodnou variantu materiálu, možná vše zařídí na katastru a se zbytkem se dá domluvit s šikovnými českými zedníky v případě vyšší náročnosti. Určitě se dá pokračovat původním systémem, ale každou chvíli je něco nového. "Střechu" bych raději zhotovil z betonových střešních tašek, ale sklon pro ně je lepší 22° a asi by muselo dojít k nějaké úpravě na nynější střeše v části přístavby. Dají se použít tašky na 7°-ový spád Bramax max7, pod nimi se ale musí použít lepší parotěska atd. a do dvanácti stupňů sklonu se nadají namontovat okna, soláry, sněholamy.. Přístavbu je potřeba "u stropu" stáhnout s původním domem ideálně betonovým věncem, ale to by měl navrhnout projektant. Sám bych se bez znalostí problematiky stavařiny do přístavby nepouštěl, nerad něco předělávám. Přeji úspěch..

krata85
hodnocení

Dobrý den, děkuji za reakci. Určitě to půjde oficiální cestou. Na stavebním úřadě mi bylo sděleno, že stačí na ohlášku a musím doložit plán a záměr. Nesmí to přesáhnout 25 m2, nesmí to být vyšší než 5 m a nesmí to sloužit jako komerční objekt. Vzdálenosti od sousedních pozemků jsou v pořádku, protože sousední pozemky vlastním já. Základová deska (tedy ta stávající, která leží pod dřevěnou terasou) je již na katastru zaměřena - nechal jsem ji zaměřit s domem před kolaudací. Již tenkrát jsem tušil, že se rodina rozroste a budem přistavovat.

hodnocení

0x

Stavět načerno, nebo s ohláškou na úřadě, pak budete potřebovat projekt.

Obvodové zeď z Porfix 20-25cm, k tomu polyš, slabá stěna, silná izolace.

cenu dle projektové dokumentace.,

Určitě musí přijít někdo na místo, provést místní šetření, udělat projekt a s tím na úřad.

krata85
hodnocení

Dobrý den, nevím, zda se odpověď odeslala, ale raděj ji napíši ještě jednou. Zcela jistě na ohlášku a plánek dám dokupy s projektantem. Už jen kvůli pojištění nemovitosti. Díky moc.

krtek6

tady bych se přikláněl spíš k Porothermu s vatou uvnitř

Dobrý den, pane krtku, prosím, proč raději cihlu. plněnou vatou?

krtek6

píší, že je to budoucí obývák...tzn. místnost největší obyvatelnosti...já bych si teda dopřál pokud možno co nejlepší TI vlastnosti a zároveň uspořil co nejvíce místa stavbou

krata85
hodnocení

Dobrý den,

zcela jistě na ohlášku. Už jen kvůli pojištění atd.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]