Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
mám problém s vodárnou. Voda mi v kouhotkách začala prskat, u darlingu jsem na manometru zjistil, že je hodnota nula. Změřil tlakoměrem, kde mi tlak ukazoval cca 1,5. Po natlakování a změření na 1,8, manometr u darlingu ukazoval nad 1 a hodnota klesá, ale při měření tlakoměrem mi ukazuje podbnou hodnotu jako při prvním měření po nahuštění. Voda stále prská.
Děkuji
Chtělo by to uvést o jakou vodárnu jde, zda o starou s tlakovou nádobou, nabo novější s gumovým vakem. Ale i přes to se dá říct, že jde o přisávání vzduchu na straně sání čerpadla. Když začnu ve studni, tak může klesnout hladina a přisaje se přes koš. Pak nětěsná zpětná klapka koše, kdy poklesne vodní sloupec v sacím potrubí, vytvoří se podltlak a někde se přisaje nějakou netěsností vzduch. Dále může být způsobeno prorezavěním sacího potrubí. Dále netěsností některého spoje na sacím potrubí a napojení do čerpadla. A nakonec i případně netěsností komory čerpadla v sací části. Ucpávky mezi čerpadlem a motorem toto většinou nezpůsobují, zde spíše voda vytéká. Jinak u starých "darlinků", s nádrží bez vaku, bylo nutno částčně přisávat vzduch za účelem udržování určitého množstv vzduchu, nad hladinou vody v nádrži. To se provádělo ventilkem na sání čerpadla, buďto s plovákem v nádrži a později pouze naštělováním přisávacího šroubku na sání. Zde možno špatné seřízení. Prasklý vak, u nádrže s gumovým vakem, to dělat nemůže, to způsobuje spíše malou dobu mezi vypnutí a zapnutím čerpadla tlakovým spínačem. No a základ je mít v pořádku manometr. Po delší době provozu se zanese rzí a přestává spolehlivě fungovat.
Taky mě to zlobilo. Vypnout motor čerpadla. Vodu ze všech trubek systému vypustit .Já vypouštím zpět do studny.
Když mám nádrž prázdnou, uzavřu výpustní ventil a natlakuji vzduch kompresorem na cca 1,5atm. Pak zapnu motor a čerpadlo si do 3,5atm dobere vodu. Mám 250lt nádrž bez membrány. Jinak zjistit, kde si to přibírá vzduch.
Stává se, když je dost vychozená ucpávka hřídele, že si přisává tudy.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.